Tomac: Acest proces deschis la Curtea de Justiție a UE nu blochează negocierile României cu Austria pentru aderarea la Schengen

Tomac: Acest proces deschis la Curtea de Justiție a UE nu blochează negocierile României cu Austria pentru aderarea la Schengen
scris 11 feb 2023

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a afirmat că procesul pe care l-a deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, după ce România nu a fost primită în Spațiul Schengen, nu blochează negocierile țării noastre cu Austria, menționând că dacă în următorii doi ani în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne nu va exista unanimitate pentru aderarea României la Schengen, acest proces rămâne singura șansă pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

„Acest proces deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu blochează negocierile României cu Austria, nu blochează negocierile Bulgariei cu Olanda, Consiliul are dreptul și libertatea de a lua oricând această decizie. Un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru că am văzut multe opinii, nu blochează nici într-un fel libertatea pe care o are Consiliul de a se întruni ori de câte ori consideră, poate exista și un Consiliu extraordinar și lua o decizie prin care să repare această nedreptate”, a declarat, sâmbătă, Eugen Tomac, într-o conferință de presă.

El a precizat că estimează că acest proces va dura un și jumătate, doi ani cel mult, scrie News.ro.

Europarlamentarul PMP a menționat că nu crede că în acest an va exista unanimitate pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Urmărește-ne și pe Google News
Statul a calculat pierderile rezultate în urma unui cutremur puternic în Vrancea. „Impactul asupra PIB va fi semnificativ“ CITEȘTE ȘI Statul a calculat pierderile rezultate în urma unui cutremur puternic în Vrancea. „Impactul asupra PIB va fi semnificativ“

„Mai există un aspect important pe care trebuie să îl subliniez. România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare din 9 iunie 2010, constată un raport al Comisiei Europene. Croația a aplicat la aderarea pentru Spațiul Schengen în 2021 și iată că în 2022 a fost acceptată. Cât timp să mai așteptăm ca anumite state să-și schimbe abordarea în ceea ce privește respectarea legislației Schengen și evident extinderea spațiului prin acceptarea României și Bulgariei. Consider pe deplin justificat acest demers având în vedere că niciun stat și nici Comisia Europeană până la această oră nu s-a pronunțat pe această discriminare și abuz de drept pe care o exercită Consiliul în ceea ce privește extinderea Spațiului Schengen prin admiterea României și Bulgariei și consider că în acest an nu cred că în Consiliul se va întruni această unanimitate. Mi-ar plăcea să mă înșel, mi-ar plăcea pentru că s-ar bucura 20 de milioane de români, dintre care șase milioane locuiesc în diferite state ale Uniunii Europene și sunt afectați direct la fel ca toate întreprinderile din România, așa cum anunță autoritățile române, pierderile anuale sunt de peste 10 miliarde de euro. (...) Dacă nu se va întruni unanimitatea în următorii doi ani, evident că singura șansă va rămâne acest proces”, a mai transmis Tomac.

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a anunțat, luni, că a deschis o acțiune împotriva Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cu scopul de a anula decizia Consiliului JAI și pentru recunoașterea dreptului României de a fi în Schengen.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
curtea de justitie