Trei bărbați acuzați că au pus la cale atacurile de la 11 septembrie au ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției

Trei bărbați acuzați că au pus la cale atacurile de la 11 septembrie au ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2024

Trei dintre bărbații acuzați de plănuirea atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, deținuți la Guantanamo, au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, anunță Departamentul Apărării din SUA, relatează BBC.

Khalid Sheikh Mohammad, Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Attash și Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi au fost deținuți ani de zile la baza navală americană Guantanamo Bay, Cuba, fără a fi judecați, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Google anunță funcții noi pentru Waze și Google Maps CITEȘTE ȘI Google anunță funcții noi pentru Waze și Google Maps
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Potrivit presei americane, bărbații vor pleda „vinovat” în schimbul acceptării de către procuratură de a nu solicita pedeapsa cu moartea.

Termenii acordului de recunoaștere a vinovăției nu au fost încă publicați.

Aproape 3 000 de persoane din New York, Virginia și Pennsylvania au fost ucise în atacurile al-Qaida din 2001. Acestea au fost cele mai grave atacuri pe teritoriul SUA de la atacul japonez din 1941 asupra Pearl Harbour, Hawaii, în care au fost ucise 2.400 de persoane.

Înțelegerea a fost anunțată pentru prima dată într-o scrisoare trimisă de procurori familiilor victimelor, potrivit The New York Times. "În schimbul eliminării pedepsei cu moartea ca posibilă pedeapsă, cei trei acuzați au fost de acord să pledeze vinovați pentru toate infracțiunile imputate, inclusiv pentru uciderea celor 2.976 de persoane enumerate în foaia de acuzare", se arată în scrisoarea procurorului șef, contraamiralul Aaron C Rugh.

Se așteaptă ca bărbații să își prezinte în mod oficial pledoariile în instanță chiar săptămâna viitoare, a scris NYT.

În septembrie, administrația Biden ar fi respins termenii unei înțelegeri cu cinci bărbați deținuți la baza navală americană din Cuba. Bărbații ar fi cerut președintelui o garanție că nu vor fi ținuți în izolare și că vor avea acces la tratament pentru traume.

viewscnt
Afla mai multe despre
11 septembrie
atentate