Rusia: Recuperatorii de datorii folosesc amenințări cu moartea și cocktailuri Molotov pentru intimidarea restanțierilor

Rusia: Recuperatorii de datorii folosesc amenințări cu moartea și cocktailuri Molotov pentru intimidarea restanțierilor
scris 6 mar 2016

Pe măsură ce economia Rusiei se afundă în recesiune, locuitorii se afundă și ei în datorii, iar recuperatorii îi urmăresc cu atâta insistență încât au ajuns să fie acuzați de atacarea datornicilor, vandalizarea mașinilor și chiar distrugerea cărucioarelor pentru copii lăsate în fața ușilor apartamentelor, relatează Bloomberg.

La sfârșitul lunii ianuarie, un cocktail Molotov a fost aruncat pe geamul unei case din orașul Ulianovsk din centrul Rusiei, iar un copil mic a suferit arsuri grave în urma atacului, conform news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Procuratura l-a pus sub acuzare pe un bărbat în vârstă de 44 de ani, care l-a amenințat pe bunicul copilului din cauza restanțelor de plată a unui împrumut de 4.000 de ruble (51 de dolari). Acuzatul, un fost ofițer de poliție, a respins acuzațiile.

În același timp, în decembrie anul trecut, când o grădiniță a fost evacuată după ce un bărbat a amenințat că va ataca clădirea dacă o angajată nu va plăti o datorie a soțului ei.

Un alt caz este cel al soților Anton și Anna Byskup din Novosibirsk, care au spus că, în luna ianuarie, recuperatorii de datorii au trimis e-mail-uri prietenilor și rudelor lor cu un anunț mortuar fals despre fetița lor și au publicat fotografia Annei și numărul ei de telefon pe un site de prostituție.

Cuplul a explicat că a întârziat plata unei datorii pe termen scurt, în valoare de 15.000 de ruble, cu o dobândă ridicată.

Rușii bogați își securizează rublele depreciate cumpărând alert mașini de lux, devenite mai ieftine CITEȘTE ȘI Rușii bogați își securizează rublele depreciate cumpărând alert mașini de lux, devenite mai ieftine

Indignarea provocată de aceste tactici a generat cereri pentru înăsprirea legislației și la apariția de site-uri unde victimele își spun poveștile și publică dovezi ale hărțuirii la care sunt supuși.

"Oamenii au nevoie de ajutor. Sunt terorizați", a spus Alexandr Narișkin, programator din Sankt Petersburg care a ajutat la înființarea unui forum online numit Stop Collector, după ce a fost hărțuit pentru un împrumut de peste 350.000 de ruble, cu care a cumpărat aparatură IT.

Rușii s-au îndatorat puternic după ce economia și-a revenit din criza globală din 2008.

Creditele de consum au crescut de peste două ori față de 2008, ajungând anul trecut la 10.300 miliarde de ruble, potrivit Biroului Național pentru Istoricul Creditelor, din Moscova. Dintre acestea,  credite în valoare de 1.200 de miliarde de ruble, contractate de 11,6 milioane de ruși, au întârzieri de plată a ratelor de peste 90 de zile.

Prăbușirea rublei, din 2014, a contribuit la cererea de credite, întrucât cumpărătorii, anticipând creșterea prețurilor, s-au grăbit să achiziționeze electronice și alte bunuri.

Acum, cu economia în recesiune, circa 10% din datoriile de consum sunt restante, inclusiv o proporție de 25% în cazul datoriilor către furnizorii de credite pe termen scurt, negarantate, pentru care dobânzile sunt mari.

În privința creditelor ipotecare, numai 4% sunt în întârziere, arată datele Biroului Național pentru Istoricul Creditelor.

Asociația Națională a Agențiilor Profesioniste de Recuperare susține că reprezintă 90% din firmele de profil și că niciuna dintre membrele sale nu a fost acuzată de activități ilegale.

Agenții de recuperare a creanțelor nu au voie să sune debitorul mai des de două ori pe săptămână CITEȘTE ȘI Agenții de recuperare a creanțelor nu au voie să sune debitorul mai des de două ori pe săptămână

"Activitatea lor se desfășoară în mare parte prin call centere. Angajații rareori se deplasează", a susținut directorul agenției, Boris Voronin.

El a adăugat că restul de 10% dintre recuperatori sunt "huligani" care, pentru câteva mii de ruble, sunt aproape gata să ucidă sau cel puțin să amenințe.

Datornicii se plâng că autoritățile rareori investighează amenințările raportate.

Astfel, Ismail Guseinov, bunicul copilului rănit în atacul cu cocktailul Molotov, a declarat presei că a reclamat la poliție faptul că a primit amenințări scrise și că cineva i-a aruncat cu o cărămidă în geam, cu un bilet în care i se cereau bani, dar nu au fost luate măsuri. Atacatorul a fost ulterior identificat după mesajele trimise de pe telefon.

Potrivit unei legi intrate în vigoare în octombrie anul trecut, rușii au dreptul să ceară falimentul personal. Legea se referă la datoriile restante de cel puțin 500.000 de ruble, în multe cazuri suma fiind mult mai mare decât creditele contractate de ruși.

Parlamentul rus analizează un proiect prin care să reglementeze mai bine activitatea firmelor de recuperare a datoriilor sau chiar desființarea acestora. Aceste măsuri ar îngreuna însă activitatea agențiilor de recuperare care funcționează legal, în timp ce colectorii fără scrupule ar acționa ilegal, spune Voronin.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
datorii
recuperatori
molotov