Lucrările de reabilitare a plajelor din sudul litoralului românesc al Mării Negre rămase de executat vor avea nevoie de 551,67 de milioane de lei, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Proiectul de act normativ care se referă la obiectivul de investiții Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord, județul Constanța relevă faptul că, din punct de vedere al indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a investiției se ridică la 582,066 milioane lei (inclusiv TVA), iar 551,672 milioane lei (inclusiv TVA) reprezintă cuantum al investiției ca rest de executat.
Potrivit sursei citate, cea mai mare sumă va merge către lărgirea plajei de la Tomis Nord (Constanța), respectiv 157,829 milioane lei, urmată de Eforie Nord (153,524 milioane lei), Tomis Centru (112,921 milioane lei), Tomis Sud (95,571 milioane lei) și Mamaia Sud (62,221 milioane lei). Toate sumele conțin TVA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Durata totală de execuție a lucrărilor este de 33 de luni, însă pentru ceea ce a mai rămas de efectuat intervalul se întinde pe nouă luni, potrivit Notei de fundamentare ce însoțește actul normativ.
"Prin intermediul proiectului sunt în curs de execuție lucrări de protecție și reabilitare costieră în zonele Mamaia Sud, Tomis-Nord, Centru și Sud și zona Eforie Nord, care vor contribui la protejarea mediului, infrastructurii și obiectivelor social economice din aceste zone, care, în cazul în care nu se intervine imediat, se distrug. Investiția va avea un impact pozitiv asupra siguranței și calității vieții locuitorilor, prin refacerea plajelor și a structurilor de protecție în vecinătatea cărora sunt amplasate locuințe și obiective social-economice", se menționează în documentul citat.
Finanțarea obiectivului de investiții se face din fonduri externe nerambursabile din Programul Operațional Sectorial Mediu - Axa prioritară 5 - Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc, Domeniu major de intervenție 2 - Reducerea eroziunii costiere, de la bugetul de stat prin bugetul MMAP, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
În zona litorală a Mării Negre de pe teritoriul României eroziunea costieră reprezintă un risc important pentru mediul înconjurător, fenomenul manifestându-se pe diferite trepte de intensitate de-a lungul celor 240 kilometri ai litoralului românesc, începând de la Nord (brațul Chilia, golful Musura) și până la limita sudică (Vama Veche).
Conform Notei de fundamentare a proiectului, în care sunt citate cercetările efectuate de-a lungul timpului de Direcția Apelor Dobrogea-Litoral, Institutele GEOECOMAR, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină /INCDMN/ Grigore Antipa, Royal Haskoning, JICA /Agenția pentru Cooperare Internațională a Japoniei/, USAID /Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională/, privind evoluția zonei costiere românești, în partea sudică a litoralului românesc eroziunea costieră este în permanentă evoluție, atingând rate ce ajung în unele zone până la circa 2 metri/an.
În plus, concluziile Master Planului au arătat că partea sudică a litoralului, cuprinsă între Năvodari și Vama Veche, în dreptul localităților Mamaia, Tomis, Eforie, Tuzla, Olimp-Venus, Saturn-Mangalia, 2 Mai - Vama Veche, este cea mai expusă eroziunii. Pe acest considerent intervențiile pentru aceste cinci zone prioritare au fost prevăzute în cadrul listei de investiții pe termen scurt din cadrul Master Planului și avizate de Administrația Națională Apele Române /ANAR/, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral /ABADL/ și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Sursa: Agerpres