România a atras în anul 2015 tranzacții imobiliare în valoare totală de circa 800 milioane de euro, în scădere față de 2014, când au fost tranzacționate proiecte imobiliare - de birouri, retail, industriale - de 1,15 miliarde de euro. Un element de noutate al acestui an este apariția pe piață a unor investitori noi, respectiv CTP Invest, P3, GLL, Logicor și Lonestar, după mai mulți ani în care NEPI și Globalworth au dominat piața.
Volumul consemnat în 2014 a reprezentat un record al ultimilor ani, dar a fost însă influențat de două tranzacții, una prin care Auchan a preluat magazinele Real, în valoare de 260 - 280 de milioane de euro, și cealaltă consolidarea portofoliului Globalworth prin preluarea participației deținute de fondul german RREEF la mai multe proiecte, în sumă de circa 200 de milioane de euro.
Printre cele mai mari tranzacții din acest an se numără achiziția Europolis Park de către operatorul și dezvoltatorul de parcuri și dezvoltatorul de parcuri logistice P3, deținut de fonduri de investiții americane. Tranzacția, în sumă de 120 de milioane de euro, a fost anunțată în 2014, dar a fost încheiată la începutul lui 2015.
O altă tranzacție semnificativă a fost preluarea de către fondul german de investiții GLL a parcului de birouri Floreasca Park de la Portland Trust pentru 100 de milioane de euro. Tot în jur de 100 de milioane de euro a plătit și rețeaua franceză de retail Carrefour pe cele 86 de magazine Billa preluare de la compania germană Rewe.
Fondul sud-african de investiții NEPI a plătit 86 de milioane de euro pe parcul de retail Iris Titan, preluat de la fondul scoțian Aberdeen Asset Management.
”Vedetele” pieței imobiliare au fost de departe segmentul industrial și compania CTP Invest, care în mai puțin de un an a ajuns cel mai mare proprietar de parcuri logistice și industriale din România.
CTP a cumpărat parcul Prologis Logistic Park, Mercury Logistics Park de la fondul de investiții american Heitman, Cefin Logistics Arad de la compania Cefin, Deva Logistics Park și Bucharest West de la Portland, tranzacții în valoare totală de circa 130 de milioane de euro.
Volumul tranzacționat de proprietăți industriale în 2015 depășește 300 de milioane de euro, 37% din valoarea totală a tranzacțiilor.
Pe lângă CTP Invest, care a intrat pe piața românească în perioada boom-ului imobiliar prin achiziția mai multor terenuri în țară, alți investitori care au făcut ”cumpărături” în acest an în România, au fost compania Logicor, divizia companiei americane Blackstone, prin preluarea parcurilor industrial deținute de Immofinanz și fondul de investiții Lonestar.
Tranzacțiile cu birouri totalizează peste 200 de milioane de euro, iar cele cu proiecte de retail (inclusiv terenuri cu această destinație) cumulează peste 240 milioane de euro.