Noul indice IRCC, care înlocuiește ROBOR, va fi aplicat și în cazul creditelor acordate prin programele guvernamentale Prima Casă, programul pentru stimularea cumpărării de autoturisme noi și programul "Investește în tine", a decis astăzi Guvernul prin modificarea legislației.
"Am adoptat astăzi HG-ul care modifică legislația specifică programelor guvernamerntale cu garanția statului pentru clarificarea modalității de aplicare a prevederilor OUG nr.19/2019. Este o măsură necesară care va duce la reducerea costurilor de finanțare a creditelor acordate prin programele guvernamentale – Prima Casă, Prima Mașină și Investește în tine – programe de succes pe care românii le-au accesat cu mult interes. Astfel, pentru dobânda calculată creditelor acordate prin aceste programe guvernamentale, dar și prin altele garantate de stat, se va utiliza indicele de referință care va înlocui ROBOR. Acest indicator de referință a fost introdus pentru a reduce costurile de finanțare a împrumuturilor luate de cetățeni și pentru a crește transparența modului de calcul al dobânzilor", a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, după ședința de astăzi a Guvernului.
Astfel, prin modificarea legislației Prima Casă, este înlocuită sintagma privind referința la ROBOR cu noul indice de referință pentru creditele acordate consumatorilor calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor intermancare (IRCC) la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, de maximum 2% pe an pentru creditele în lei.
Pentru Prima Mașină este înlocuită sintagma privind referința la ROBOR cu noul indice de referință pentru creditele acordate consumatorilor calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor intermancare (IRCC) la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, de maximum 3% pe an.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele vor să revitalizeze vânzarea de titluri direct către populație printr-o promovare mai intensă și parteneriat cu băncilePentru programul Investește în tine este înlocuită sintagma privind referința la ROBOR cu noul indice de referință pentru creditele acordate consumatorilor calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor intermancare (IRCC) la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, de maximum 2% pe an.
Banca Națională a României a calculat o valoare de 2,36% pentru IRCC pe baza mediei dobânzilor la tranzacțiile interbancare din trimestrul 4 din 2018. În comparație, media ROBOR la 3 luni, cea mai utilizată referință pentru creditele ipotecare în lei, a fost de 3,17% în același trimestru.
Următoarea actualizare a IRCC va fi în ultima zi lucrătoare a trimestrului (pe 28 iunie, cu aplicare de la 1 iulie), pe baza datelor din trimestrul anterior (adică primului trimestru din 2019). În ianuarie – martie a avut loc deja o creștere a IRCC, potrivit calculelor Profit.ro, la 2,63% (+0,27 pp), în condițiile în care ROBOR 3M a scăzut ușor pe medie la 3,1%. Cei care iau credite până la finele lunii iunie se pot aștepta, astfel, ca rata să le crească începând cu iulie.
Astfel, indicele IRCC este mai avantajos atunci când ROBOR este pe un trend de creștere, întrucât IRCC este mereu cu mai multe luni în urma ROBOR, dar devine mai dezavantajos, din același motiv, atunci când ROBOR intră pe un trend de scădere.
Important pentru programul Prima Casă este și că marja maximă permisă va rămâne 2%, ca în prezent, ceea ce înseamnă că la un indice mai mic, ratele celor împrumutați vor fi mai reduse, iar băncile ar putea avea câștiguri diminuate. În acest context, unele bănci ar putea fi mai puțin dispuse să continue să acorde credite Prima Casă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul - eșec în litigiul cu Enel de la Paris. Pretențiile sale - infirmate de Curtea Internațională de Arbitraj. Miză ridicatăAnterior Ministerulul Finanțelor a anunțat că o altă modificare care vizează Prima Casă este că băncile vor avea obligația prevederii exprese în contractele de credit a costurilor cu dobânda exprimată în raport cu IRCC și, separat, a costurilor cu comisioanele.
În termen de 10 zile lucrătoare de la dată întrării în vigoare a actului normativ, finanțatorii vor transmite Ministerului Finanțelor Publice și Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii - S.A. - I.F.N., Fondului Român de Contragarantare sau fondurilor de garantare, după caz, nivelul costurilor totale, respectiv marja maximă anuală peste nivelul IRCC, pe care le vor aplică creditelor acordate în cadrul programelor guvernamentale de garantare în numele și în contul statului.