Stocul modern de locuințe a crescut cu doar 7% în ultimii șase ani

Stocul modern de locuințe a crescut cu doar 7% în ultimii șase ani
scris 20 nov 2015

România are nevoie de zeci de mii de locuințe având în vedere că în ultimii șase ani livrările de unități noi au reprezentat doar 7% din fondul locativ modern, reprezentat de locuințe cu baia în interior și racordate la rețeaua de termoficare sau cu centrală proprie, potrivit companiei de consultanță RealTime.

Doar 44% (3.755.000 de locuințe) din fondul locativ la nivel național (8.450.000 de unități) reprezintă stocul efectiv de locuințe moderne, adică cele care au baia în interior și sunt racordate la termoficare sau dispun de centrală proprie.

Urmărește-ne și pe Google News

"În ultimii 6 ani, adică în perioada 2009-2014 au fost livrate 290.000 de locuințe la nivel național, adică 60.000 de unități pe an. În București, situația privind stocul modern este diferită, acestea acoperind 91% (734.190 unități) din stocul total, de 803.794 unități. În intervalul 2009-2014 au fost livrate, conform Institutului Național de Statistică, 15.287 de case și apartamente - aproximativ2% din fondul total. Nu considerăm aceste cifre ca o explozie a pieței rezidențiale, ci mai degrabă un ritm foarte scăzut de construire, comparativ cu situația unei capitale europene, de dimensiunea Bucureștiului, care este a șasea capitală europeană. Mai mult, densitatea populației în București, oficial vorbind, este de 8,518.6 locuitori/ km2 comparativ cu restul țării, unde media pe țară este de 83,65 persoane/kmp", a declarat Cristina Roșca, managing partner RealTime.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit RealTime, dacă în anii precedenți dezvoltatorii erau reticenți cu privire la piața românească, în 2015, chiar sub presiunea unor factori externi defavorizanți de nivel macroeconomic, de natură socio-economică, chiar emoționali și subiectivi, precum scăderea populației sau fluctuațiile politice, aceștia încep să construiasca tot mai mult în România.

Datele centralizate de Institutul Național de Statistică arată că numărul autorizațiilor de construire a crescut, în prima jumatate a anului 2015, cu 3,1% față de perioada similară a anulu itrecut. Acest lucru înseamnă aproximativ 18.300 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, la nivel național.

Deși creșterea ofertei în condițiile unei cereri stabile ar presupune, în condiții normale, reducerea prețurilor, RealTime consideră că o astfel de evoluție nu va fi posibilă în perioada următoare.

"În acest moment, prețurile pot fi considerate ușor stabilizate, ba chiar putem spune că există o tendință de creștere, în special pentru locuințele ce se mulează pe cererile preponderente ale consumatorilor, mai exact siguranța calității și a construcției, o compartimentare inteligentă, adaptată nevoilor și tendințelor actuale și un raport dimensiune-preț cât mai satisfăcător. Mai mult, se așteaptă creșteri de costuri pe piata construcțiilor, ceea ce se va răsfrânge în prețul de vânzare. Acest efect, la nivelul prețului total, incluzând TVA-ul, va fi ușor atenuat de modificările codului fiscal, aplicabile din ianuarie 2016", a mai spus Roșca.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
stoc
preturi