O sucursală a Universității Politehnica București va fi înființată în municipiul Slatina, în clădirile fostului Colegiu Agricol "Carol I", spații ce vor fi date spre folosință gratuită instituției de învățământ superior, au anunțat reprezentanții administrației locale și ai universității.
Primarul municipiului Slatina, Emil Moț, a declarat că va fi creat un campus universitar în adevăratul sens al cuvântului, el menționând că municipalitatea și-a dat acordul de principiu pentru darea în folosință gratuită către Politehnica București a spațiilor fostului liceu agricol, arată Agerpres.
"Noi o să punem la dispoziție tot ce înseamnă infrastructura, o să avem un internat, o să avem săli de clasă, o să avem sală de sport, absolut tot ce este nevoie pentru o instituție de învățământ. Din punctul meu de vedere, este o onoare pentru noi și suntem mândri că Politehnica are încredere în acest oraș. (...) Slatina va avea un campus universitar în adevăratul sens al cuvântului", a explicat primarul Emil Moț.
Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a punctat importanța înființării unei sucursale a Universității Politehnica București, în contextul în care Slatina are o platformă industrială puternic dezvoltată, care are nevoie de forță de muncă înalt calificată.
"Un eveniment important pentru învățământul din județul Olt, în special pentru tinerii din Slatina care sunt în ani terminali și nu numai, pentru că odată lansat acest proiect, el va dăinui în Slatina și, în același timp, cred că este important și pentru angajatorii de pe platforma industrială din Slatina, una dintre cele mai dezvoltate din România. (...) Cred că deschiderea acestei sucursale va fi un lucru care va aduce multe beneficii comunității locale, ne asigurăm că tinerii din Slatina și din județul Olt vor avea acces la o instituție de învățământ prestigioasă, fără să mai fie nevoiți să plece din Slatina", a afirmat președintele CJ Olt.
Vor fi discuții cu angajatorii de pe platforma industrială cu privire la specializările de care au nevoie, astfel încât Universitatea Politehnica București să-și structureze planul de învățământ și să știe cu ce ofertă va veni în viitorul apropiat și pe termen mediu.
"Sunt convins că din viitorii absolvenți ai Politehnicii - sucursala Slatina vom avea viitorii ingineri de pe platforma industrială", a adăugat el.
Rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, a menționat că angajatorii din regiune se confruntă cu o criză de forță de muncă cu calificare și că, în același timp, sunt familii cu venituri reduse, iar o parte dintre absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat nu urmează studii de învățământ superior.
CITEȘTE ȘI VIDEO Peste 70 de tornade au lovit SUA"Cert este că și în regiune ne confruntăm cu o criză de forță de muncă. Covârșitoarea majoritate a angajatorilor solicită insistent forță de muncă în mai multe domenii, nu doar în inginerie, generic vorbind, ci și în inginerie punctual, în anumite domenii punctual. Credem că este datoria noastră morală și profesională de a veni în întâmpinarea tinerilor, care ar avea o șansă în plus prin prezența noastră în Slatina. De asemenea, dincolo de criza de forță de muncă, este o realitate faptul că există încă destul de multe familii cu venituri reduse în regiune și (...), statistic, un număr important dintre absolvenții cu bacalaureat nu urmează studii de învățământ superior într-un centru de învățământ clasic. Și, în acest context, ne dorim să oferim aici un învățământ care să aibă în plus un lucru extrem de important, și anume un învățământ de calitate", a subliniat Mihnea Costoiu.
Rectorul a arătat că instituția are bugetate investiții pentru campusul de la Slatina, dar vizează și accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea acestui centru.
CITEȘTE ȘI Nicușor Dan, previziune sumbră: Lista de clădiri cu risc seismic va crește de 2-3 oriInspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Olt, Adrian Bărbulete, și-a exprimat convingerea că existența unei filiale a Politehnicii în Slatina îi va ajuta pe tineri să-și finalizeze studiile și să se poată angaja în municipiu.
"La Slatina va exista această filială a unei universități de prestigiu și sunt convins că tinerii noștri, viitori absolvenți ai liceului, își vor găsi finalitatea studiilor la Slatina. Este primul lucru important, după finalizarea liceului, să creăm posibilitatea acestor tineri să rămână acasă și să-i determinăm să rămână angajați pe platforma industrială a Slatinei, pentru că asta nu înseamnă decât dezvoltare - atât intelectuală, cât și economică", a conchis Bărbulete.