Piața telecomunicațiilor rămâne unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei românești, care atrage în fiecare an investiții importante, de ordinul sutelor de milioane de euro, din partea marilor operatori în dezvoltarea rețelelor, extinderea gradului de acoperire cu servicii 4G și a vitezei internetului. Tendința de creștere a veniturilor operatorilor s-a menținut și în 2016, mai ales pe sectorul mobil, dar și pe cel al serviciilor TV, unde vedete sunt RCS&RDS și, respectiv, UPC România. Parteneriatul Orange - Telekom, refinanțarea datoriilor RCS&RDS și preluarea rețelei Netcity sunt principalele evenimente ale anului care se încheie.
Parteneriat Orange și Telekom pe piața românească
Telekom România a încheiat cu Orange România două acorduri prin care operatorul de telefonie mobilă va avea acces la rețeaua fixă a Telekom Fix (fosta Romtelecom), iar subsidiara Telekom Mobile (fosta Cosmote) va utiliza rețeaua 4G a subsidiarei locale a grupului Orange. În baza primului acord, Orange România va completa portofoliul existent de servicii de voce și internet mobil, televiziune prin satelit și internet cu servicii fixe de internet de mare viteză și televiziune, folosind rețeaua urbană de fibră optică a Telekom România. Al doilea acord va permite Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote) acces la rețeaua 4G și 4G+ a Orange România, liderul pieței de profil.
RCS&RDS se refinanțează cu peste 700 milioane de euro
RCS&RDS, cel mai mare jucător de pe piața de cablu TV și net fix din România, cu operațiuni și în Ungaria, Spania și Italia, a finalizat operațiunea de refinanțare a grupului prin intermediul unei emisiuni de obligațiuni de 350 milioane de euro și un împrumut sindicalizat în valoare de până la 1,687 miliarde de lei. Sumele obținute în urma celor două operațiuni de finanțare au fost utilizate pentru rambursarea anticipată a obligațiunilor în valoare totală de 450 milioane de euro cu dobândă anuală de 7,5% emise de Cable Communications Systems în 2013, precum și unor facilități contractate de RCS&RDS în 2015 și, respectiv, 2016. Pentru operațiunea de refinanțare a datoriilor, operatorul a garantat cu acțiuni proprii și la filiale din străinătate, conturi bancare, mărci și echipamente în valoare de 1,5 miliarde de euro.
Preluarea Netcity de către Direct One, tranzacție estimată la peste 30 milioane de euro
Direct One, aparținând antreprenorilor români Teofil Mureșan si Simion Mureșan, a preluat controlul integral asupra Netcity Telecom, operatorul rețelei metropolitane subterane pentru fibră optică a Capitalei, în urma unui acord semnat cu UTI Netcity Investment BV și UTI Grup. Tranzacția a depășit 30 milioane de euro, potrivit unor surse din piața telecom. Netcity Telecom este responsabilă cu proiectarea, realizarea și operarea rețelei metropolitane a Capitalei, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria București pe 49 de ani. Rețeaua suport de infrastructură pentru fibră optică are în prezent o lungime de aproximativ 1.000 km, fiind pusă la dispoziția operatorilor de telecomunicații care oferă servicii pe teritoriul Municipiului București.
Intrarea în vigoare a legii regimului infrastructurii telecom
Legea 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice clarifică și stabilește noi reguli pe baza cărora furnizorii de rețele de comunicații vor avea acces, contra cost, pe proprietatea publică sau privată pentru a construi sau întreține rețelele de comunicații electronice și elementele de infrastructura fizica asociate acestora, precum și condițiile în care se face accesul la infrastructura fizica a altor operatori. Legea reglementează, practic, obligația operatorilor de rețea de a acorda acces la infrastructura pe care o dețin (stâlpi, piloni, conducte, canale, căi ferate, drumuri etc.), aceștia neputând refuza accesul decât din motive obiective și temeinic justificate.
CITEȘTE ȘI Kaspersky: Spionajul cibernetic va căpăta amploare anul viitor, instituțiile guvernamentale din România sunt vulnerabile din cauza sistemelor IT învechiteStatul nu găsește un succesor la șefia ANCOM
Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) continuă să fie condusă de Cătălin Marinescu, al cărui mandat a expirat în aprilie 2015. Început în 2009, mandatul celui mai puternic om de pe piața locală de telecomunicații, care face regulile pe o piață de peste 3 miliarde de euro, a fost prelungit automat prin efectul legii, până la numirea unui succesor. Marinescu a fost propus în funcție de premierul Emil Boc (PD-L) în anul 2009 și numit de către președintele Traian Băsescu. La un moment dat, în cărți pentru preluarea șefiei ANCOM a fost directorul general al Poștei Române, Alexandru Petrescu, dar Guvernul nu a luat nicio decizie.
