PNL anunță un proiect de lege care vizează conectarea românilor din diaspora cu țara, cu impact bugetar de 2 miliarde de euro: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră, pentru cei care revin în țară. Scutire de impozite și bilete de avion gratuite

PNL anunță un proiect de lege care vizează conectarea românilor din diaspora cu țara, cu impact bugetar de 2 miliarde de euro: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră, pentru cei care revin în țară. Scutire de impozite și bilete de avion gratuite
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:02

Senatorul PNL Daniel Fenechiu și prim-vicepreședintele Rareș Bogdan au prezentat un proiect de lege al formațiunii care vizează conectarea românilor din diaspora cu țara, cu impact bugetar este circa 2 miliarde de euro. Româniii care revin în țară ar urma să aibă acces prioritar la programele Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră, își vor putea cumpăra case prin programul Prima Casă din diaspora, vor avea trei bilete gratuire de avion și scutiri de impozite.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a anunțat într-o conferință de presă un proiect legislativ inițiat de Partidul Național Liberal aflat în procedură parlamentară, care vizează conectarea românilor din diaspora cu țara, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Lidl se extinde în România CITEȘTE ȘI Lidl se extinde în România
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

”Există două linii ale proiectului. Pe de-o parte, există o linie care se referă la facilități pe care dorim să le oferim românilor care doresc să se întoarcă în România, facilități investiționale, facilități fiscale și tot soiul de alte facilități pe care le-am identificat și a doua linie este linia în care statul român va investi în diaspora pentru îmbunătățirea promovării României în diaspora”, a precizat senatorul PNL:

Potrivit lui Fenechiu, proiectul este urmare a activității și ideilor Organizației Diaspora iar impactul bugetar este circa 2 miliarde de euro.

”Urmează ca finanțele să ne comunice oficial impactul bugetar, ne dorim ca această lege să intre în vigoare cât mai repede, ea este semnată de 18 senatori PNL. E o inițiativă liberală, sperăm să fie adoptat anul acesta, sperăm totodată să primim în continuare propuneri de îmbunătățire, chiar și critici, pentru că e greu să reglementezi relația românilor și României cu românii din diaspora, în contextul în care, pe de o parte, dacă ești din România o să vezi lucrurile într-un fel, pe de altă parte, dacă vii din diaspora, le vezi într-un fel”, a completat senatorul PNL.

Potrivit lui Fenechiu, legea stabilește că în județele unde există un exod mai mare de 10%, respectivele unitățile administrative teritoriale sunt obligate să-și înființeze un departament pentru românii din diaspora, care să asigure comunicarea oportunităților locale, să-i lămurească pe românii din diaspora asupra lucrurilor de interes din comunitatea respectivă, iar acest departament să fie coordonat sau să conțină cel puțin o persoană care a fost în diaspora o perioadă de minim 2 ani de zile.

El a mai spus că proiectul de lege vizează atât aspecte economice, fiscale, culturale, cât și aspecte de educație.

”Românii vor putea veni în țară și beneficiază de o serie de gratuități, aspecte medicale, beneficiază de gratuități la asistența medicală, pe de altă parte statul va face o serie de lucruri pentru comunitățile de români importante, acolo unde sunt comunitățile de români școli, pentru ca românii să poată să-și educe copii în limba română”, a menționat Daniel Fenechiu.

Producătorul de energie Green Genius obține o investiție BERD de 100 de milioane de euro pentru expansiunea europeană. Banii vor folosiți și pentru dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă în România CITEȘTE ȘI Producătorul de energie Green Genius obține o investiție BERD de 100 de milioane de euro pentru expansiunea europeană. Banii vor folosiți și pentru dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă în România

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a anunțat la rândul lui că proiectul prevede programul Prima Investiție, pentru cei care vor investi în România, fiind vorba de investiții mari de peste 250.000 de euro, pentru care vor primi sprijin.

”Cetățenii români stabiliți în străinătate, care se întorc în țară, beneficiază de acces prioritar la programe guvernamentale: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră. Aceste programe oferă finanțări cuprinse între 10.000 și 100.000 de euro per proiect, susținute din granturi guvernamentale, la care se adaugă o contribuție de 15% proprie”, a spus Rareș Bogdan.

El a subliniat că pentru proiectele în valoare între 50.000 și 75.000 de euro, contribuția va fi de 20%.

”Societățile nou înființate de cetățeni repatriați vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri, până la atingerea unui plafon de 500.000 de euro, iar după depășirea acestui prag, se va aplica un impozit redus, cuprins între 1% și 3%, fiind modelul IMM_urilor, dar extins.

”Scutirea pentru a o perioadă de doi ani de zile se referă la cei care nu depășesc 200.000 de euro”, a mai spus Rareș Bogdan.

Prim-vicepreședintele PNL a mai anunțat că Guvernul, prin hotărâre anuală, va aloca un număr de trei bilete, dus-întors, de călătorie gratuite pentru cetățenii români care se repatriază de la distanțe de peste 2.000 de km.

”Se instituie programul Prima Casă din diaspora, prin care cetățenii români din străinătoate pot accesa credite ipotecare, iar statul român va subvenționa dobânda pentru orice valoare care depășește DAE și este de 30 de ani”, a mai spus Rareș Bogdan.

În plus, cetățenii români care revin definitiv în România, după o perioadă de cel puțin un an de zil de rezidență în străinătate, beneficiază de reducerea bazei de impozitare pentru impozitul pe venit, contribuțiile CAS și CASS, pentru o perioadă de 3 ani.

Se vor aloca burse de studiu pentru elevii români din diaspora, care doresc să studieze acasă, în România, după modelul etnicilor români din Republica Moldova și Ucraina, a mai spus Rareș Bogdan. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pnl
proiect
diaspora