Un acționar al City Insurance, Cristian Pascale, a înaintat recurs împotriva unei decizii a Curții de Apel București din februarie 2018, care a respins cererea de anulare a amenzii de 30.000 lei aplicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în aprilie 2017.
Motivele și cuantumul amenzii nu au fost date publicității de către instituție, iar Decizia ASF 494/10.04.2017, care conține aceste informații, nu a fost publicată.
Cuantumul amenzii este prezent în motivarea sentinței Curții de Apel București.
Pascale, care a fost și membru în Consiliul de Administrație al asigurătorului, a cerut instanței să anuleze Decizia ASF 494/10.04.2017, exonerarea de la plata amenzii în cuantum de 30.000 lei și obligarea ASF la plata cheltuielilor de judecată.
CITEȘTE ȘI City Insurance merge la instanța supremăÎn cuprinsul cererii de chemare în judecată, reclamantul, de profesie avocat, a susținut că decizia de sancționare este nelegală întrucât fapta nu ar fi fost constatată de persoane cu atribuții privind supravegherea și controlul din cadrul ASF, precum și pentru că încadrarea faptelor s-ar fi făcut în mod eronat ca și contravenții prevăzute de Legea 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, deși erau aplicabile prevederile Legii 503/2004 privind redresarea financiară, falimentul, dizolvarea și lichidarea voluntară în activitatea de asigurări.
Reclamantul a invocat și netemeinicia deciziei de sancționare, arătând că ar fi fost sancționat pentru o faptă a emitentului de obligațiuni, că subscrierea acțiunilor ar fi fost perfect legală și că fapta nu ar fi fost săvârșită de către Consiliul de Administrație al companiei, responsabilitatea aplicării măsurii aparținând conducerii executive.
El a arătat, prin cererea depusă, că în sarcina Consiliului de Adminsitrație al asigurătorului, unul dintre principalii jucători de profil, s-ar fi impus doar întocmirea planului de redresare financiară, în timp ce responsabilitatea aplicării planului ar aparține conducerii executive, conform Deciziei ASF 901/2016.
CITEȘTE ȘI Dominată de RCA, subscrierea City Insurance este profitabilă. Câștigul asigurătorului a crescut la peste 60 milioane leiDe asemenea, el a susținut că responsabilitatea măsurii de recuperare a împrumuturilor acordate societăților afiliate și interzicerea acordării de noi împrumuturi ar reveni conducerii executive City Insurance.
Pascale a mai arătat în cerere că asigurarea fondurilor societății nu ar fi un atribut al Consiliului de Adminsitrație, ci exclusiv al acționarilor, iar lichiditatea societății era mai bună decât la momentul deschiderii procedurii și că ar fi trebuit luate în considerare împrumutul subordonat în valaore de 30 milioane de euro și suma de 50 milioane de euro virată de noul investitor.
Tot în aprilie 2017, pentru neîndeplinirea planului de redresare a asigurătorului, Consiliul ASF a hotărât retragerea autorizației lui Dan Odobescu din funcțiile de președinte al Consiliului de Administrație al City Insurance și de director general al companiei și sancționarea cu amenzi în sumă totală de 50.000 lei, prin Deciziile 492/10.04.2017 și 493/10.04.2017.
CITEȘTE ȘI City Insurance nu se lasă și merge la instanța supremă în litigiul cu ASF pe tema redresării financiareOdobescu a contestat ambele sancțiuni și pentru una din amenzi, în sumă de 20.000 lei, instanța a admis cererea de anulare, dar decizia poate fi atacată la instanța superioară. În cazul sancțiunii de 30.000 de lei, judecătorii au respins cererea de reexaminare la 30 iunie 2017, printr-o hotărâre definitivă, după ce în prealabil au respins și cererea de anulare.
La trei luni după aplicarea sancțiunii, în iulie 2017, Pascale a primit de la ASF aprobare pentru un nou mandat în calitate de membru al Consiliului de Administrație la City Insurance.
În septembrie 2017, Pascale a fost avizat de ASF în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere la City Insurance, după ce asigurătorul a adoptat sistemul dualist de conducere.
CITEȘTE ȘI Unul dintre debitorii City Insurance a cerut suspendarea activității pe 3 ani. ASF a declanșat un control inopinatÎnființată în 1998, City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%.
La finele anului 2016, capitalul social al companiei se ridica la 93,28 milioane de lei, conform datelor din raportul anual al asigurătorului.
Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.
CITEȘTE ȘI City Insurance, liderul pieței locale, revine în Italia, recuperându-și autorizația anulată în urmă cu 6 ani pentru suspiciuni de legături cu MafiaÎn 2017, compania a subscris prime de peste un miliard de lei și s-a plasat pe locul 1 în topul companiilor de profil.
La finele primelor trei luni ale acestui an, City Insurance a fost devansată de Allianz-Țiriac Asigurări în funcție de veniturile obținute din emiterea de polițe.