Lucrătorii din sectorul de construcții nave se vor putea pensiona mai devreme de vârsta standard, fără penalizare

Lucrătorii din sectorul de construcții nave se vor putea pensiona mai devreme de vârsta standard, fără penalizare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 mai 2020

Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice a fost modificată printr-un prioiect de lege adoptat de către Senat, în sensul includerii lucrătorilor din sectorul de construcții nave în categoria de persoane care pot ieși anticipat la pensie, fără a fi penalizate.

Conform proiectului, facilitatea se va aplica pentru următoarele activități specifice: control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanica montaj, electrica montaj.

Urmărește-ne și pe Google News

Stagiul complet de cotizare pentru lucrătorii respectivi va fi de 30 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 53 de ani pentru femei și 55 de ani pentru bărbați.

Entuziasmat de numărul mare de firme care au solicitat aprobare pentru producția de echipamente de protecție sau de dezinfecție, Orban speră ca România să profite de coronavirus și să atragă companii care doresc relocarea activităților CITEȘTE ȘI Entuziasmat de numărul mare de firme care au solicitat aprobare pentru producția de echipamente de protecție sau de dezinfecție, Orban speră ca România să profite de coronavirus și să atragă companii care doresc relocarea activităților

”Condițiile de muncă din industria navală sunt grele, acestea fiind considerate nu numai inconfortabile, dar și periculoase pentru sănătatea lucrătorilor. Munca în construcția navală se desfășoară în principal în aer liber, adesea în condiții meteo neprietenoase (frig, ploaie, ger, căldură) sau în hale de mare capacitate puțin sau deloc încălzite sau ventilate, hale în care frigul se simte semnificativ iarna, iar vara senzația de căldură este amplificată. Mai mult decât atât, utilizarea unor echipamente de mare capacitate sau tonaj generează nevoia unei atenții deosebite deoarece orice eroare poate pune în pericol viața lucrătorilor”, arată autorii proiectului.

Ei enumeră, totodată, printre riscurile la care se expun angajații din șantierele navale riscul de explozii sau scurt circuite, riscul apariției bolilor articulare, cervicale, lombare și celor de natură canceroasă.

Proiectul va fi transmis acum spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensie
pensionare
varsta
nave
constructii
lucratori
proiect
parlament