Suedezii care doreau o zi de lucru de șase ore au primit o veste proastă, costurile sunt mai mari decât beneficiile, iar proiectul pilot nu va fi extins, relatează Bloomberg.
Acesta este rezultatul preliminar al unui experiment desfășurat pe parcursul a doi ani în orașul Gothenburg, unde se află sediul central al producătorului auto Volvo, scrie News.ro.
Pentru reducerea programului de lucru de la 8 ore la 6 ore la azilul de bătrâni Svartedalen, care avea 68 de angajați, primăria a fost nevoită să mai angajeze 17 persoane, la un cost de 12 milioane de coroane (2,2 milioane dolari).
Studiul a arătat că angajații s-au simțit mai sănătoși, ceea ce a redus absențele din motive de sănătate, iar îngrijirea acordată pacienților s-a îmbunătățit, dar primăria nu va continua proiectul.
”Este asociat cu costuri mai mari, în mod sigur. Este mult prea costisitor pentru a putea aplica o reducere generalizată a programului de lucru, într-un orizont de timp rezonabil”, a spus Daniel Bernmar, politician de stânga responsabil de serviciul de îngrijire a bătrânilor al Primăriei Gothenburg.
Experimentul din Gothenburg este cel mai recent dintr-o serie de alte programe de muncă mai scurte puse în practică în Suedia, țară care se mândrește cu politica socială generoasă.
Proiectul a fost urmărit cu interes la nivel internațional, susținătorii acestuia apreciind Suedia ca un model în reducerea numărului de ore lucrate zilnic de angajați.
Datele arată că în ultimul secol numărul mediu de ore lucrate zilnic de suedezi a scăzut, dar nu există planuri pentru introducerea programului de șase ore la nivel național.
Bernmar a spus însă că ar dori să vadă mai multe studii care să analizeze dacă un astfel de program poate aduce beneficii pe termen lung în societate, în ansamblul ei.