Consiliul UE (reprezentanții statelor membre) a făcut un pas spre înăsprirea semnificativă a condițiilor de acces în Uniunea Europeană pentru cetățenii din afara blocului comunitar. Decizia trebuie să treacă printr-un complex proces de negociere înainte de a intra în vigoare, dar arată direcția spre care se îndreaptă Uniunea Europeană, confruntată cu o nouă creștere a numărului de migranți ilegali.
Astfel, ambasadorii statelor membre UE reuniți în Consiliu au convenit miercuri asupra poziției lor cu privire la un proiect legislativ de actualizare a mecanismului care permite UE să reintroducă viză pentru anumite țări terțe dacă statisticile arată că aceste călătorii fără viză sunt folosite în mod abuziv sau contravin intereselor UE, arată G4Media.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
În cadrul mecanismului actualizat, UE va dispune de următoarele noi motive pentru a suspenda regimul fără vize:
– lipsa de aliniere a unei țări terțe scutite de vize la politica UE în materie de vize, în cazurile în care acest lucru ar putea duce la o creștere a numărului de sosiri în UE, de exemplu, din cauza proximității geografice a țării respective față de UE
– funcționarea unui sistem de acordare a cetățeniei investitorilor, prin care cetățenia este acordată fără nicio legătură reală cu țara terță în cauză, în schimbul unor plăți sau investiții prestabilite
– amenințări hibride și deficiențe în legislația sau procedurile privind securitatea documentelor

Statele membre au decis să includă, de asemenea, posibilitatea de a suspenda regimul de scutire de vize în cazul unei deteriorări semnificative și bruște a relațiilor externe ale UE cu o țară terță, în special atunci când aceasta se referă la drepturile omului și la libertățile fundamentale.
Rămân în vigoare următoarele motive existente: o creștere substanțială a numărului de cetățeni ai țărilor terțe cărora li se refuză intrarea sau a căror ședere depășește perioada de ședere; o creștere substanțială a numărului de cereri de azil nefondate din partea resortisanților unei țări terțe pentru care rata de recunoaștere este scăzută; o scădere a cooperării cu UE în ceea ce privește readmisia persoanelor cărora li s-a cerut să părăsească teritoriul UE și un risc sau o amenințare iminentă la adresa ordinii publice sau a securității interne (de exemplu, din cauza unei creșteri a numărului de infracțiuni penale).
Mandatul de negociere al Consiliului detaliază și pragurile de declanșare a mecanismului de reintroducere a vizelor. Aceste praguri cuantifică creșterile în: cazurile de refuz de intrare și de depășire a perioadei de ședere; cererile de azil nefondate; și infracțiunile penale grave. Statele membre au stabilit această cifră la 30%. Pe de altă parte, pragul pentru a evalua dacă o rată de recunoaștere a cererilor de azil ar trebui considerată ca fiind scăzută a fost stabilit la 20%.
În cazul în care nu se găsește nicio soluție pentru remedierea situației, UE poate decide să revoce definitiv regimul de călătorie fără viză.