Programul carne de porc din ferme românești, cu sprijin pentru producători de cel puțin 10.000 euro, a fost aprobat de Parlament

Programul carne de porc din ferme românești, cu sprijin pentru producători de cel puțin 10.000 euro, a fost aprobat de Parlament
scris 16 mai 2017

Parlamentul a adoptat Programul carne de porc din ferme românești, prin care producătorii pot primi ajutor de stat sub forma unor "pachete de sprijin", valoarea unui astfel de pachet fiind de 10.000 euro. Fermierii trebuie să livreze minimum 600 și maximum 100.000 de capete, iar suma alocată programului pentru perioada 2017-2020, care trebuie aprobat și de Comisia Europeană, este de 446 milioane euro.​

Proiectul de lege a fost aprobat de deputați, după ce în urmă cu o lună fusese adoptat și de senatori, urmând a fi transmis acum președintelui Iohannis pentru promulgare.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a relatat că Guvernul pregătise, la rândul său, un astfel de program, care viza același tip de sprijin.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Executivul a ales în cele din urmă să susțină proiectul depus de mai mulți parlamentari PSD, care arată că embargoul impus Rusiei în 2014 precum și seceta severă din anii 2015 și 2016 au afectat producătorii de carne de porc, constatându-se un deficit major pe piață.

Guvernul arată, de asemenea, că, pe primele 11 luni din 2016, importul de carne de porc a fost de 204,9 milioane tone, iar exportul de 27,4 milioane tone, realizându-se un consum de 697,4 milioane tone, respectiv 35 kg/ cap de locuitor. Potrivit Guvernului, deficitul de carne de porc a fost de 177,4 milioane tone de carne de porc, adică un deficit de 2,85 milioane capete de porci.

Din datele producătorilor a reieșit că aceștia au rămas cu un deficit neacoperit la prețul de cost față de prețul de vânzate de circa 25 euro/ cap de porc, care urmează a fi acoperit prin schema de ajutor de stat.

ANALIZĂ Economia românească crește cu un singur motor turat la maximum: consumul alimentat prin stimuli guvernamentali CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Economia românească crește cu un singur motor turat la maximum: consumul alimentat prin stimuli guvernamentali

Prin urmare, pentru accesarea Programului carne de porc din ferme românești , producătorii de carne de porc trebuie să livreze și să clasifice în abatoare autorizate, minimum 600 și maximum 100.000 capete de porci grași/ an per beneficiar, indeferent de numărul exploatațiilor celui din urmă.

Ajutorul de stat va fi acordat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro, iar un producător poate beneficia de ajutor de stat pentru cel puțin un pachet și cel mult 250 de pachete de sprijin anual. Beneficiarii care depășesc 250 de pachete de sprijin anual intră în program cu maximum 100.000 porci livrați la abatori și clasificați.

Suma alocată pentru plata ajutoarele de stat în anul 2017 este echivalentul a 86 milioane euro, iar suma alocată întregului program, pentru perioada 2017-2020, este de 446 milioane euro.

Dacă va fi adoptată și de deputați și promulgată de președintele Iohannis, schema de ajutor nu va putea fi implementată însă decât după primirea acceptului Comisiei Europene că ajutorul de stat respectă normele comunitare în domeniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
porc
carne
ferme
fermier
producator
sprijin
ajutor
stat
guvern
parlament