VIDEO BBC, despre România: De ce o țară care este deja sufocată de gunoi ar importa și mai multe deșeuri?

VIDEO BBC, despre România: De ce o țară care este deja sufocată de gunoi ar importa și mai multe deșeuri?
scris 16 oct 2019

"De ce o țară care este deja acoperită de gunoi ar importa și mai multe deșeuri?", întreabă jurnaliștii de la BBC, într-un material video referitor la România și problemele legate de reciclare cu care aceasta se confruntă.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Motivul pentru care companiile de reciclare sunt nevoite să importe deșeuri este reprezentat de lipsa colectării selective.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit lui Constantin Damov, CEO al Green Group, cea mai mare companie de reciclare pe plan local, 50% din gunoiul procesat de companie este asigurat de importuri din alte state europene În lipsa importurilor, compania susține că ar fi nevoită să opereze la jumătate din capacitate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Avertisment: Pentru 128 de medicamente expiră prețurile. Ministerul spune că are soluții pentru a le păstra pe piață. Detalii - la Profit Health.forum CITEȘTE ȘI Avertisment: Pentru 128 de medicamente expiră prețurile. Ministerul spune că are soluții pentru a le păstra pe piață. Detalii - la Profit Health.forum

"Oamenii din București nu sunt foarte buni la selectarea gunoiului. Ei aruncă totul în același coș, ceea ce îngreuneaza munca celor care colectează gunoiul", constată jurnaliștii BBC.

Schimbările legislative au fost menite să alinieze reglementările românești la standardele europene, dar lucrurile mai rău s-au înrăutățit. În trecut, firme private colectau și sortau gunoaie pentru a le vinde firmelor de reciclare, dar acum această sarcină revine autorităților locale, care nu au resursele necesare, potrivit reportajului citat.

Materialul VIDEO poate fi văzut AICI

În România, circa 90% din deșeuri ajung în gropi de gunoi, dintre care unele neoficiale.

România are o rată de reciclare a deșeurilor muncipale de doar 14%, a doua cea mai mică din UE, după Malta. Obiectievele UE vizează un grad de reciclare de 50% până în 2020.

Anul trecut, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat România pentru neîndeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri,în condițiile în care 68 de gropi de gunoi neconforme erau în continuare folosite, deși România avea obligația de a le închide și a le reabilita încă din 2009.

viewscnt
Afla mai multe despre
bbc
deseuri
gunoi
reciclare
reportaj romania