Ministrul Finanțelor Eugen Orlando Teodorovici spune că discuția privind viitorul Pilonului 2 s-a încheiat după ce Guvernul a renunțat la solicitarea ca administratorii fondurilor de pensii să crească capitalul de 11 ori, fiind modificată OUG 114 cu noi prevederi agreate cu administratorii.
Potrivit unui proiect de Ordonanță, prezentat anterior de Profit.ro, din legea pensiilor private va fi scoasă cerința uriașă de capital pentru administratori, aceasta fiind înlocuită cu o pretenție mult mai redusă din partea statului.
Administratorii au arătat că nu ar mai putea continua activitatea în cazul în care sunt obligați de către Guvern să crească de circa 11 ori capitalul minim, nivel stabilit prin celebra OUG 114, care solicita administratorilor să pune în capital social până la câte un leu pentru fiecare 10 lei în active administrate.
CITEȘTE ȘI Dedeman își ridică afacerile la peste 7 miliarde lei și depășește 1 miliard de lei profitNoua solicitare de capital este de 8%, dar din contribuțiile virate în anul precedent, lucru ce înseamnă doar aproximativ o dublare a cerințelor actuale de capital.
Teodorovici spune că nu „vede niciun risc” ca în aceste condiții să mai iasă vreun administrator din piață.
„Propunerea s-a făcut cu reprezentanții ASF și cei ai fondurilor de pensii. Dânșii au agreat propunerea, nu văd niciun fel de problemă”, a declarat ministrul după ședința de Guvern de astăzi, prima după alegerile Europarlamentare, în care coaliția de guvernare PSD/ALDE a suferit o înfrângere de proporții.
„S-a închis discuția pe Pilonul 2 de pensii”, a adăugat Teodorovici.
Mai mulți analiști considerau că, în fapt, cerințele punitive de capital impuse administratorilor – firme internaționale precum Allianz, NN, Aegon – ar fi fost în fapt o naționalizare mascată a fondurilor din Pilonul 2, în care sunt transferate o parte din contribuțiile sociale ale angajaților și unde s-au strâns circa 10 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditarea populației încetinește vizibil, mai ales pe componenta de consum. Împrumuturile firmelor, în creștere ușoarăOUG 114 nu dispare
Pe de altă parte, ministrul spune că nu poate fi abrogată în totalitate OUG 114/2018, care a bulversat mediul de afaceri la finele anului trecut, pentru că Ordonanța este una amplă și conține și modificări „foarte bune” și “care nu au fost contestate de nimeni”.
Guvernul a modificat, la finele lunii martie, OUG 114 printr-o altă Ordonanță (19/2019), moment la care a redus și nivelul taxei pe activele bancare, una dintre cele mai criticate măsuri. Palatul Victoria a dat înapoi, însă, abia după ce agenția Standard & Poor's a informat că intenționează să reducă perspectiva de rating suveran din cauza efectelor taxei bancare, ceea ce ar fi însemnat și scăderea încrederii investitorilor în economia românească și, implicit, o creștere a costurilor de finanțare.
Teodorivici spune că de acum înainte Guvernul va discuta cu industriile afectate înainte să vină cu noi reglementări.