Stolojan: Noi nu colectăm din TVA undeva la 35 de puncte procentuale din ce ar trebui să colectăm. Asta înseamnă vreo 7 miliarde de euro/ Am creat atâtea excepții fiscale de am ajuns la vreo 60 de miliarde de lei

Stolojan: Noi nu colectăm din TVA undeva la 35 de puncte procentuale din ce ar trebui să colectăm. Asta înseamnă vreo 7 miliarde de euro/ Am creat atâtea excepții fiscale de am ajuns la vreo 60 de miliarde de lei
scris 17 iul 2022

Fostul lider PNL Theodor Stolojan a afirmat, la Prima TV, că sistemul fiscal din România are mai multe probleme, una fiind legată de faptul că țara noastră nu colectează din TVA la 35 de procente din ceea ce ar trebui. De asemenea, au fost create multe excepții fiscale, valoarea acestora ajungând la 60 de miliarde de lei. 

Theodor Stolojan a fost întrebat, duminică, la emisiunea Insider Politic, dacă ar fi premier, pentru ce măsură ar opta, între cota unica și impozitul progresiv.

Urmărește-ne și pe Google News

“În primul rând, aș vrea să vă spun că cota unică sau cotă progresivă nu e o chestie că ești de dreapta sau ești de stânga. Poți să ai cotă progresivă în care cota maximă să fie 10 % și cota minimă 5 %, ceva. Cam ce are în vedere PSD-ul. Poate nu chiar așa, dar PSD-ul zice până la nu știu ce să fie chiar zero, iar pragul maxim să fie undeva 14. Păi sigur că asta numai progresiv nu e. Progresiv e cum este în Franța, cum e în Marea Britanie, de exemplu. Fiul meu, care e cercetător în nano-tehnologie în Marea Britanie, îmi spune: ”La mine, ce depășește, nu știu cât îmi ia, 45 %”. Aia înseamnă progresiv”, a afirmat Stolojan, citat de News.ro.

El a dezvăluit că a întrebat în cadrul Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal dacă această reformă fiscală este cea care trebuie făcută și cea care a fost asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

“Am avut o discuție foarte serioasă în Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal în momentul în care președintele partidului și primul ministru al Guvernului, domnul Nicolae Ciucă, a venit cu înțelegerea la care s-a ajuns cu PSD-ul, în care, sigur, măsurile cunoscute, nu? Iar eu am venit și am întrebat și am ridicat următoarea problemă: Ceea ce facem acum este parte a reformei fiscale care trebuie făcută în România și la care ne-am angajat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, program care asigură României undeva 29 miliarde de euro și  răspunsul a fost da? Este ceea ce putem face acum, pentru că reforma întregului sistem fiscal din România are două mari componente care sunt prevăzute clar în acel program”, a transmis Stolojan.

El a precizat că prima componentă este îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor.

“Să îmbunătățim administrarea, să colectăm într-adevăr impozitele și taxele care ar trebui datorate, potrivit legislației actuale. De exemplu, Uniunea Europeană face evaluarea cât nu colectează fiecare țară din TVA. România e campioană. Deci, noi nu colectăm din TVA undeva la 35 de puncte procentuale din ce ar trebui să colectăm. Asta înseamnă vreo 7 miliarde de euro. De ce nu colectăm? Din n motive, mi-e și greu să vă spun, uneori nici nu înțeleg cum se poate așa ceva: evaziune, problema cu cerealele pe care care le scot din țară, le introduc din nou în țară, e o întreagă afacere aici”, a explicat fostul premier.

El a mai afirmat că trebuie revizuit sistemul fiscal.

“A doua componentă este revizuirea sistemului fiscal, legislație deoarece pur și simplu am creat atâtea excepții fiscale pe care, dacă le calculezi, toate excepțiile, am ajuns la vreo 60 de miliarde de lei, undeva  peste 12 miliarde de euro excepțiile numai. Am ajuns la situația incredibilă în care aproape 800.000 de angajați, nu că nu plătesc impozit pe venit, nu plătesc nici contribuție de asigurări de sănătate. (…)  Au pretenția să aibe asistență medicală decentă la standarde europene. Nu poți să ai o asemenea economie. O asemenea economie deja e foarte ciudată. Nu mai vorbesc că am foarte multe categorii de produse, servicii la care am cota redusă de TVA de 9 % la  5 % . Sistemul fiscal din România a devenit profund inechitabil. Aproape 800.000 de oameni nu plătesc impozit pe venit”, a afirmat Stolojan.

Întrebat dacă ar scoate aceste excepții, fostul premier a răspuns: “Categoric. Dar Guvernul are de gând să le scoată gradual și a început. A redus până la 30.000 salariul la care se aplică excepția, nu era nicio limită înainte.  A început, ca să spun așa, bucățică cu bucățică, când aici e vorba de întregul ansamblu de rejudecat”, a precizat Stolojan.

El consideră că sistemul este ineficient și incorent.

“Este ineficient din moment ce, iată, nu încasez atâta la TVA, ceva se întâmplă. Îmi lipsesc șapte miliarde din buget, unde sunt banii ăștia? Nu se poate ANAF-ul, Ministerul Finanțelor să nu identifice, să punem ordine aici. Este incoerent. De ce agricultorii sunt scutiți și nu medicii și medicii care ne-au salvat în COVID și pare că ne salvează din nou, dacă Doamne Ferește, iar vine un val, de ce nu și medicii să fie scutiți, că și medicii pleacă din țară și așa mai departe. A devenit incoerent. De ce ăia și nu și ăștia?”, a afirmat fostul premier.

El a amintit că a fost lărgită sfera investițiilor din profit.

“Poate ați remarcat în ordonanța asta s-a lărgit sfera investițiilor din profit sau profitului folosit pentru investiții, care e scutit de impozit Dacă se fac investiții în companie, era mai limitat, echipamente IT, software, acuma s-a dat voie și pentru utilaje tehnologice, reînnoiri de utilaje. Care e un aspect pozitiv. Reînnoiesc, da. După cum trebuie să folosești politica fiscală să frânezi procese negative în economie, alcool, băuturi alcoolice, băuturi cu conținut de zahăr, carbogazoase, care se știe că sunt novice. Dar privind în ansamblul sistemul fiscal, gândiți-vă că avem și alte probleme la care trebuie să ne gândim la reformă, cum stimulăm tranziția la economia verde, cum stimulăm tranziția la economia digitală?” a precizat Stolojan.

El s-a referit și la ”distorsionarea economiei”.

“Vorbeam de distorsionarea economiei, vedeți dumneavoastră, la construcții, da, ce se întâmplă la construcții? La construcții, eu nu am un preț ca la ulei, ca la motorină. Pe piață, fiecare construcție are un proiect, îi face un deviz, are un deviz, care dă o valoare proiectului de construcții care trebuie achitată. În momentul în care eu încep să dau fel de fel de facilități, sigur că valoarea proiectelor este alta decât ar trebui să fie. Și te întrebi încă o dată e bine pentru economie acest lucru, noi zicem păi nu ne mai pleacă constructorii, iată că în continuare au lipsă de constructori pe piață”, a explicat Stolojan.

viewscnt
Afla mai multe despre
stolojan
pnl
prima tv