Autoarea română Irina Binder și al său ultim volum din trilogia Fluturi s-au situat în fruntea topului general al vânzărilor de carte din 2016, depășind orice titlu al unui autor străin de carte publicat în România.
În continuarea clasamentului, redactat de retailerul online elefant.ro, pe poziția a doua s-a situat volumul Înainte să te cunosc, scris de Jojo Moyes, iar pe poziția a treia a fost Fata din tren, titlu scris de Paula Hawkins.
Locurile al patrulea și al cincilea în preferințele cititorilor români sunt ocupate de Jojo Moyes cu După ce te-am pierdut, respectiv Markus Zusak cu Hoțul de cărți.
Printre primele zece titluri cele mai apreciate în 2016 s-au situat și Spioana de Paulo Coelho și clasicul Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez.
În topul primelor 5 titluri scrise de autori români care au înregistrat cele mai mari vânzări în 2016 pe elefant.ro se numără, pe lângă Fluturi-Volumul al treilea al Irinei Binder, și cartea Te iubesc, orice-ai face! scrisă de Ioana Chicet Macoveiciuc.
Românii au fost totodată interesați și de nutriție, pe poziția a treia, în topul autorilor români situându-se ABC de nutriție, scrisă de Mihaela Bilic. Urmează în clasament titlurile 444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara și Suge-o, Ramona!, scris de Andrei Ciobanu.
Ce pot citi românii în acest an
Mai multe personalități românești din domeniul cultural și mass-media au indicat retailerului care au fost cele mai interesante apariții de carte din 2016, titluri ce ar putea fi o bună opțiune de lectură în acest an:
CITEȘTE ȘI VIDEO Bill Gates descrie ce cărți citite în acest an l-au impresionat. El citește anual 50 de volumeAurora Liiceanu:
Kenko Tsurezuregusa - Însemnări din ceasuri de zăbavă (Humanitas)
Jim Fergus - Amintirea dragostei (Humanitas)
Amos Oz – Iuda (Humanitas)
Ian McEwan - Coajă de nucă (Polirom)
Akira Yoshimura – Naufragii (Humanitas fiction)
J.M.Coetzee, Arabella Kurtz - Povestea cea bună (Trei)
Monica Davidescu:
Donna Tartt – Sticletele (Litera)
Carla Guelfenbein - Restul e tăcere (Litera)
Elif Shafak - Cele 40 de legi ale iubirii (Polirom)
Cesare Pavese - Meseria de a trăi
Haruki Murakam - La capătul lumii și în țara aspră a minunilor (Polirom)
Dragoș Pătraru:
Karl Ove Knausgard - Lupta mea – trilogie (Editura Litera)
Josepf Stiglitz - Marea Divizare (Editura Publica)
Stephen J. Dubner, Steven D. Levitt - Când să jefuiești o bancă și alte 131 de idei (Editura Publica)
Amos Oz – Iuda (Editura Humanitas)
Svetlana Aleksievici - Războiul nu are chip de femeie (Editura Litera)