Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: Chiar dacă cresc dobânzile, nu ne așteptăm la creșterea restanțelor. Și salariile au crescut foarte mult!

Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: Chiar dacă cresc dobânzile, nu ne așteptăm la creșterea restanțelor. Și salariile au crescut foarte mult!
scris 18 feb 2018

Președintele executiv al Raiffeisen Bank nu se așteaptă la o creștere a restanțelor ca urmare a majorării dobânzilor, în contextul în care veniturile populației au crescut într-un ritm cu două cifre în ultimii doi ani. Clienții fac mai multe rambursări anticipate ale creditelor în ultima perioadă și au început să fie interesați de împrumuturile cu dobândă fixă, spune Steven van Groningen.

Ratele dobânzilor interbancare au crescut de peste două ori în ultima jumătate de an la aproximativ 2% pentru ROBOR la 3 luni, pe fondul inflației care accelerează puternic și pe care Banca Națională a României încearcă să o calmeze cu creșteri ale ratei cheie. Dobânda de politică monetară a fost ridicată cu 0,5 puncte procentuale la 2,25% de la începutul anului.

Urmărește-ne și pe Google News

Debitorii împrumutați în lei cu dobânzi variabile au început deja să scoată mai mulți bani din buzunar pentru plata ratelor, însă președintele Raiffeisen Bank România nu se arată îngrijorat de această evoluție.

„La nivelul restanțelor nu am văzut impact”, spune van Groningen.

Întrebat dacă se așteaptă la o creștere a restanțelor în perioada următoare, în contextul creșterii dobânzilor, șeful Raiffeisen spune că „nu neapărat”. „Chiar dacă crește dobânda, și salariile au crescut foarte mult!”.

ULTIMA ORĂ Sistemul bancar a încheiat 2017 cu un profit record de aproape 5,4 miliarde de lei și credite neperformante în scădere abruptă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Sistemul bancar a încheiat 2017 cu un profit record de aproape 5,4 miliarde de lei și credite neperformante în scădere abruptă

Salariul mediu net a crescut 11,3% în decembrie 2016 față de decembrie 2015 și 11,7% în decembrie anul trecut față de decembrie 2016. Inflația de 3,3% de anul trecut a mâncat din puterea de cumpărare, astfel că salariile au crescut în mod real cu 8,1%.

În ultimii doi ani dobânzile la lei au fost la minime istorice, în condițiile unei inflații reduse – cu o perioadă extinsă de scăderii de prețuri chiar, după tăierile ale ratei TVA -, însă clienții băncilor au preferat în continuare să ia credite cu dobânzi variabile.

„De foarte mult timp încercăm să convingem clienții noștri să aleagă dobânda fixă, care e un pic mai mare la început. Și clienții spun, nu, nu, nu și aleg dobânda variabilă pentru că pot lua o sumă mai mare. Nu este foarte diferit față de situația din 2008, când banca care dădea cea mai mare sumă era cea mai bună bancă”, spune van Groningen.

Circa 90% din creditele ipotecare sunt cu dobândă variabilă, potrivit datelor BNR, care a și recomandat, recent, debitorilor să ia credite cu rată fixă.

„Imediat cum a crescut dobânda a crescut mult și interesul pentru dobânda fixă. Ajută la liniște, să știi că ani de zile ai de plătit aceeași rată lunară”, spune președintele Raiffeisen și adaugă că, pe de altă parte, clienții sunt liberi să aleagă ce vor.

Raiffeisen a făcut simulări la acordarea creditelor cu evoluția ratelor lunare ale clienților pe un scenariu de creștere cu 3 puncte procentuale a dobânzilor pentru ca debitorii să vadă dacă își pot permite să plătească, explică van Groningen.

Concomitent cu creșterea dobânzilor a scăzut și încrederea consumatorilor în economie, care atinsese un nivel record post-criză în prima parte a anului trecut. Raiffeisen a observat o creștere a rambursărilor anticipate.

„Nivelul de rambursări crește, dar e greu de spus dacă este legat de creșterea dobânzii sau pentru că scade încrederea consumatorilor și oamenii se îndatorează mai puțin și rambursează mai mult”, spune van Groningen.

Anul trecut a fost unul bun pentru bănci, care au încheiat cu un profit net de 5,36 de miliarde de lei, în creștere cu circa 31% față de 2016, potrivit calculelor Profit.ro, acesta fiind cel mai bun rezultat istoric în termeni nominali. Băncile au redus rata creditelor neperformante de la aproape 8% la 6,4%.

Raiffeisen va publica rezultatele anuale pe 14 martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere dobanzi
crestere robor
crestere rata neperformanta