Transportatorii rutieri au decis ca, pe 18 aprilie, să protesteze din nou la nivel național, cu blocarea unor drumuri de către mai multe mii de autovehicule, cerând diminuarea tarifelor RCA și acuzând Guvernul, Parlamentul și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că nu au avansat nicio soluție în acest sens.
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) acuză ASF că inssită asupra faptului că anul trecut nu au fost majorări ale tarifelor RCA, deși datele patronatului din domeniu sunt diferite.
"Consiliul Concurenței confirmă poziția transportatorilor rutieri prin rezultatele anchetei realizate, constatând creșteri de 183% la transportul de marfă și de 226% la transportul de persoane, chiar dacă există situații frecvente cu depășiri de peste 300%", arată patronatul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru acest motiv, organizația patronală din industria transporturilor rutiere solicită Parlamentului să demită conducerea ASF și să numească alte persoane care să avanseze soluții concrete pentru diminuarea tarifelor RCA, până la data protestului, din 18 aprilie.
La sfârșitul anului trecut, câteva mii de transportatori au protestat în fața Guvernului cu autobuze, autocare și taxiuri, cerând reducerea valorilor RCA și eliminarea supraaccizei din prețurile carburanților.
Potrivit unui protocol încheiat de transportatorii auto cu reprezentanții ASF și cei ai companiilor de asigurări, la finalul anului trecut, tarifele pentru RCA pot crește cu cel mult 50% față de cele practicate în iunie 2015.
Raportul investigației privind sectorul asigurărilor auto din România realizat de Consiliul Concurenței, arată, conform Agerpres, că tarifele polițelor de răspundere civilă auto (RCA) pentru transportatori au înregistrat creșteri de până la 256%, din iunie 2015 până în ianuarie 2016, în cazul transportului rutier de călători.