Taxele pentru studenții străini la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București ar putea crește, în contextul în care acestea sunt mai mari atât la facultățile private din România, cât și în țările vecine, a declarat, într-o conferință de presă, rectorul Viorel Jinga.
"Studenții internaționali aleg să vină în România și pentru această taxă de 8.500 de euro, la vecini sunt taxe mult mai mari, atât la bulgari, cât și la unguri, de peste 10.000 de euro. S-ar putea, în anii următori, să mai creștem și noi taxa (...). Am văzut, de exemplu, la 'Titu Maiorescu', că merge la 10.000 - 11.000 de euro. Cei de la privat au crescut deja mult taxa pentru studenții internaționali. În cadrul G6, Asociația Universităților de Farmacie din România, care reunește cele șase universități mari - Iași, București, Timișoara, Craiova, Cluj și Târgu-Mureș - stabilim împreună aceste taxe, pentru a le uniformiza la nivel de țară, taxelor pentru studenții internaționali. Noi am început deja admiterea pe bază de dosar la acești studenți internaționali și avem deja trei pe loc, deci este încă o atracție mare pentru studenții din străinătate", a precizat Jinga, citat de Agerpres.
El a adăugat că medicii români care aleg să plece din țară o fac, "probabil", pentru faptul că vor să profeseze în centre universitare.
"Cei care pleacă o fac pentru calitatea, probabil, a mediului în care vor lucra în viitor sau, poate, foarte mulți vor să fie în centre universitare. Densitatea medicilor în centrele universitare este foarte mare. Nu mai găsesc locuri de muncă aici, nu vor să se ducă în orașe, chiar în capitale de județ, din jurul Bucureștiului, preferă uneori să meargă în străinătate. Prin PNRR și prin alte modalități în care au obținut foarte multă aparatură spitalele județene, eu cred că, în doi-trei ani, se va ajunge să se lucreze la spitalele județene în aceleași condiții ca într-un spital universitar (...). Se vor schimba lucrurile în bine, salariile sunt, totuși, destul de bune. După cei șapte ani de facultate, după cei cinci ani de specialitate - rezidenții au, de asemenea, salarii foarte bune -, ajung la 6.000 - 7.000 de lei net, iar un medic specialist are în jur de 10.000 de lei", a subliniat el.
România este acum un magnet pentru studenții străini la medicină. În timpul ăsta, însă, medicii români pleacă din țară, a constatat The Economist într-o analiză recentă.
Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” (UMFCD) din București a anunțat săptămâna trecută că 4.204 candidați s-au înscris pentru examenul de admitere, acesta fiind un nou record.