Piața asigurărilor generale și de viață a crescut cu 15% în primele nouă luni ale acestui an, de la aproxmativ 8,5 miliarde de lei în septembrie 2020, spune Valentin Ionescu, directorul Direcției Generale, Sectorul Asigurări Reasigurări, din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) la Profit Financial.forum – Finanțăm repornirea economiei.
Videoconferința este organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, ING Bank, Institutul de Studii Financiare, Grupul Nordis, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
"Pe piața asigurărilor a existat puțină tensiune în acest an, dar în pofida pandamiei și a evenimentului din septembrie (retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, liderul industriei - n.r.), subscrierile au crescut cu 15% în primele nouă luni. De asemenea, subscrierile din asigurări de viață au crescut cu 22%, iar cele pe sănătate au avansat cu 9%", a spus Ionescu.
El a adăugat că ASF lucrează la îmbunătățirea și rebalansarea structurii pieței asigurărilor.
"Practicile incorecte nu vor fi permise și nu vor fi niciodată permise. Suntem foarte fermi în sesizarea, analiza și închiderea tuturor celor care nu se conformează legalității în piața asigurărilor și sperăm ca anul 2022 să ne arate o evoluție și mai bună decât rezultatele industriei aferente primelor nouă luni din 2021", a mai spus reprezentantul ASF.
CITEȘTE ȘI Dan Odobescu, cumnatul lui Năstase, a transferat acțiunile de control al City Insurance. Cine este indicat ca fiind în spatele unei firme din ElvețiaÎn privința evoluției tarifelor RCA după falimentul City Insurance, Ionescu a afirmat că prețurile practicate de liderul pieței nu ar trebui să fie o referință pentru acest segment de piață.
"Nu aș folosi ca referință tarifele practicate de o companie care a intrat în insolvență, având în vedere că acele tarife erau nesustenabile. România este campioană la accidente pe șosele, frecvența și severitatea daunelor este foarte mare, România este lider la nivelul Europei la acești indicatori. Toate acestea se văd în tarifele calculate de actuarii asigurătorilor. Dacă vrem un serviciu bun pe RCA, trebuie să avem și un preț corect. Rămâne de văzut unde este acest echilibru al tarifului corect. Atunci când se întâmplă riscul, asigurătorul trebuie să aibă capacitatea să despăgubească clientul în termenul legal și cât de repede se poate. Trebuie să ieșim din paradigma asigurărilor obligatorii, piața de profil din România are și alte produse de asigurare, foarte interesante de altfel", a mai spus Ionescu.
În opinia reprezentantului ASF, evitarea apariției unui nou faliment pe piața asigurărilor "ține de respectarea legislației".
"Totul ține de aplicarea legii și de corectitudinea asigurătorilor în procesul de business. România este membră a UE și ASF nu poate interveni pe partea de tarife, să le modifice în sus sau în jos sau să le plafoneze. Rolul ASF este supravegherea asigurătorilor și brokerilor de asigurări. Atât timp cât un asigurător respectă indicatorii de solvabilitate și lichiditate, compania poate activa pe piață, își poate calcula tarifele conform legislației. Dacă aceste tarife se dovedesc a fi nesustenabile, atunci societatea va avea o problemă de lichiditate și va trebui să își suplimenteze lichiditățile cu împrumuturi de la acționari, cu majorări de capital", a spus Ionescu.
CITEȘTE ȘI Decizie în pregătire: Asigurătorii - obligați să plafoneze tarifele RCA, după ce prețurile s-au dublat în urma ieșirii de pe piață a City Insurance. Amenzile, majorate de 10 oriEl a afirmat că insolvența City Insurance nu poate fi comparată cu falimentele Astra Asigurări și Carpatica Asig.
"În cazul City Insurance, vorbim de o fraudă. Compania a depus la ASF falsuri în direcția susținerii faptului că City Insurance este solvabilă, situația fiind o premieră în istoria ASF. Împreună cu ceilalți stakeholderi din piață - asigurători, brokeri, asociații profesionale - se poate lucra la îmbunătățirea cadrului legal, în acest sens fiind pe circuitul parlamentar câteva inițiative. Toți cei prezenți în această piață trebuie să acționeze corect și onest, astfel încât să avem un echilibru pe această piață. Dacă vom avea interese ale unor grupuri care vor predomina, întotdeauna vom avea distorsiuni. ASF va face tot posibilul să mențină acest echilibru, în limita legislației care o guvernează. Pe de altă parte, există și limitări, cum ar fi faptul că ASF nu poate interveni asupra societăților pe care nu le supraveghează, societăți care fac parte din procesele în care sunt implicate companiile de asigurări sau intermediarii", a spus directorul ASF.