Mai multe propuneri de modificare a Codului Fiscal, printre care impozitarea supermarketurilor în funcție de cifra de afaceri, neimpozitarea salariilor tinerilor până în 25 de ani precum și scutirea de la plata impozitului pe profit, în limita a 30.000 euro, a firmelor care angajează part-time femei cu copii în vârstă de până la 7 ani, vor fi respinse definitiv de Parlament.
Proiectele au fost dezbătute și în comisia de bget și finanțe din Camera Deputaților, după ce ele fuseseră respinse în toamnă de senatori.
Deputații din comisia de specialitate au întocmit rapoarte de respingere pentru toate aceste inițiative legislative. Mai mult, la propunerea președintelui de comisie, două dintre ele au fost respinse de la bun început pentru faptul că deputatul inițiator nu era prezent la ședința comisiei, deputații ignorând faptul că deputatul respectiv nu a câștigat un nou mandat pentru a-și putea susține inițiativa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rapoartele vor fi înaintate astfel pentru votul în plenul Camerei Deputaților, urmând să fie, cela mai probabil, respinse, conform recomandării comisiei.
Anul trecut, Profit.ro a prezentat propunerea legislativă care prevede că supermarketurile vor fi obligate să achite statului, pe lângă impozitul de 16%, și un impozit suplimentar. Proiectul a fost pregătit de parlamentari cu argumentul că afacerile lor merg "ca pe roți", dovadă înghesuiala clienților la casele de marcat.
Inițiativa parlamentară introduce un impozit suplimentar calculat la venitul anual al unui supermarket și este stabilit într-un cuantum de 0,5% pentru suma care depășește un venit anual de 3 milioane de euro și de 1,2% pentru suma care depășește un venit anual de 50 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul schimbă legea achizițiilor publice, cu noi reguli pentru studii de fezabilitate, proiectare și exproprieri, pentru a accelera proiectele din transport, apărare și energieUn alt proiect, prezentat în premieră de Profit.ro, a fost redactat în Parlament cu argumentul că șomajul în rândul tinerilor din România sub 25 de ani este peste media europeană. Prin urmare, proiectul propune ca tinerii până în 25 de ani să fie scutiți, timp de 3 ani, de impozitul pe venit, facilitate care i-ar ajuta și pe angajatori, scutiți astfel de la acoperirea costului cu impozitul angajatului.
Executivul a transmis însă Parlamentului că o astfel de măsură ar discrimina alți tineri și nu ar asigura un tratament egal tuturor investitorilor, iar senatorii au respins și această inițiativă.
O altă măsură cu care parlamentarii nu sunt de acord are în vedere angajarea în regim part-time a femeilor cu copii în vârstă de până la 7 ani, astfel încât acestea să se poată ocupa în paralel de creșterea copilului. Proiectul, prezentat de Profit.ro anul trecut, stabilea că firmele private care angajează cel puțin 3 femei în această situație, în regim part-time, vor beneficia de scutire la plata impozitului pe profit în cuantum de până la 30.000 de euro.