Nou șef la Telekom România
Noul șef al Telekom România, Miroslav Majoros, și-a început mandatul de 3 ani la conducerea grupulu la 1 ianuarie 2016, el înlocuindu-l pe Nikolai Beckers. El a anunțat investiții de 180 milioane de euro, cu 35% mai mult față de 2015, fonduri direcționate în principal către rețeaua de fibră optică și către cea mobilă, prin tehnologiile 3G și 4G, pentru a-și putea concura competitorii rivali și a ajunge la mai mulți clienți cu pachetele fix – mobil. De asemenea, Majoros, care a condus Slovak Telekom în ultimii ani, vrea să stabilizeze business-ul Telekom România și înscrierea acestuia pe o tendință crescătoare.
Schimbare și la vârful Orange România
De la 1 mai 2016, Jean Francois Fallacher a fost înlocuit la șefia Orange România cu Liudmila Climoc, fostul CEO al subsidiarei grupului francez din Republica Moldova. Obiectivul noii echipe de management a Orange România este să consolideze și să extindă poziția de lider a companiei pe piața de telecomunicații și să devină un jucător important pe piața de servicii integrate fix-mobil. Climoc a anunțat investiții în rețea de 500 milioane de euro până în anul 2020.
RCS&RDS ajunge la o cotă de aproape 2,6% pe piața energiei
Câștigarea mai multor licitații organizate de instituții și autorități ale statului în fața unor jucători consacrați, cum ar fi Enel sau Electrica, a permis RCS&RDS să atingă, la finele lunii iunie 2016, o cotă de 2,56% pe segmentul clienților finali de energie, a cărui pondere reprezintă aproape 90% din consumul total. Operatorul telecom a intrat și pe segmentul rezidențial cu pachete de servicii în domeniul energiei electrice.
Grupul RCS&RDS a dat în judecată statul pentru că nu a primit licența de distribuitor de energie
Firmele Delalina SRL și Foto Distribuție SRL, din grupul RCS&RDS, au dat în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Guvernul României, ministerele Energiei și Economiei, trei filiale de distribuție ale Enel, precum și Electrica Distribuție Transilvania Nord, după ce le-au fost respinse cererile de acordare de licențe de distribuitori de energie electrică.
Instanța reduce o amendă a Concurenței aplicată Vodafone în 2011
Curtea de Apel București a redus cu peste 50 milioane, la 69,7 milioane de lei, o amendă aplicată de Consiliul Concurenței în februarie 2011 operatorului Vodafone România, al doilea mare jucător local de telefonie mobilă. Reducerea sancțiunii, care s-a ridicat la 120,3 milioane de lei, este efectul diminuării procentajului aplicat cifrei de afaceri a operatorului aferentă anului 2010, de la 3,45% la 2%. Decizia instanței poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Orange intră pe piața transferurilor de bani pe mobil
Orange România a lansat la nivel național serviciul de transfer de bani și plăți cu telefonul Orange Money, prin intermediul căruia utilizatorii pot plăti facturi de utilități, reîncărca opțiuni pentru cartele preplătite de telefonie mobilă și pot primi și transfera bani. Rivalul Vodafone are un serviciu similar din primăvara anului 2014.
Statul a cheltuit un miliard de euro pe proiecte IT&C în perioada 2011 – 2015
Autoritățile publice au cheltuit, în perioada 2011 – 2015, suma de 4,33 miliarde de lei, fără TVA, pentru cumpărarea de echipamente IT&C și aplicații software, vârful fiind atins în anul 2014, când plățile au însumat 1,43 miliarde de lei. Cifrele au anunțate de Agenția pentru Agenda Digitală a României, care administrează sistemul național de achiziții publice (SEAP), disponibil la www.e-licitație.ro.
CITEȘTE ȘI ANCOM reia licitația pentru stabilirea tarifelor de acces al operatorilor telecom pe proprietatea publicăVodafone și-a mutat sediul în cartierul Aviației, lângă rivalul Orange
Vodafone România și-a mutat sediul în clădirea Globalworth Tower din cartierul Aviației și reunește, începând din luna mai 2016, un număr de 2.300 de angajați ai operatorului de telefonie mobilă, care înainte lucrau în trei sedii diferite. Anterior, sediul central al companiei era situat într-o clădire din Piața Charles de Gaulle. Suprafața ocupată de operator în noul sediu este de 17.800 metri pătrați, distribuiți pe etajele 1-8, mezanin și o parte din parter.
