Vârsta de pensionare ar putea fi redusă pentru femei în funcție de numărul de copii

Vârsta de pensionare ar putea fi redusă pentru femei în funcție de numărul de copii
scris 12 oct 2023

Legea pensiilor se va schimba radical de la 1 ianuarie 2024, așa cum Guvernul și-a asumat prin PNRR, urmând ca forma finală a proiectului să fie publicată curând în dezbatere publică.

Dacă până de curând Ministerul Muncii avea trei variante de lucru, surse apropiate grupului de lucru, citate de Protv, spun acum că s-ar fi păstrat una singură, care ar fi și cea agreată de Comisia Europeană. Concret, autoritățile vor să introducă o nouă formulă de calcul, bazată pe vechime și pe sumele cu care fiecare român a contribuit sau va contribui la sistemul de pensii, astfel fiind eliminate inechitățile din sistemul public de pensii.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT LIVE Alex Pufan, co-fondator Ardeiuti.ro: Sosurile noastre sunt ca un atac de panică. Trebuie să cream un public pentru nebunia asta CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alex Pufan, co-fondator Ardeiuti.ro: Sosurile noastre sunt ca un atac de panică. Trebuie să cream un public pentru nebunia asta

Astfel, cu cât un angajat va lucra mai mult, cu atât va avea la final de carieră un număr mai mare de puncte cumulate, iar  pensia va fi egală cu numărul total de puncte al fiecărui viitor pensionar înmulțit cu valoarea punctului de referință, care este acum de 71 de lei, scrie Adevărul.

Cum e acum

Potrivit legii, în prezent, punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică. Spre exemplu, INS a stabilit că nivelul salariului mediu brut pentru anul 2023 este de 6.789 lei.

Adică, un angajat care are în prezent un salariu brut de 8.300 de lei (cca 5000 lei net) are un punctaj lunar de 1,233, în timp ce un angajat plătit cu 3.300 lei brut ar avea un punctaj lunar de 0,48.

Justiția din Cipru a decis ca omul de afaceri Beny Steinmetz să fie predat autorităților române. Decizia nu e defintivă CITEȘTE ȘI Justiția din Cipru a decis ca omul de afaceri Beny Steinmetz să fie predat autorităților române. Decizia nu e defintivă

Cum va fi

Propunerea de modificare a legii pensiilor publice prevede că punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care este în prezent de 1.785 de lei împărțit la stagiul de cotizare de 25 de ani, rezultând VPR de 71,4 lei.

Punctul de referință se va majora cu rata medie anuală a inflației, la care se va adaugă jumătate din câștigul salarial mediu brut, adică o valoare exprimată în procente și calculată anual de Institutul Național de Statistică.

O astfel de formulă apare în legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, promovată în urmă cu 5 ani de Liviu Dragnea și Olguța Vasilescu, pe vremea când ministru de Finanțe era Orlando Teodorovici, lege care nu a fost niciodată aplicată.

Vârsta de pensionare a femeilor scade cu 1 an dacă au 2 copii

Modificări vor apărea în cazul pensionării femeilor care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani.

Practic, vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil.

Grupul german Bauer a inaugurat o fabrică de compresoare în Ghimbav, investiție de 10 milioane de euro CITEȘTE ȘI Grupul german Bauer a inaugurat o fabrică de compresoare în Ghimbav, investiție de 10 milioane de euro

Astfel, o mamă care are un copil poate primi o reduce de șase luni, cea cu doi copii un an, în timp ce femeile cu șase copii primesc o reducere a vârstei cu 3 ani.

Se mențin același criterii esențiale pentru ieșirea la pensie, îndeplinirea vârstei minime de pensionare și stagiul de cotizare, nefiind însă exclusă majorarea vârstei de pensionare.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensie
mame