Chiar și în cel mai optimist scenariu, populația României va scădea, în anul 2050, la 15 milioane de locuitori, dacă trendurile actuale privind evoluțiile demografice nu sunt inversate. În scenariul pesimist, România va avea, la jumătatea acestui secol, doar 13 milioane de locuitori.
Declarațiile au fost făcute de profesorul universitar Dumitru Sandu, de la Facultatea de Sociologie, unul dintre cei mai respectați experți din România în acest domeniu, în cadrul dezbaterii „15 milioane de români în 2050. Ce șanse mai are România să evite implozia demografică”, organizată de Sierra Quadrant.
Profesorul Sandu a precizat că a revăzut cifrele legate de migrația în străinătate pe ultimii 10 ani de zile și datele sunt sumbre. În fiecare an. „aproximativ un oraș mare – 200 000 de locuitori – îți pleacă în străinătate”, scrie G4media.ro.
Iar aceste date ascund o realitate care este foarte puțin discutată în România, respectiv numărul de români care obțin altă cetățenie în timp ce se află în străinătate.
„Știți cum putem rezuma acest fenomen? Un oraș mic, de 30.000 de locuitori, anual, obține dreptul de cetățenie în străinătate”, a subliniat expertul.
„România a făcut, de când este membră în Uniunea Europeană, progrese semnificative, de la 39% PIB per capita din media Uniunii Europene la, pare-mi-se, 72% în clipa de față. Dar degeaba. Aparent, e nemaipomenit. În fapt, în 2022, ne aflăm în aceeași situație de societate semi-periferică precum în anii ’30”, a subliniat profesorul Dumitru Sandu.