Românii care lucrează în străinătate au trimis acasă 7,2 miliarde de dolari anul trecut

Românii care lucrează în străinătate au trimis acasă 7,2 miliarde de dolari anul trecut
scris 23 apr 2020

 

Remitențele trimise către Europa și Asia Centrală (ECA) au crescut cu aproximativ 6% anul trecut, la 65 miliarde de dolari, cele mai mari transferuri de bani în regiune fiind către Ucraina (15,8 miliarde de dolari), Rusia (10,6 miliarde de dolari) și România (7,2 miliarde de dolari), potrivit unui raport publicat miercuri de Banca Mondială (BM), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

În 2020, Europa și Asia Centrală ar urma să înregistreze cel mai semnificativ declin al remitențelor - de aproximativ 28%, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) și a scăderii prețului la țiței, apreciază Banca Mondială.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Orașele belgiene, care voiau odată să limiteze numărul de turiști - provocare fără precedent. „Nici atacurile sinucigașe comise de teroriști islamiști nu au avut un asemenea impact.\ CITEȘTE ȘI Orașele belgiene, care voiau odată să limiteze numărul de turiști - provocare fără precedent. „Nici atacurile sinucigașe comise de teroriști islamiști nu au avut un asemenea impact."

Azerbaidjan, Kazahstan și Rusia, cei mai mari producători de țiței din regiune, ar urma să înregistreze scăderi semnificative ale veniturilor la buget, ceea ce va spori presiunile asupra monedelor lor și, posibil, ar putea duce la recesiune. În special remitențele către Asia Centrală vor fi afectate, din cauza deprecierii rublei rusești față de dolar, scrie Agerpres.

Pe plan global, remitențele ar urma să scadă cu 142 miliarde de dolari în 2020, cel mai semnificativ declin din istoria recentă, din cauza efectelor epidemiei. Scăderea de aproape 20% a sumelor de bani trimise de migranți acasă va fi cauzată de reducerea salariilor și a nivelului angajărilor de peste hotare, se arată în raportul Băncii Mondiale.

"Remitențele sunt o sursă vitală de venit pentru țările în curs de dezvoltare. Actuala recesiune provocată de epidemie va afecta semnificativ capacitatea de a trimite bani acasă și de aceea va fi extrem de important să scurtăm perioada de redresare pentru statele dezvoltate", a afirmat David Malpass, președintele Băncii Mondiale.

Se estimează că peste un miliard de migranți - aproximativ 270 de milioane care lucrează în afara țărilor lor natale și 760 de milioane migranți interni - au ajutat la hrănirea, îmbrăcarea și adăpostirea a trei persoane din locul lor natal, a declarat, pentru Reuters, Dilip Ratha, autorul raportului Băncii Mondiale.

Este cea mai semnificativă scădere a remitențelor până în acest moment din 1980, de când Banca Mondială raportează aceste date, a explicat Ratha.

După declinul din 2016, provocat în principal de prețul scăzut al țițeiului, remitențele au crescut, ajungând anul trecut la 714 miliarde de dolari, dar în 2020 ar urma să scadă la 572 de miliarde de dolari.

Pentru statele cu venituri scăzute și medii, unde ajung majoritatea sumelor de bani, remitențele vor scădea cu 19,7%, la 445 miliarde de dolari în 2020, de la nivelul record de 554 miliarde de dolari în 2019.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondiala
diaspora