Un acționar al City Insurance, Cristian Pascale, a reușit să obțină în instanță anularea unei amenzi de 30.000 de lei, sancțiune aplicată de Autoritatea de Supraveghere Financiaria (ASF) în aprilie 2017. La mijlocul lunii septembrie a acestui an, ASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance, liderul pieței de asigurări, în urma constatării stării de insolvență, și a solicitat instanței falimentul companiei.
Pascale a contestat amenda la Curtea de Apel București (CAB), care a respins cererea în februarie 2018.
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis în parte recursul înaintat de Pascale și, rejudecând, a anulat amenda ASF, menținând celelalte dispoziții ale sentinței CAB.
Pascale, care a fost și membru în Consiliul de Administrație al asigurătorului, a cerut instanței să anuleze Decizia ASF 494/10.04.2017, exonerarea de la plata amenzii în cuantum de 30.000 lei și obligarea ASF la plata cheltuielilor de judecată.
CITEȘTE ȘI O singură ofertă pentru viitorul sistem IT al Oficiului pentru Spălarea Banilor destinat "consolidării capacității instituției în prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului"În cuprinsul cererii de chemare în judecată adresată CAB, reclamantul, de profesie avocat, a susținut că decizia de sancționare este nelegală întrucât fapta nu ar fi fost constatată de persoane cu atribuții privind supravegherea și controlul din cadrul ASF, precum și pentru că încadrarea faptelor s-ar fi făcut în mod eronat ca și contravenții prevăzute de Legea 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, deși erau aplicabile prevederile Legii 503/2004 privind redresarea financiară, falimentul, dizolvarea și lichidarea voluntară în activitatea de asigurări.
Reclamantul a invocat și netemeinicia deciziei de sancționare, arătând că ar fi fost sancționat pentru o faptă a emitentului de obligațiuni, că subscrierea acțiunilor ar fi fost perfect legală și că fapta nu ar fi fost săvârșită de către Consiliul de Administrație al companiei, responsabilitatea aplicării măsurii aparținând conducerii executive.
El a arătat, prin cererea depusă la CAB, că în sarcina Consiliului de Adminsitrație al asigurătorului s-ar fi impus doar întocmirea planului de redresare financiară, în timp ce responsabilitatea aplicării planului ar aparține conducerii executive, conform Deciziei ASF 901/2016.
CITEȘTE ȘI Ernst&Young vrea să susțină Ministerul Muncii în reforma sistemului public de salarizare și pensiiDe asemenea, el a susținut că responsabilitatea măsurii de recuperare a împrumuturilor acordate societăților afiliate și interzicerea acordării de noi împrumuturi ar reveni conducerii executive City Insurance.
Pascale a mai arătat în cerere că asigurarea fondurilor societății nu ar fi un atribut al Consiliului de Adminsitrație, ci exclusiv al acționarilor, iar lichiditatea societății era mai bună decât la momentul deschiderii procedurii și că ar fi trebuit luate în considerare împrumutul subordonat în valaore de 30 milioane de euro și suma de 50 milioane de euro virată de noul investitor.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Compania poloneză Unilink a preluat Safety Broker de Asigurare, liderul pieței de profil din RomâniaLa trei luni după aplicarea sancțiunii, în iulie 2017, Pascale a primit de la ASF aprobare pentru un nou mandat în calitate de membru al Consiliului de Administrație la City Insurance.
În septembrie 2017, Pascale a fost avizat de ASF în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere la City Insurance, după ce asigurătorul a adoptat sistemul dualist de conducere.
În prima parte a acestui an, Pascale a fost amendat de ASF cu 450.000 lei și 1 milion de lei, plus retragerea aprobării pentru poziția de membru în Consiliul de Supraveghere al City Insurance. Ambele sancțiuni au fost contestate în instanță, dar niciun dosar nu a fost soluționat până în prezent printr-o decizie definitivă.
CITEȘTE ȘI Dan Odobescu, cumnatul lui Năstase, a transferat acțiunile de control al City Insurance. Cine este indicat ca fiind în spatele unei firme din ElvețiaÎnființată în 1998, City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%.
În 2019, compania a subscris prime 1,912 miliarde de lei, cu 28,81% mai mult față de anul precedent, rezultat care a plasat-o pe primul loc în ierarhia de profil.