VIDEO Rafila: Cei din generația mea mergeau la mare cu trenul. Trebuie să existe o politică privind alternative

VIDEO Rafila: Cei din generația mea mergeau la mare cu trenul. Trebuie să existe o politică privind alternative
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2022

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, consideră că trebuie să existe o politică publică în România care să ofere alternative la traficul rutier, în condițiile în care "suntem campioni la numărul de accidente grave".

Prezent la Conferința internațională "Comportamentul uman în siguranța rutieră 2022", organizată de Subcomisia pentru siguranță rutieră din cadrul Comisiei pentru transporturi și infrastructură, Alexandru Rafila a subliniat că educația este cea care generează respect față de lege, respectiv față de siguranța rutieră, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Furnizorilor de energie și gaze cu prețuri sub plafoane le va fi interzis să scumpească CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Furnizorilor de energie și gaze cu prețuri sub plafoane le va fi interzis să scumpească

"Comportamentul este cel care influențează foarte multe activități umane, una dintre ele influențează siguranța rutieră, pentru că, în mod evident, așa cum ne raportăm la mai mulți factori, cum ne raportăm la legislația în vigoare, cum o respectăm, și educația, pentru că comportamentul este legat de educație, dacă acest lucru generează respect față de lege, automat și comportamentul în cazul prevenirii producerii accidentelor rutiere este cel corect. Dar comportamentul nostru este de foarte multe ori influențat de alți factori externi, de siguranța la locul de muncă, de sănătate, de relațiile familiale, de consumul de substanțe care sunt interzise. (...) Se întâmplă foarte multe tragedii datorate unor comportamente iresponsabile, care de foarte multe ori sunt influențate de consumul diferitelor substanțe care influențează comportamentul", a declarat ministrul Sănătății.

Potrivit acestuia, România înregistrează în urma accidentelor rutiere un număr de decese aproape dublu față de media înregistrată în Uniunea Europeană și de aceea este necesară o politică alternativă.

"Noi suntem campioni la numărul de accidente grave. Numărul de decese este aproape dublu față de media înregistrată în Uniunea Europeană. Avem un plan de reducere cu 50% a accidentelor grave și a deceselor, până în anul 2030. Dar, sigur, una este să ai un plan, și alta e ca lucrurile să se și întâmple. Și trebuie mai multe tipuri de măsuri luate, unele sunt de natură legislativă, altele sunt legate, cred eu, de zona de educație, fie că discutăm de educația despre sănătate sau educația despre viață", a spus Alexandru Rafila.

El a arătat, în context, că se poate discuta și de un comportament responsabil în ceea ce privește folosirea resurselor necesare transportului, iar societatea este cea care ar trebui să genereze reguli, să încurajeze transportul în comun, respectiv să existe condiții decente pentru transportul în comun, astfel încât să fie redus impactul noxelor asupra mediului înconjurător.

"Cei din generația mea mergeau la mare cu trenul, nu era niciun fel de problemă, era obișnuit să mergi la mare cu trenul, să nu mergi cu autoturismul. Majoritatea activităților noastre și cele cotidiene se desfășurau prin intermediul mijloacelor de transport, dar, pe măsură ce oferta în această zonă a crescut, evident că alternativa utilizării autoturismului a înlocuit mijloacele de transport în comun. De aceea vă spuneam că trebuie să existe o politică publică care să încurajeze și să ofere alternative, mai degrabă decât să ofere condiții punitive. Oamenii se adaptează. De ce, atunci când călătorim în străinătate, noi alegem să călătorim cu trenul sau cu mijloacele în transport în comun și când suntem în România alegem mai puțin această variantă, tocmai pentru că există alte condiții și trebuie să fim conștienți de acest lucru", a subliniat ministrul Rafila

viewscnt
Afla mai multe despre
tren
rafila