Un indicator pe care Rezerva Federală îl urmărește îndeaproape pentru a măsura inflația a crescut mai mult decât se aștepta în ianuarie, cu 0,6%, indicând că banca centrală mai are multe de făcut pentru a reduce prețurile, transmite CNBC, citat de News.ro.
Indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum personal, excluzând alimentele și energia, a crescut cu 0,6% în ianurie, față de luna anterioară, și cu 4,7% față de un an în urmă, a raportat vineri Departamentul pentru Comerț.
Wall Street se aștepta la valori de 0,5% și 4,4%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterile de bază ale PCE au fost de 0,4% și 4,6% în decembrie.
Incluzând componentele volatile ale alimentelor și energiei, inflația totală fost de 0,6% în termeni lunari și, respectiv, 5,4%, în termeni anuali, comparativ cu 0,2% și 5,3% în decembrie.
”Datele ridicate despre inflație, din această dimineață, au continuat recentul val de știri neprietenoase pentru piață. Acest lucru ar putea menține dobânda de politică mai mare pentru mai mult timp decât a sperat piața, ceea ce, la rândul său, va pune probabil presiune asupra câștigurilor”, a declarat Matt Peron, director de cercetare la Janus Henderson Investors.
CITEȘTE ȘI Investițiile de portofoliu aduc Bittnet Systems pe pierdere. Compania amintește că a obținut câștiguri operaționale în toți cei 7 ani de prezență pe bursă”Deși vedem semne că inflația se va modera în cele din urmă, dobânzile mai ridicate pentru mai mult timp vor avea un impact.”
Cheltuielile consumatorilor au crescut, de asemenea, peste așteptări, pe măsură ce prețurile au urcat, avansând cu 1,8% față de luna anterioară, față de estimarea de 1,4%. Ajustate pentru inflație, prețurile au crescut cu 1,1%.
Venitul personal ajustat pentru inflație a crescut cu 1,4%, mai mult decât estimarea de 1,2%.
Rata de economisire personală a crescut, de asemenea, până la 4,7%.
Toate cifrele sugerează că inflația a accelerat la începutul anului, punând Fed într-o poziție în care probabil va continua să crească ratele dobânzilor.
Banca centrală a majorat dobânda de referință cu 4,5 puncte procentuale din martie 2022, deoarece inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani.