Peste jumătate dintre cetățenii UE întorși de la granițele Marii Britanii post-Brexit sunt români. Avocat: Est-europenii par să fie discriminați

Peste jumătate dintre cetățenii UE întorși de la granițele Marii Britanii post-Brexit sunt români. Avocat: Est-europenii par să fie discriminați
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 ian 2022

Peste jumătate dintre cetățenii UE întorși de la frontierele Marii Britanii, în primul an de la ieșirea țării din blocul comunitar, provin din România, potrivit unui nou raport preluat de presa britanică.

Raportul, întocmit de casa de avocatură londoneză Bates Wells, sugerează că românii ar putea fi discriminați din cauza naționalității, alături de alți cetățeni din Europa de Est.

Urmărește-ne și pe Google News

Marea Britanie a înăsprit progresiv controalele la frontieră începând cu 1 ianuarie 2021, data care a marcat oficial ieșirea țării din Uniunea Europeană.

VIDEO PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes

În primul an post-Brexit, autoritățile britanice au refuzat intrarea în Regat unui număr de 12.515 cetățeni UE, dintre care 7.432 cetățeni români (aproximativ 59,4% din total), potrivit datelor Bates Wells, citate de publicația City A.M.

Întoarcerile de la granițe au loc dacă, de exemplu, polițiștii de frontieră au motive să creadă că un cetățean intră în Regatul Unit cu intenția de a lucra și nu deține statutul de imigrant relevant.

Pe locul al doilea după numărul cetățenilor întorși anul trecut de la granițe se situează Bulgaria (peste 1.100 de cetățeni), urmată de Polonia (775 cetățeni), Italia (392 cetățeni), Spania (377 cetățeni) și Lituania (307 cetățeni).

VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Florin Poștoacă, Sales Manager Nordis Group: Investițiile în imobiliare sunt cele mai sigure pentru că stochează valoarea, care crește în timp. Proprietățile premium au devenit o necesitate CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Florin Poștoacă, Sales Manager Nordis Group: Investițiile în imobiliare sunt cele mai sigure pentru că stochează valoarea, care crește în timp. Proprietățile premium au devenit o necesitate

Cifrele sugerează că cetățenii din țările din Europa de Est ar putea fi examinați mai atent de către polițiștii de frontieră comparativ cu călătorii din alte state UE, spune Chetal Patel, partener la Bates Wells.

"În ochii legii, toți cetățenii UE ar trebui să fie tratați în mod egal. Faptul că românii și alte naționalități est-europene continuă să fie afectate în mod disproporționat indică faptul că ar putea avea loc un tip de profilare", potrivit acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
romani marea britanie
romani intorsi la granita
brexit
bates wells
discriminare nationalitate