România întârzie să treacă la televiziunea digitală
Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) a anulat, a doua oară, licitația pentru construirea unei rețele de televiziune digitală, proiect inițiat în prima parte a anului 2015 și estimat la 101,6 milioane de lei, fără TVA. Anularea a survenit unei hotărâri a instanței din iunie 2016, care a respins o contestație a Frontal Communication împotriva unei decizii a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Instituția a menținut rezultatul procesului de reevaluare a ofertei depuse de Frontal Communication în cadrul unei licitații organizate de SNR pentru construirea unei rețele de televiziune digitală, proiect care ar fi permis României să încheie tranziția de la emisia analogică terestră de televiziune la cea digitală până la 31 decembrie 2016. Termenul inițial a fost 17 iunie 2015. Anterior, în urma reevaluării, o comisie din cadrul SNR a decis, în luna martie 2016, respingerea ofertei depuse de Frontal Communication și anularea licitației, după ce inițial operatorul a decis că oferta depusă de grupul Ericsson este câștigătoare.
RCS&RDS devansează fostul Cosmote la numărul de abonamente
RCS&RDS a depășit două milioane de clienți persoane fizice cu abonament pentru serviciile sale de telefonie mobilă la finele lunii martie și a devansat, pe acest segment, operatorul Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote), potrivit datelor cablistului.
Piața serviciilor TV își continuă creșterea
Numărul de abonați la serviciile de retransmisie a programelor TV a atins 7,2 milioane la finele primului semestru al anului 2016, în creștere anuală de aproape 5%, conform ANCOM. Dintre aceștia, 4,6 milioane sunt abonați prin rețele de cablu, 2,4 milioane sunt clienți ai rețelelor prin satelit (DTH) și 89.000 sunt utilizatori ai tehnologiei IP (IPTV). În 2015, încasările operatorilor din vânzarea de servicii TV au fost de 1,788 miliarde de lei (402 milioane de euro), în creștere cu 5,7% față de anul anterior, potrivit ANCOM.
Orange și Vodafone au testat viteze de internet mobil de 1 Gbps
Orange a testat, în premieră pentru România, viteze de internet mobil de până la 1 Gbps, care ar putea deveni comerciale în perspectiva anului 2020. Viteza comercială maximă furnizată clienților atinge 300 Mbps, potrivit datelor operatorului. Testul a fost posibil prin utilizarea simultană a spectrului din mai multe frecvențe, folosind o rețea locală modernizată și un terminal prototip furnizat de Huawei. Tot cu echipamente Huawei, Vodafone a reușit, în cadrul cadrul unui test, o viteza maximă de descărcare a datelor de 1,35 Gbps.
Vodafone a intrat pe piața serviciilor TV pe mobil
Vodafone România a intrat pe piața serviciilor TV prin lansarea aplicației 4GTV+, care va permite clienților acces la o colecție de filme și posturi TV live. De asemenea, operatorul de telefonie mobilă a anunțat și un parteneriat cu grupul american Netflix, în urma căruia clienții vor putea accesa colecția de conținut a celui mai mare furnizor international de servicii de video online la cerere. Anterior, în luna iulie 2016, compania a lansat în teste o aplicație similară, care asigură accesul la aproximativ 20 de posturi TV live și la o serie de filme. Directorul general al Vodafone România, Ravinder Takkar, a afirmat că actualul context de pe piața locală oferă premisele lansării unui serviciu video exclusiv online, pe fondul cererii din partea utilizatorilor, în special cei tineri, care consumă din ce în ce mai mult video online, tendință vizibilă și în România.
RCS&RDS, principalul beneficiar al portabilității numerelor de telefon
Lansată în octombrie 2008, portabilitatea numerelor de telefon a adus RCS&RDS un număr de 870.768 de utilizatori pe segmentul de telecomunicații mobile, adică 32,5% din totalul numerelor de acest tip mutate dintr-o rețea în alta, respectiv 2,68 milioane. Și pe segmentul telecomunicațiilor fixe RCS&RDS deține supremația, cu 171.036 de numere portate dintr-un total de 635.622, adică 26,9%.
