În contextul grijilor față de distrugerea economiei, pierderea locurilor de muncă și încălcarea drepturilor constituționale, mii de cetățeni americani au participat la proteste împotriva măsurilor de restricție în statele Michigan, Ohio, Carolina de Nord, Wisconsin, Minnesota, Kentucky și Virginia. Pe Facebook zeci de mii de oameni vorbesc despre faptul că vor ieși în stradă pentru a cere guvernatorilor renunțarea la politica de consemnare a oamenilor în case. Președintele Donald Trump a stârnit valuri în opinia publică după ce a caracterizat pe Twitter aceste mișcări drept unele de eliberare. A 2-a cea mai urmărită emisiune a unui post american de știri avansează o rată de mortalitate de numai 0,2% pentru COVID-19. „Nu este atât de mortal pe cât se credea”, spune un profesor de la Universitatea Stanford.
Președintele SUA Donald Trump și-a însărcinat echipa de la Casa Albă să pregătească planul care vizează redeschiderea fazată a economiei SUA și, în paralel, vrea să se asigure că decizia sa nu va fi zădărnicită de state unde guvernatorii vor să prelungească ordinele de restricție. Aceștia au început deja să se confrunte cu opoziție din partea cetățenilor și a proprietarilor de afaceri, în condițiile în care în economie este o hemoragie a locurilor de muncă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mii de oameni au ieșit, încălcând ordinele de restricție, să protesteze în mai multe state americane, la finalul de săptămână, față de ce văd nu numai un șoc economic, dar și încălcări fără precedent ale drepturilor și libertăților individuale. Unii protestatari au ieșit purtând chiar arme de foc semiautomate pentru a arăta până unde sunt dispuși să-și apere libertatea. "Mulțimile devin tot mai mari", scrie o persoană cu preocupări preponderent în domeniul sportului pe contul său de Twitter, unde publică un film de la protestele din statul Wisconsin.
it has gotten much larger pic.twitter.com/vaOtRMrnxf
— Zach Walsh (@Zachwalsh9) April 18, 2020
Mișcarea de nesupunere civică s-a extins până la nivelul autorităților, o serie de șerifi ai poliției afirmând că nu vor duce la capăt ordinele de aplicare a amenzilor și de restrângere a circulației, dacă vor vedea că acestea nu contravin cu principiul păstrării unei distanțe pentru împiedicarea transmiterii virușilor. "Dacă puteți sta acasă, stați acasă, dar dacă aveți nevoie și veți ieși, nu vă vom deranja", a declarat într-o intervenție televizată Dan Leaf, șerif în Barry County, statul Michigan.
CITEȘTE ȘI COVID-19, spirtul Mona și frații Micula au făcut Guvernul să relaxeze normele fiscale pentru alcoolul sanitarProtestele au polarizat din nou mediul politic și opinia publică, după intervenții ale președintelui Trump în favoarea manifestanților și care au întărit vederea acestora că ordinele de restricție din unele state sunt prea dure. "Sunt oameni care-și exprimă viziunile lor. Văd unde sunt și văd unde muncesc, îmi par oameni foarte responsabili", a declarat acesta într-o conferință de presă.
Sunt reacții după ce lui Trump i s-au cerut explicații asupra unor mesaje de pe Twitter care au fost percepute ca având rolul de inflamare a nemulțumirilor. "Eliberați Minnesota!", a fost primul mesaj despre care criticii au spus că este improprie, respectiv o comparație a ordinelor de restricție temporare pentru prevenirea extiderii unei epidemii cu o încercare de suprimare a unor libertăți constituționale. "Eliberați Michigan!", este al 2-lea mesaj care făcea trimitere la statul unde au început primele proteste chiar de la jumătatea săptămânii trecute. Finalmente, Trump a revenit cu un al 3-lea mesaj referitor la statul Virginia, criticând și un ordin despre care spune că ar contraveni dreptului constituțional al americanilor de a purta arme și pe care îl consideră sub asediu..
LIBERATE VIRGINIA, and save your great 2nd Amendment. It is under siege!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 17, 2020
În general, publicațiile de orientare conservatoare și conturi de socializare susțin ieșirile în stradă, în ceea ce pare a deveni o mișcare amplă, până la ridicarea tuturor restricțiilor. Tonul revoltelor a fost dat chiar și de o realizatoare de la postul de televiziune Fox News, susținător al politicilor președintelui Trump. "Ce s-a întâmplat în Lansing azi, Dumnezeu să-i binecuvânteze, se va întâmpla în toată țara!", a fost mesajul care a încurajat ieșirile noi în stradă din week-end.
Cu câteva zile înainte, în Lansing, statul Michigan, a fost organizat un protest cu mașini. Oamenii au respectat distanțarea, dar șirul de autovehicule era menit să arate nemulțumirea față de guvernatorul Gretchen Whitmer, despre care spun că a mers prea departe și le-a luat drepturile. Protestul era programat între orele 12.00-14.00, dar coloana de mașini a fost atât de mare încât s-a prelungit pentru mai multe ore. Protestatarii invocă faptul că măsurile sunt prea arbitrare, precum aceea de a nu te putea deplasa între locuințele tale sau închiderea magazinelor pentru articole de grădinărit. „Este o nebunie”, spune unul din cei nemulțumiți.
