Șeful Poliției Române, Bogdan Despescu, a fost demis de premierul interimar

Șeful Poliției Române, Bogdan Despescu, a fost demis de premierul interimar

Șeful Poliției, demis în urma scandalului

scris 17 ian 2018

Șeful Poliției Române, Bogdan Despescu, a fost demis de premierul interimar, Mihai Fifor.

El a fost propus să fie demis de ministrul de Interne, ca efect al cazului în care un polițist a fost surprins agresând sexual doi copii.

Urmărește-ne și pe Google News

Propunerea a fost formulată de săptămâna trecută, dar premierul de atunci, Mihai Tudose, a refuzat, gest care a condus la demisia acestuia.

În locul lui Tudose a fost instalat Fifor, ca premier interimar, care astăzi a semnat demiterea șefului Poliției.

FOTO O nouă modă pe piață, având ca țintă și colecționarii: calendare cu politicieni caricaturizați. Ultima ofertă, pentru 2018: premierul Tudose CITEȘTE ȘI FOTO O nouă modă pe piață, având ca țintă și colecționarii: calendare cu politicieni caricaturizați. Ultima ofertă, pentru 2018: premierul Tudose

Totodată, premierul interimar a semnat decizia de împuternicire, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat, a  lui Alexandru-Cătălin Ioniță.

Ioniță a fost propus înlocuitor și săptămâna trecută, dar atunci a refuzat să preia atribuțiile. Acum, a fost numit la șefia Poliției, dar pe o perioadă limitată, de maximum 6 luni.

 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că este total nemulțumită de explicațiile pe care le-a primit din partea Poliției Române în cazul polițistului acuzat de agresiuni sexuale și consideră insuficiente măsurile anunțate.

Și șeful polițistului de la Brigada Rutieră a Capitalei acuzat că a agresat sexual doi copii în liftul unui bloc din Drumul Taberei a fost eliberat din funcție "până la clarificarea situației", anunță Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). Șefii de schimb, precum și psihologul unității din care făcea parte polițistul vor fi cercetați disciplinar.

Ministrul a spus că așteaptă însă și ca șeful Secției Omoruri din Poliția română "să facă un pas în spate", care criticase dur schimbările propuse de PSD-ALDE la Codurile Penale, cu argumentul că vor genera desființarea multor dosare penale în care sunt investigate fapte cu violență, iar criminalii, violatorii vor fi prinși mult mai greu sau poate niciodată, un gest similar fiind așteptat și din partea șefului Departamentului Control Intern de la Poliția Rutieră.

FOTO O nouă modă pe piață, având ca țintă și colecționarii: calendare cu politicieni caricaturizați. Ultima ofertă, pentru 2018: premierul Tudose CITEȘTE ȘI FOTO O nouă modă pe piață, având ca țintă și colecționarii: calendare cu politicieni caricaturizați. Ultima ofertă, pentru 2018: premierul Tudose

Deciziile sunt luate după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, afirma recent că ministrul ar trebui să se uite cu atenție la șefii Poliției, în urma acestui caz.

Polițistul de la Brigada Rutieră a Capitalei acuzat că a agresat sexual doi copii în liftul unui bloc din sectorul 6 al Capitalei a fost reținut luni pentru 24 de ore și urmează să fie dus la Judecătoria Sector 6 cu propunerea de arestare preventivă.

Bărbatul și-a recunoscut fapta, dar și violul comis în 2012 asupra unei fetițe de 7 ani, în același sector, potrivit avocatului acestuia.

Anchetatorii verifică inclusiv 15 dosare de agresiuni sexuale comise începând cu 2009 și rămase cu autor necunoscut pentru a stabili dacă polițistul este autorul lor, potrivit Digi 24.

Bărbatul, Eugen Stan, lucrează din 2010 în Brigada Rutieră, fiind transferat de la Jandarmerie pe un post de șofer al unui șef din Poliție, este căsătorit și are doi copii. Anul trecut, ar fi încercat să violeze o femeie, iar în 2012 ar fi abuzat sexual o fetiță, tot în Sectorul 6 al Capitalei.

El fusese evaluat psihologic în 2014 și urma să fie supus unei noi evaluări în 2019, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, care a precizat că evaluările au "rol profilactic", urmărind de fapt să stabilească dacă cel supus verificării corespunde cerințelor postului pe care îl ocupă, testele neputând identifica tulburările psihice. Georgian Drăgan a menționat că în evaluare se utilizează baterii de teste, dar acestea nu pot identifica tulburări psihice.

viewscnt
Afla mai multe despre
politia