ANCOM renunță să cumpere Palatul Telefoanelor
Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a renunțat să aloce în proiectul de buget pe 2017 suma necesară cumpărării Palatului Telefoanelor, argumentând că deținătorii drepturilor de proprietate, Telekom România, nu au transmis o poziție oficială privind vânzarea acestuia. Autoritatea a alocat în 2015 și 2016 suma de 70 milioane de lei pentru cumpărarea imobilului situat pe Calea Victoriei din Capitală. Imobilul a fost scos la vânzare de Telekom România în a doua parte a anului 2014 și anunțul a fost disponibil și pe OLX.ro.
CITEȘTE ȘI Bostan, MCSI: Vrem ca și absolvenții liceelor informatice să fie considerați programatori pentru a fi scutiți de impozitContinuă disputa Vodafone cu ANCOM pe un prejudiciu de 15 milioane de euro
Vodafone România a contestat hotărârea Curții de Apel București prin care a fost respinsă solicitarea operatorului telecom de recuperare a unui prejudiciu de 15 milioane de euro, invocat autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) în urma procesului de acordare a unei licențe telecom în 2012. Operatorul telecom susține că o parte din spectrul de frecvențe radio cumpărat nu poate fi utilizat în peste 20 de județe conform parametrilor prevăzuți în caietul de sarcini, din cauza unor interferențe generate de companii de comunicații din Ucraina. În acest context, pentru a păstra calitatea semnalului la parametrii impuși de licență, Vodafone a fost nevoit să facă investiții suplimentare și să închirieze spectru de la alți operatori.
UPC lansează o platformă TV
UPC România a lansat pe piața locală platforma Horizon, care permite utilizatorilor operatorului prin cablu să aleagă când și unde urmăresc programele TV preferate, prin intermediul funcției Replay. Fiind o platformă deschisă, UPC va introduce în permanență aplicații noi, atât locale cât și internaționale. De asemenea, cablistul va pune la dispoziția dezvoltatorilor locali instrumentele necesare pentru a crea noi aplicații.
RCS&RDS lansează servicii de internet mobil 4G pe frecvența de 2.100 MHz
RCS&RDS a lansat servicii de internet mobil 4G și prin banda de frecvențe de 2.100 MHz, care va permite clienților operatorului să acceseze serviciile 4G și de pe cele mai ieftine smartphone-uri de pe piață. Până la această mișcare, cablistul furniza servicii de date 4G exclusiv prin banda de frecvențe de 2.600 MHz, al cărui principal dezavantaj îl reprezintă numărul redus de smartphone-uri compatibile, în special în segmentul mediu și jos de preț, acolo unde se adresează cu precădere operatorul.
Orange intră în proiectul Alba Iulia Smart City 2018
Orange România a decis să participe la transformarea orașului Alba Iulia într-un oraș inteligent, în urma semnării unui acord de colaborare cu primăria orașului. Astfel, în cadrul proiectului Alba Iulia Smart City 2018, operatorul de telefonie mobilă va pune la dispoziție infrastructura pe baza căreia se va crea o platformă deschisă și interoperabilă prin intermediul căreia se vor putea implementa o serie de soluții smart city.
Vodafone România lansează servicii de date 4G+ și dublează viteza
Vodafone a lansat servicii de date prin tehnologia 4G+ în 350 de localități în România, clienții operatorului având posibilitatea să experimenteze o viteză “dublă” în transferurile de date. Creșterea vitezei este efectul utilizării a două benzi de frecvență, de 800 MHz și 1.800 MHz, pentru furnizarea serviciilor de date 4G. Utilizarea benzii de frecvență de 800 MHz va duce la îmbunătățirea puterii semnalului în interiorul clădirilor atât pentru clienții cu telefoane 4G+, cât și pentru ceilalți utilizatori de smartphone-uri.
RCS&RDS a prelungit cu un an, până în aprilie 2017, contractul de roaming național cu Vodafone
RCS&RDS a prelungit cu un an contractul de roaming național cu Vodafone România și va putea să le ofere propriilor clienți acces la servicii de voce și date în zonele în care rețeaua proprie de comunicații mobile nu are acoperire. Valoarea acordului nu a fost dată publicității.
Șeful UPC România preia conducerea UPC Ungaria
Robert Redeleanu, care a devenit în iulie 2015 directorul general al UPC România, a preluat și conducerea filialei grupului american Liberty Global din Ungaria, devenind astfel șef peste un business anual de peste 400 milioane de euro.
Primul canal TV în standardul 4K/UHD, disponibil și în România
iNES Group a lansat în premieră pe piața locală un canal TV în standardul 4K/UHD, într-un pachet de servicii de internet, telefonie fixă și peste 200 de canale TV, la un preț de 50 de euro pe lună.