Recuperarea dezechlibrului reputațional generat de falimentul City Insurance nu va fi un proces ușor pentru industria asigurărilor, a declarat Alexandru Ciuncan, directorul general al Uniunii Societăților de Asigurare Reasigurare din România (UNSAR), la Profit Financial.forum. El spune că, pe de altă parte, industria asigurărilor participă la stabilitatea economiei atunci când, în urma unei daune, achit despăgubirile, plățile însumând 3,5 milioane de euro/zi.
Videoconferința a fost organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, ING Bank, Institutul de Studii Financiare, Grupul Nordis, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
"Conform datelor UNSAR, furnizate de un grup de experți, impactul asigurărilor în economie, valoarea adăugată brută adusă în economie de companiile de profil, a fost de 1,7 miliarde de lei în 2019, cel mai recent an pentru care avem datele necesare calculării acestui indicator. Dacă ne uităm la taxe, impozite și alte contribuții pe care asigurătorii le achită la nivelul economiei na'ionale, fiecare leu achitat a generat alți doi lei. Drept urmare, ceea ce înseamnă efectele totale în taxe și impozite ale industriei asigurărilor a fost de peste 1,2 miliarde de lei. Asigurările sunt despre încredere, iar recuperarea dezechlibrului reputațional generat de falimentul City Insurance cu siguranță nu este ușoară. Și, da, asigurările înseamnă mult mai mult decât RCA", a spus Ciuncan.
El spune că piața și consumatorii au trecut printr-un moment important, care cu siguranță va fi depășit.
CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum – Radu Crăciun, APAPR: Provocări din zona oscilațiilor dobânzilor pentru un sistem al fondurilor de pensii care a făcut deja plăți către contributori de 1 miliarde lei"Jucătorii rămași în piață au rămas pentru că au fost și sunt conservatori, pentru că analizează riscurile la care se expun și o fac cu prudență și pentru că pun accentul pe calitatea serviciilor furnizate, nu pe cantitate", a arătat directorul general al UNSAR.
Cercetările sociologice derulate de UNSAR arată că, în pofida contextului pandemic, interesul românilor față de protecția oferită prin asigurări a crescut.
"Spre exemplu, 42% dintre români sunt mai interesați de asigurările voluntare de sănătate, 37% au spus că sunt mai interesați de asigurările de locuință, 30% sunt mai interesați de asigurările de viață. Toate aceste percepții se văd translatate în rezultatele industriei de asigurări, subscrierile companiilor de profil avansând cu 15% în primele 9 luni ale acestui an", a spus Ciuncan.
Reprezentantul UNSAR este de părere că educația financiară este un domeniu în care toți jucătorii din industrie trebuie să depună eforturi.
CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum – Adrian Tănase, CEO BVB: Listări periodice, creștere a numărului de investitori, relevanță sporită la nivel internațional. „Nu văd ce ar putea să oprească acest trend.”"UNSAR și asigurătorii au acțiuni în acest sens. Ar trebui să ne uităm mai mult și la promovarea conceptului de risc management în rândul companiilor. Lucrăm și pe partea de educație rutieră. Din păcate, România este campioană la nivelul UE. În România, frecvența daunei este de 6%. Cu alte cuvinte, 6 mașini din 100 provoacă o daună într-un an. Germania este la 4,4%, Italia - 4,2%, Polonia - 3,7% și Cehia - 2,4%. Aceste cifre sunt susținute și de datele Poliției Române, care arată că, zilnic, au loc 17 accidente grave pe drumurile țării", a mai spus directorul Uniunii.
Asigurările de viață și sănătate au nevoie de pârghii pentru a se dezvolta, potrivit lui Ciuncan.
"În prezent, ponderea asigurărilor de viață în total venituri industrie se situează undeva la 20%, comparativ cu o medie de 50-60% la nivel UE. Aici este un potențial important de creștere. Pentru a oferi clienților această protecție, avem nevoie de deductibilități la nivelul produselor de asigurare de viață cu componentă exclusivă de protecție. În această zonă avem un deficit de protecție la nivelul populației. Practic, acest deficit reprezintă o vulnerabilitate semnificativă a familiilor din România în fața neprevăzutului. Deficitul de protecție al românilor s-a deteriorat în ultimii ani, a crescut cu 14%, la peste 120 miliarde de euro. Pentru multe familii din România, producerea unui eveniment negativ, cum ar fi accident sau îmbolnăvire, urmată de deces, poate duce la scăderea puternică a nivelului de trai. Introducerea deductibilității este o pârghie care va reduce acest deficit și este utilizată în alte state din UE", a mai spus reprezentantul UNSAR.
CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Mădălin Roșu, BAAR: Toată lumea spune că polița RCA este pentru ceilalți șoferi din trafic, nu pentru cel care a încheiat-o. Cea mai mare prostie spusă vreodată!Ciuncan a adus în discuție un proiect de modificare a Legii 132/2017 privind polițele RCA, inițiat recent de un grup de parlamentari.
"Acesta pare să nu respecte deloc legislația europeană în materie și pune România în fața unei noi proceduri de infringement. Există posibilitatea ca România să ajungă în situația să achite penalități semnificative zilnice dacă acest proiect de modificare a Legii 132/2017 va fi adoptat în forma propusă de inițiatori. Prioritar pentru Parlament ar trebui să fie modificarea Legii 132/2017, în condițiile în care România se află deja în fața unei proceduri de infringement. În acest sens, există un proiect de modificare a legii, inițiat de mai bine de doi ani, dar încă nu a ajuns în plen", a arătat directorul general al UNSAR.