Taxele la Medicina din București pentru studenții străini pot crește. România a devenit un magnet în domeniu

Taxele la Medicina din București pentru studenții străini pot crește. România a devenit un magnet în domeniu
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iul 2024

Taxele pentru studenții străini la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București ar putea crește, în contextul în care acestea sunt mai mari atât la facultățile private din România, cât și în țările vecine, a declarat, într-o conferință de presă, rectorul Viorel Jinga.

"Studenții internaționali aleg să vină în România și pentru această taxă de 8.500 de euro, la vecini sunt taxe mult mai mari, atât la bulgari, cât și la unguri, de peste 10.000 de euro. S-ar putea, în anii următori, să mai creștem și noi taxa (...). Am văzut, de exemplu, la 'Titu Maiorescu', că merge la 10.000 - 11.000 de euro. Cei de la privat au crescut deja mult taxa pentru studenții internaționali. În cadrul G6, Asociația Universităților de Farmacie din România, care reunește cele șase universități mari - Iași, București, Timișoara, Craiova, Cluj și Târgu-Mureș - stabilim împreună aceste taxe, pentru a le uniformiza la nivel de țară, taxelor pentru studenții internaționali. Noi am început deja admiterea pe bază de dosar la acești studenți internaționali și avem deja trei pe loc, deci este încă o atracție mare pentru studenții din străinătate", a precizat Jinga, citat de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Bangladeshul reduce masiv cota de joburi la stat rezervată familiilor veteranilor războiului de independență, după proteste violente soldate cu peste 100 de morți CITEȘTE ȘI Bangladeshul reduce masiv cota de joburi la stat rezervată familiilor veteranilor războiului de independență, după proteste violente soldate cu peste 100 de morți
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

El a adăugat că medicii români care aleg să plece din țară o fac, "probabil", pentru faptul că vor să profeseze în centre universitare.

"Cei care pleacă o fac pentru calitatea, probabil, a mediului în care vor lucra în viitor sau, poate, foarte mulți vor să fie în centre universitare. Densitatea medicilor în centrele universitare este foarte mare. Nu mai găsesc locuri de muncă aici, nu vor să se ducă în orașe, chiar în capitale de județ, din jurul Bucureștiului, preferă uneori să meargă în străinătate. Prin PNRR și prin alte modalități în care au obținut foarte multă aparatură spitalele județene, eu cred că, în doi-trei ani, se va ajunge să se lucreze la spitalele județene în aceleași condiții ca într-un spital universitar (...). Se vor schimba lucrurile în bine, salariile sunt, totuși, destul de bune. După cei șapte ani de facultate, după cei cinci ani de specialitate - rezidenții au, de asemenea, salarii foarte bune -, ajung la 6.000 - 7.000 de lei net, iar un medic specialist are în jur de 10.000 de lei", a subliniat el.

Producția și importurile de cărbune ale României, estimate să scadă amplu. Deocamdată sunt vitale pentru sistemul energetic național CITEȘTE ȘI Producția și importurile de cărbune ale României, estimate să scadă amplu. Deocamdată sunt vitale pentru sistemul energetic național

România este acum un magnet pentru studenții străini la medicină. În timpul ăsta, însă, medicii români pleacă din țară, a constatat The Economist într-o analiză recentă.

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” (UMFCD) din București a anunțat săptămâna trecută că 4.204 candidați s-au înscris pentru examenul de admitere, acesta fiind un nou record.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxă facultatea de medicină
taxe studenți medicină