Tracy Cross a condus 3 ore pentru a participa la protest și a ajuns și în fața clădirii unde se află guvernul local. „Vrem să punem capăt tiraniei, să oprim frica; suntem alături de cei care au luat virusul, dar nu ar trebui să oprim economia, nu ar trebui să oprim viețile oamenilor să meargă înainte”, a spus acesta pentru postul TV 4 Local.
Guvernatorul Whitmer s-a ținut tare în reafirmarea ordinelor executive de restricție, afirmând că mai bine păstrezi distanța de 2 metri față de cei din jur, decât să ajungi la 2 metri sub pământ. Nemulțumirile au escaladat la sfârșitul de săptămână, în care protestatari, unii veniți cu arme de foc asupra lor, au scandat în fața sediului guvernului local din Michigan echivalentul sloganului românesc "La pușcărie!" - "Lock her up!" - cu trimitere la guvernator.
CITEȘTE ȘI Specialist în turism: Hotelurile business și agențiile care vând turism intern vor ieși primele din crizăDonna Kuhr este proprietara unui mic business cu 300 de angajați și afirmă că deja a fost nevoită să facă primele concedieri. „Ne este frică de faptul că încă 2-3 săptămâni vor fi devastatoare și o mulțime de oameni buni vor fi puși pe stradă, pentru că afacerile lor se vor închide.”
La Columbus, guvernatorul statului Ohio susține conferințe de presă periodice despre stadiul epidemiei de coronavirus, dar de data aceasta s-au auzit în incintă și vocile din megafoane ale protestarilor de afară. Cu lozincile „Deschideți Ohio!” și „Ohio înapoi la muncă!”, aceștia vor relaxarea sau chiar ridicarea măsurilor de restricție. „Susținem că virusul este mai puțin un pericol pentru noi decât faptul că suntem deposedați de drepturi”, spune Jennifer Franz, una dintre protestatare.
La Raleigh, în Carolina de Nord, unde numărul șomerilor a avut o creștere agresivă de la introducerea ordinelor de restricție, peste 100 de persoane s-au adunat să protesteze, încălcând ordinul executiv de restrângere a adunărilor publice. La început, poliția a permis protestul, recomandând păstrarea distanțării, dar, pe măsura adunării a tot mai mulți oameni, au dispersat adunarea, efectuând și o arestare.
CITEȘTE ȘI FOTO Dacia 1300 în centrul pustiu al New YorkProtestatarii au promis să se întoarcă marți și au creat o comunitate online de susținere a redeschiderii economiei, care a depășit 30.000 de membri. „Ne transformăm în mișcare”, a spus o inițiatoare a grupului.
Îngrijorările sunt mari. „Comunitatea noastră se zbate...”, spune o persoană în vârstă de aproximativ 50 de ani. „Trebuie să ne întoarcem la muncă. Avem angajați, trebuie să emitem cecuri, avem facturi de achitat. Singurele magazine deschise sunt Walmart?! Este ridicol!”
Temerile sunt că multe afaceri vor muri dacă este prelungită starea de carantină. Courtney Fitzpatrick a venit de la Wilmington în capitala statului Carolina de Nord special pentru protest. Este nemulțumită că nu există nici măcar un calendar care să spună când ar urma să fie redeschise anumite zone din economie. „Nici măcar nu dau oamenilor speranță...”, a afirmat aceasta, potrivit CBS 17. O protestatară din Wisconsin este exasperată: "Spun că mai devreme de 18 luni nu vom avea vaccin; nu putem ține firmele închise 18 luni!" Manifestații sunt pregătite pentru această săptămână în statul Texas.
Și, totuși, cât de mortal este COVID-19
Protestele de stradă au apărut după ce deja tot mai multe voci publice spun că efectele negative în plan social și umanitar le depășesc pe cele potențial pozitive de combatere a epidemiei prin restricțiile de circulație. În statul Texas, s-au format cozi de sute de mașini pentru transportul de ajutoare alimentare destinate persoanelor care și-au pierdut locurile de muncă.
Un veritabil șoc a venit când într-o seară emisiunea Tucker Carlson Tonight de la Fox News, a 2-a cea mai urmărită de la un post TV american de știri și cu ratinguri triple față de CNN, a avansat ideea că, de fapt, rata de mortalitate reală a COVID-19 ar putea fi mai mică de 0,3%. Când te uiți la oamenii puternici, spune realizatorul, „uneori începi să suspectezi că, de fapt, în secret, se bucură de frica noastră”.
CITEȘTE ȘI FOTO Populația clachează și începe să iasă din case. Un investitor afirmă că blocarea economiei este exagerată, iar consemnarea românilor - nefirească. Prelungirea restricțiilor vine cu riscuriInvitat în emisiune, profesorul Jay Bhattacharya de la Universitatea Stanford, care a inițiat investigații asupra deceselor atribuite celor infectați cu coronavirus, a afirmat că, de fapt, ratele de mortalitate sunt de ordine de magnitudine mult mai coborâte față de estimările inițiale. „Este mai aproape de rata morților de gripă la fiecare caz”, spune acesta.