Surpriză - O a doua companie minieră românească a britanicilor de la Vast Resources a intrat în insolvență. "Creează oportunitatea de demitere, fără costuri semnificative, a acelor angajați care au abuzat sistemul!"

Surpriză - O a doua companie minieră românească a britanicilor de la Vast Resources a intrat în insolvență. "Creează oportunitatea de demitere, fără costuri semnificative, a acelor angajați care au abuzat sistemul!"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 aug 2024

Compania minieră Vast Băița Plai SA, controlată de britanicii de la Vast Resources, care exploatează mina polimetalică de neferoase Băița Plai din județul Bihor, pentru care licența de concesiune este deținută de societatea românească de stat Băița SA, a intrat în insolvență la propria cerere.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Asta după ce, în toamna lui 2022, același lucru s-a întâmplat și cu o altă subsidiară locală a britanicilor, Sinarom Mining Group, operatorul minei polimetalice Mănăila din județul Suceava, după cum a relatat Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Toate firmele, PFA, profesii liberale trebuie să transmită ANAF, până la finalul anului, modalitatea de comunicare cu reprezentanții legali/desemnați. Comunicarea este suplimentară celei prin SPV cu persoanele desemnate să țină evidențele contabile CITEȘTE ȘI Toate firmele, PFA, profesii liberale trebuie să transmită ANAF, până la finalul anului, modalitatea de comunicare cu reprezentanții legali/desemnați. Comunicarea este suplimentară celei prin SPV cu persoanele desemnate să țină evidențele contabile
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Vast Băița Plai SA a Vast Resources, fosta African Consolidated Resources, este asociată la exploatarea Băița Plai din 2018.

La finalul anului trecut, compania intrată acum în insolvență avea datorii de peste 153 milioane lei. Vast Băița Plai SA a terminat anul 2023 cu pierderi de mai mult de 39 milioane lei, la venituri totale de sub 25 milioane lei, și cu un efectiv mediu de personal de aproape 300 de salariați.

Stellantis dă asigurări că nu intenționează să vândă Maserati CITEȘTE ȘI Stellantis dă asigurări că nu intenționează să vândă Maserati

Grupul-mamă Vast Resources și-a justificat față de acționari decizia de intrare în insolvență inclusiv prin disputele cu sindicatul lucrărilor din mină, arătând că starea de insolvența creează ″oportunitatea de demitere, fără costuri semnificative, a acelor angajați care au abuzat sistemul, în special cu privire la concediile medicale, dar și posibilitatea de reangajare a acelor salariați pe care Vast Băița Plai SA dorește să-i păstreze, pe contracte noi, material mai avantajoase pentru companie″, adăugând că ″unii angajați cereau reducerea programului de lucru cu 25% și creșterea concediilor plătite la aproape dublu față de cât este impus prin reglementările naționale″.

Toamna trecută, minerii de la Băița Plai au intrat în grevă spontană, acuzând întârzieri mari la plata salariilor.

VIDEO ANUNȚ România se apropie de pragul de 300 kilometri dați în folosință. Câți mai sunt astăzi în lucru CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ România se apropie de pragul de 300 kilometri dați în folosință. Câți mai sunt astăzi în lucru

Vast Băița Plai SA a arătat că a intrat în declin începând din 2020, pe fondul crizei financiare generate de pandemia COVID-19 și de restricțiile impuse de autorități pentru combaterea acesteia.

Deși au fost luate măsuri severe de reducere a costurilor și societatea a făcut eforturi în identificarea potențialelor surse de finanțare a datoriilor acumulate până la această dată, apreciem că numai printr-un plan de reorganizare eficient, cu restructurarea pasivelor acumulate, vom reuși să finalizăm toate obiectivele pe care ni le-am propus și anume redresarea activității societății și o acoperire optimă a creanțelor creditorilor noștri.

Factorii care au determinat ajungerea în această stare a societății sunt în principal lipsa lichidităților pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile, creșterea semnificativă a cheltuielilor cu personalul, creșterea semnificativă a cheltuielilor cu furnizorii esențiali – electricitate, transport etc. Societatea înregistrează pierderi semnificative, suportă întârzieri la plata salariilor, iar până la data formulării prezentei cereri nu am reușit să echilibrăm situația financiară a societății, astfel încât ne aflăm în imposibilitatea de a ne îndeplini obligațiile către furnizori și de a restitui imprumuturile în conformitate cu asocierile incheiate cu persoanele care au creditat societatea″, a susținut compania, în instanță.

Promisiunea unei vederi supraomenești datorită implantului cerebral promovat de Elon Musk, pusă sub semnul întrebării CITEȘTE ȘI Promisiunea unei vederi supraomenești datorită implantului cerebral promovat de Elon Musk, pusă sub semnul întrebării

Licența de concesiune pentru exploatare expiră luna aceasta și a fost depusă deja cerere pentru prelungire cu 5 ani, până în august 2029. La Băița există resurse de molibden, bismut, wolfram, bor, skarn wollastonitic, calcar și dolomită.

După cum a relatat Profit.ro, luna trecută, Guvernul a eliminat din Legea minelor prevederea potrivit căreia Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) suspendă licențele și permisele miniere ale societăților aflate în reorganizare judiciară sau faliment.

Titularul concesiunii, compania de stat Băița SA, controlată integral de Ministerul Economiei, vrea să investească într-o instalație proprie de prelucrare a dolomitei extrase, precum și în modernizarea echipamentelor de extracție, și are nevoie de o majorare de capital de 11,6 milioane lei din partea acționarului unic. Ministerul a cerut banii din Fondul de rezervă bugetară și așteaptă acum aprobarea Guvernului în acest sens.

viewscnt
Afla mai multe despre
vast resources
băița plai
mine polimetalice
minereuri polimetalice