Președintele Tanzaniei, John Magufuli, denunță acuratețea kiturilor de testare primite din import pentru detectarea infecțiilor cu noul coronavirus și spune că la trimiterea unor mostre anonime, atribuite unor persoane, laboratorul de specialitate ar fi certificat cu teste pozitive secvențe genetice culese de la animale sau chiar din regnul vegetal. „O capră să aibă corona, un fruct durian să aibă corona, pawpaw să aibă corona, o pasăre kware să aibă corona, aceasta trebuie să ridice semne de întrebare.” Este prima semnalare oficială de la nivelul unui stat a erorilor testărilor pentru coronavirus, după ce avertismente au sosit din Germania, Marea Britanie și SUA că testele nu au acuratețe, fiind neomologate și urmărind identificarea unui material genetic asociat cu coronavirus, dar care ar fi de fapt unul cu răspândire largă în rândul populației.
Într-un răstimp în care economiile lumii aruncă în șomaj zeci de milioane de lucrători, în contextul blocajelor instituite pentru combaterea extinderii infecțiilor cu noul coronavirus, un mesaj-șoc vine din Tanzania: testările în baza cărora factorii de decizie dau peste cap viața cetățenilor ar putea include marje de eroare într-atât de mari încât mostre luate chiar și de pe fructe exotice să aibă rezultate pozitive la îmbolnăvirile cu COVID-19.
Președintele Tanzaniei, John Magufuli, care a fost partizan al menținerii deschise a economiei, contestă acuratețea kiturilor de testare pentru noul coronavirus și spune că mostre trimise aleatoriu au fost procesate de laborator și ar fi dat rezultate pozitive sau negative ca și când ar fi venit de la oameni, însă ele în realitate au fost prelevate dintr-o arie mai largă a regnurilor animal și vegetal. „Am luat mostre de la capre, am luat mostre de la oi, am luat mostre de la pawpaw, am luat chiar și mostre de la uleiul de motor...”, a spus președintele Tanzaniei într-o intervenție publică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rezultatele ar fi venit ulterior atribuite persoanelor fictive menționate de cei din jurul lui Magufuli. Spre exemplu, mostra luată din uleiul de motor și prezentată ca fiind a lui Jabil Hamza, bărbat în vârstă de 30 de ani, ar fi fost testată negativ. Un fruct exotic durian, atribuit pentru Sarah Samuel, femeie în vârstă de 45 de ani, ar fi dat un rezultat neconcludent. Un fruct pawpaw, a cărui extract a fost menționat fictiv ca fiind din partea lui Elizabeth Ane, femeie în vârstă de 26 de ani, ar fi venit pozitiv. „Aceasta înseamnă că lichidul de pawpaw este pozitiv”, spune ironic Magufuli.
O pasăre kware ar fi fost testată, de asemenea, pozitiv. Un iepure ar fi oferit un test neconcludent, o capră ar fi fost diagnosticată cu infecție cu noul coronavirus, iar o oaie ar fi avut rezultat negativ. „Aceasta înseamnă că fructele pawpaw trebuie puse în izolare. Poate și capra care a ieșit pozitiv trebuie pusă în izolare”, mai spune președintele Tanzaniei.
CITEȘTE ȘI Orban: Concediul pentru părinți trebuie prelungit până la finalul anului școlar. Parlamentul însă l-a prelungit deja, Iohannis trebuie să promulgeÎncă din prima parte a lunii martie, Wolfgang Wodarg, medic pneumolog din Germania, avertiza că testul pentru coronavirus nu este omologat și reprezintă doar un produs dezvoltat „in house” de clinica Charité din Berlin, iar acesta a fost preluat pe panică de statele lumii, în lipsa unor teste cu validitate verificată.
Pe de altă parte, obiecții din Marea Britanie și SUA, menționau că secvența genetică de acid ribonucleic (RNA), identificată de chinezi ca fiind asociată cu noul coronavirus și pentru care se realizează testul, ar putea fi una destul de largă, fapt care ar explica de ce atât de multe persoane ies pozitiv, în cadrul testărilor, iar majoritatea covârșitoare a acestora nu au simptome de gripă. Astfel, secvența de RNA testată ar putea fi asociată bronșitelor și altor afecțiuni pulmonare, afirmă medicul clinician american Andrew Kaufman. Totuși, nimeni nu s-ar fi gândit ca răspândirea materialului genetic să fie atât de mare, încât să se regăsească la capre sau la fructe exotice din Africa.
„Când observăm așa ceva, trebuie să ne dăm seama ce joc murdar se joacă cu aceste teste”, spune președintele Magufuli care afirmă că dacă un fruct de pawpaw poate avea noul coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să revizuiască metodologia, iar cercetătorii ar trebui să se aplece cu mai mare atenție pentru că testările indică un virus care se poate dezvolta pe capre și copaci.
Cu atât mai mult, nu este acceptabil ca atâtor sute de milioane de oameni să li se modifice viața în funcție de testări cu un așa de ridicat nivel de eroare. „Trebuie să fi fost oameni cărora să li se fi spus că sunt pozitivi în timp ce ei de fapt nu erau pacienți infectați cu corona și câțiva dintre ei ar putea muri de îngrijorare...”, spune Magufuli care adaugă ironic faptul că fructul de pawpaw se coace și nu este mort, iar capra testată, de asemenea, nu este moartă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Decizie la Guvern - restaurantele vor fi deschise în 3 etapePreședintele Tanzaniei mai spune că prelevările s-ar fi realizat din interiorul fructului de pawpaw, deci este exclus să fi fost atins de cineva care avea coronavirus, iar alte contestări privind contaminarea nu își au locul de vreme ce eșantionul a fost mai ridicat. „Ei pot spune că cineva i-a dat corona caprei, dar o capră să aibă corona, un fruct durian să aibă corona, pawpaw să aibă corona, o pasăre kware să aibă corona, aceasta trebuie să ridice semne de întrebare...”, mai spune Magufuli care lansează provocarea către comunitatea științifică să facă cercetări asupra a ceea ce este indicat ca fiind noul coronavirus.
El încurajează, la fel, reprezentanții mai multor țări și clinici care folosesc echipamentele de testare să ia exudate faringiene de la animale și chiar să ia probe de la „orice există pe pereți, chiar și o șopârlă”, să vadă dacă nu vor ieși multe teste pozitive.
Concluzia de la președinția Tanzaniei este că economia trebuie să rămână deschisă: „Le cer tanzanienilor să nu ne panicăm (...), producția trebuie să continue la scară largă. (...) Să stăm puternici, să ne unim, să-l punem pe Dumnezeu înainte, să muncim din greu, să nu ne fie teamă unul de altul, să ne ajutăm unul pe celălalt.”
În România au fost testate pozitiv ca fiind infectate cu noul coronavirus foarte multe persoane care afirmă că nu știu de unde ar fi putut să îl contracteze și că nu au fost în preajma unor persoane bolnave, după cum în spitale au fost diagnosticate pozitiv persoane care au venit cu terțe afecțiuni, uneori din sate îndepărtate ale țării, unde era improbabilă ajungerea contagiunii din China în numai câteva săptămâni. Majoritatea covârșitoare ale celor testați pozitiv nu prezintă niciun fel de simptome asociate vreunei gripe. În baza testelor pentru noul coronavirus, multe persoane care nu au simptome ale bolii sunt internate forțat în spitalele României, sub amenințarea amenzilor și a deschiderii dosarelor penale.