Studiu eJobs: Piața muncii a depășit în 2016 nivelul de dinainte de criză

Studiu eJobs: Piața muncii a depășit în 2016 nivelul de dinainte de criză
scris 31 ian 2017

Anul 2016 a adus creșteri acccelerate pe piața muncii din România, arată un raport realizat de eJobs Group, compania care deține una dintre cele mai mari platforme de recrutare online de pe plan local.

Companiile au recrutat la foc automat, astfel că numărul de poziții deschise în 2016 pe platformele de recrutare online a crescut cu aproximativ 70% comparativ cu 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

Economia a adăugat peste 170.000 de angajați pe parcursul anului 2016, România depășind numărul de salariați de la finalul anului 2008, în timp ce rata șomajului s-a menținut sub pragul de 5%, potrivit datelor oficiale.

Piața muncii a recuperat astfel terenul pierdut ca urmare a crizei economice, arată raportul eJobs Review & Trends, care face radiografia pieței din 2016 și anunță cele mai importante tendințe pentru 2017.

Angajatorii care îi vor primi la muncă, ca stagiari, pe absolvenții de facultăți vor primi lunar o subvenție aproape dublată CITEȘTE ȘI Angajatorii care îi vor primi la muncă, ca stagiari, pe absolvenții de facultăți vor primi lunar o subvenție aproape dublată

“Este încurajator trendul de creștere a încrederii angajatorilor și angajaților în 2016, corelat direct cu evoluția pozitivă a economiei, trend care s-a reflectat mai ales în numărul de joburi disponibile în piața. Avem toate motivele să credem că acest trend se va menține și în 2017, în condițiile unui avans la nivelul PIB-ului estimat în jurul a 4%”, a afirmat Andrei Frunză, directorul general al eJobs Group.

Creșteri importante a adus anul 2016 și din punctul de vedere al veniturilor angajaților, pe fondul evoluției economice solide a României.

Salariul minim net lunar a atins 925 de lei anul trecut și va fi majorat din nou, începând cu 1 februarie 2017, iar salariul mediu net lunar s-a situat la peste 2.060 de lei, cu 13% mai mult comparativ cu perioada similară din 2015, conform statisticilor oficiale.

Mai mult, salariul mediu net pe economie este estimat să crească cu aproximativ 100 de lei în 2017.

Așteptările salariale ale românilor pentru jobul dorit au arătat un salariu minim net de 2.311 lei pe lună în cazul femeilor, cu 500 de lei mai puțin decât bărbații care au menționat că ar dori să câștige cel puțin 2.880 de lei.

Românii cu cele mai mari așteptări salariale au menționat că își doresc joburi în domenii precum import - export, management și consultanță sau arhitectură și design.

Companiile care au angajat cel mai mult personal calificat au fost din domeniile BPO (business services, call centers, etc), retail, firmele din domeniul IT si companiile cu activități în productie.

Deficitul de resurse umane specializate, printre problemele cu care se confruntă antreprenorii români CITEȘTE ȘI Deficitul de resurse umane specializate, printre problemele cu care se confruntă antreprenorii români

În ceea ce privește specializările, în 2016 au fost deschise multe poziții în domenii precum vânzări, inginerie, HR, digital marketing, financiar, potrivit studiului.

În total, peste 420.000 de poziții au fost deschise pe eJobs.ro în 2016, cu aproape 70% mai multe față de anul anterior.

Candidații, în schimb, au căutat cu precădere joburi în domenii precum industrie, IT, finanțe, vânzări și resurse umane.

Locurile de muncă de pe eJobs.ro cu cele mai multe aplicări în 2016 au fost cele din domeniul vânzărilor, pentru poziții precum șef de magazin, consultant de vânzări, manager de dezvoltare și coordonare de zonă, cele mai populare anunțuri din domeniu însumând, fiecare, între 5.000 și 5.500 de aplicări.

Numărul total de aplicări pentru joburile de pe eJobs a depășit 8,3 milioane în 2016.

Potrivit studiului, numărul de posturi disponibile va crește și în 2017. Aproape 80% dintre respondenți (angajatori) spun că vor deschide noi poziții în 2017

Domeniile în care se vor face cele mai multe angajări vor fi BPO (Business Process Outsourcing), call-center, IT, logistică, retail, vânzări, automotive, energie.

VIDEO Carmen Dumitrache, Telekom România: Așteptările candidaților tineri privind salariul pentru diverse poziții sunt din zona folclorului urban CITEȘTE ȘI VIDEO Carmen Dumitrache, Telekom România: Așteptările candidaților tineri privind salariul pentru diverse poziții sunt din zona folclorului urban

“Studiul arată că primele 6 abilități cerute de companiile din domeniul tehnologiei în 2017 sunt cloud computing, analiză statistică, data mining, dezvoltare framework, securitate a informațiilor, dezvoltare mobile”, a afirmat Frunză.

Lansată în 1999, eJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România, cu peste 3,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 30.000 de joburi active în orice moment.

Potrivit datelor eJobs Group SRL, peste 270.000 de companii recrutează prin intermediul platformei, care este vizitată zilnic de mai mult de două milioane de vizitatori.

În fiecare zi, un număr de 1.500 de CV-uri sunt depuse peeJobs.

Cu afaceri de 6 milioane de euro, cu 60% mai mult față de 2015, eJobs Group face parte din grupul media Ringier România, membru Ringier AG.

Pentru acest an, șeful companiei a afirmat că avansul afacerilor va fi de 40%.

viewscnt
Afla mai multe despre
ejobs
studiu
resurse umane
salarii