Inițiativa legislativă prin care este acordată zi liberă plătită persoanelor care se vaccinează, inclusiv elevilor, studenților și militarilor, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată în plenul Senatului, fiind respinsă. Proiectul prevede, de fapt, mai multe zile libere plătite - pentru prima doză, rapel și vaccinarea copilului - fără a le include în durata concediului de odlhnă, atât în cazul angajaților din sistemul public, cât și din privat.
Proiectul, inițiat de deputații USR PLUS Oana Țoiu și Radu Molnar, a fost votat în unanimitate la comisia pentru muncă, dar nu a fost susținut în plenul Senatului de PNL și nici de UDMR și AUR. Proiectul a fost susținut în schimb de USR PLUS și PSD.
Pentru a fi adoptat, ca lege organică, proiectul ar fi avut nevoie de 69 de voturi, adică majoritatea tuturor senatorilor, dar nu a întrunit decât de 64 voturi pentru, în timp ce 60 de senatori au votat împotrivă, iar 4 s-au abținut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
PNL a votat împotrivă, liderul grupului liberal, Virgil Guran, arătând că zilele libere ”nu avantajează economia”, fiecare zi liberă (la nivel național) însemnând o pierdere de 0,2-0,3% din PIB. Potrivit liberalilor, inițiativa s-ar fi justificat dacă statul ar fi avut bani să despăgubească salariile pentru ziua respectivă.
Liderul PNL, Ludovic Orban, declarase anterior că PNL nu are nicio obligație să susțină proiectul USR PLUS, deoarece Inițiativa excede cadrul de vaccinare stabilit la nivel guvernamental.
„Nu, nu s-a discutat la nivelul coaliției, nu face parte din strategia de vaccinare care este una stabilită la nivel guvernamental. Noi am încurajat companiile să se implice în procesul de vaccinare și foarte multe companii au arătat responsabilitate și au îndemnat angajații care au organizat, în condiții exemplare, procesul de vaccinare. Cred că strategia de vaccinare care a fost stabilită de Guvern și care este implementată trebuie să rămână în continuare strategia de vaccinare. Ca atare nu avem niciun fel de obligație de a susține un proiect de lege al unor parteneri care nu au discutat cu noi, nu au discutat nici la nivel guvernamental și care, din punctul meu de vedere, excede cadrul de vaccinare care este stabilit la nivel guvernamental”, a explicat Orban, citat de News.ro.
CITEȘTE ȘI "Revoluție" în legislația românească pentru protecția victimelor violenței domestice. Agresorii, monitorizați cu brățară electronică. Fază-pilot cu costuri estimative de 3,49 milioane euroSenatorii AUR s-au opus și ei proiectului, arătând că 2 zile libere, pentru prima doză și rapel, plus o zi liberă pentru vacinarea copilului ar însemna foarte mult mai ales în cazul sectorului bugetar.
De asamenea, senatorii UDMR nu au votat în favoarea proiectului.
În schimb, senatorii PSD nu și-a putut ascunde bucuria pentru dezacordul din coaliția de guvernare și au declarat că votează în favoarea inițiativei legislative, subliniind că vaccinarea trebuie stimulată în acest mod. În mod normal, voturille USR PLUS și PSD ar fi fost suficiente pentru adoptarea proiectului, dar nu toți senatorii PSD și-au exprtimat votul sau chiar nu au dorit să voteze, așa cum a fost cazul senatorului Daniel Zamfir, care a ales să nu își exprime vreo opțiune în privința proiectului.
CITEȘTE ȘI Raport Greenpeace: Turcia a devenit groapa de gunoi a Europei. Nici România nu e departePotrivit proiectului, amendat în comisii de senatori, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 ar fi urmat să beneficieze de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaților. Ziua liberă ar fi acordată pentru ziua vaccinării, pentru rapel și pentru vaccinarea copilului, atunci când vaccinul va fi disponibil și pentru copiii sub 16 ani.
Dacă organizează centre proprii de vaccinare în unitățile respective, angajatorii nu mai au obligația de a acorda zi liberă, pentru că aduc vaccinul la locul de muncă.
CITEȘTE ȘI Peste 50 de hoteluri pun la dispoziție aproximativ 4.000 de locuri de cazare în programul "Litoralul Pentru Toți". Tarife de la 40 leiDe scutire de frecvență în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenții și militarii.
Aceste drepturi se acordă pe baza adeverinței de vaccinare, conform inițiativei modificate în comisii.
Acum, proiectul va fi transmis spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.