Topul celor mai toxice haine din lume. Toți îmbrăcăm aceste branduri

Topul celor mai toxice haine din lume. Toți îmbrăcăm aceste branduri
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 9 iul 2016

Producători celebri de haine, care îmbracă sute de milioane de oameni din lumea întreagă, refuză să ia măsuri pentru a elimina substanțele toxice din obiectele pe care le confecționează și din procesul de fabricație. Printre aceste nume importante din industria textilă se găsesc Nike, Esprit, Victoria's Secret și Li Ning, arată un raport al Greenpeace.

Pe de altă parte, sunt și producători sau distribuitori mari care au făcut pași importanți în sensul protecției propriilor anagajați și a mediului înconjurător. Cel mai important astfel de nume este cel al companiei Inditex, deținută de cel mai bogat om din lume, spaniolul Amancio Ortega.

Urmărește-ne și pe Google News

Inditex operează branduri importante prezente în întreaga lume, inclusiv în România. Cele mai cunoscute nume din imperiul Inditex sunt Zara, Pull and Bear, Bershka sau Stradivarius. Alături de Inditex, în zona "Avant-Garde", în care Greenpeace include companiile care au făcut pași importanți pentru eliminarea substanțelor toxice din hainele pe care le confecționează, mai sunt doar H&M și Benetton. H&M este un alt nume foarte activ pe piața din România, în timp ce Benetton este o prezență mai discretă.

Fondatorul Ikea își cumpără numai haine second-hand și se tunde în țări slab dezvoltate și cu prețuri mici CITEȘTE ȘI Fondatorul Ikea își cumpără numai haine second-hand și se tunde în țări slab dezvoltate și cu prețuri mici

Acestea sunt și singurele trei branduri, din cele 19 analizate în cadrul proiectului Detox Catwalk, care nu au probleme serioase în ceea ce privește respectarea standardelor de protecție a mediului.

"Raportul nostru arată că industria textilă nu depune suficiente eforturi pentru a renunța la chimicalele toxice. 16 dintre cele 19 branduri analizate au probleme în ceea ce privește transparența sau pur și simplu nu au eliminat chimicalele toxice din lanțurile de producție. Mai sunt doar 3 ani până la deadline-ul din 2020 pe care, dacă vor să îl atingă, ar trebui să grăbească procesele", declară Kirsten Brodde, directorul campaniei Detox My Fashion, Greenpeace Germania.

Topul celor mai toxice haine din lume. Toți îmbrăcăm aceste branduri

Majoritatea companiilor analizate se încadrează într-o categorie de mijloc, Evolution Mode, care remarcă o mai bună gestiune a chimicalelor. La această clasă intră firme ca C&A și Mango.

Raportul Detox Catwalk analizează felul în care companiile au respectat indicatori-cheie inclusiv eliminarea compușilor chimici periculoși din produsele lor și din procesele de fabricare. De asemenea, raportul a analizat gradul de transparență al informațiilor legate de poluare.

FOTO Anchor Grup relansează mall-urile Vitan și Plaza România, după doi ani de renovări și investiții de 26 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Anchor Grup relansează mall-urile Vitan și Plaza România, după doi ani de renovări și investiții de 26 milioane euro

Stoparea poluării apelor devine din ce în ce mai urgentă, în mod special în țările mari producătoare de textile cum ar fi China unde peste 80% din apele subterane sunt nepotabile. Peste 70% din apele din fântâni nu sunt potabile din cauza poluării, conform unei analize publicate anul acesta de către Ministerul Resurselor de Apă din China. Industria textilă chineză este cea mai mare sursă de poluare a apelor în China.

Schimbările petrecute la nivelul corporațiilor din domeniu au dus la schimbări de legislație în țări precum China, unde chimicalele toxice precum PFC, nonilfenoli si ftalați, folosite până acum în industrie, au fost incluse pe lista de substanțe interzise în cel de-al 12-lea plan cincinal de Prevenire și Control al Riscurilor Chimice pentru Mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
haine
substante toxice
greenpeace
zara
inditex
c&a
h&m