Parlamentarii continuă asaltul împotriva jocurilor de noroc, cu o taxă pentru videoloterie

Parlamentarii continuă asaltul împotriva jocurilor de noroc, cu o taxă pentru videoloterie
scris 1 dec 2015

Parlamentarii continuă asaltul împotriva jocurilor de noroc și pregătesc o taxă fixă pentru jocuri de videoloterie, suplimentară taxei de viciu introdusă în primăvara acestui an pentru acest tip de joc, unde sunt înregistrate cele mai multe câștiguri ale Loteriei. Argumentul lor este tranșant: astfel de activități trebuie limitate printr-un regim fiscal mai sever, deoarece au efecte nefaste asupra populației.

Taxa va fi în cuantum de 2.600 euro/an pentru fiecare aparat de joc și va fi percepută pentru emiterea autorizației de exploatare.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, pentru jocuri tip videoloterie este achitată o taxă anuală de 50.000 euro pentru acordarea licenței (diferită de cea pentru emiterea autorizației) și o taxă "de viciu", introdusă în primăvara acestui an special pentru jocuri tip videoloterie și slot-machine, de 400 euro/post autorizat/an. Pentru videoloterie este solicitată și plata unei taxe speciale, de 3%/an aplicată asupra venitului din jocurile de noroc ale operatorului licențiat, dar nu este achitată taxa de autorizație, calculată la fiecare aparat de joc.

Parlamentarii urmăresc acum să înlocuiască această taxă specială, de 3% pe venit, cu o taxă fixă de autorizație, în cuantum de 2.600 euro/an pentru fiecare aparat de joc, nivel similar taxelor cerute pentru aparate slot-machine. Practic, este cerută introducerea unui regim fiscal unitar pentru aparatele de tip slot-machine, indiferent de natura acestora.

"Considerăm că activitățile de acest gen trebuie să fie supuse unui regim fiscal mai sever, pentru a se limita răspândirea acestei activități economice, care poate avea consecințe nefaste asupra populației. Mai mult, prin această modificare s-ar asigura colectarea unor sume mult mai însemnate la bugetul de stat, care a avut de suferit ca urmare a reformelor fiscale recente", este argumentul parlamentarilor.

Propunerea lor urmează să fie discutată în comisiile parlamentare și aplicată imediat, dacă va fi aprobată și promulgată.

Un terminal de videoloterie (VLT) este un aparat care permite jucătorilor să parieze pe rezultatul unui joc video. Este asemănător unui aparat de joc, cu excepția faptului că este conectat la un sistem central computerizat care determină rezultatul fiecărui pariu, prin utilizarea unui generator aleator de numere. Deși rezultatul este aleator, operatorii sistemului pot programa toate combinațiile de numere pe care sistemul central le va conecta la aparat. În acest fel, aparatul VLT poate fi considerat și un aparat computerizat de bilete răzuibile.

Anul trecut, dn totalul veniturilor obținute de Loteria Română din jocuri de noroc, în sumă de 820,8 milioane lei, circa 35% au fost atrase din jocuri de videoloterie, aproape la fel de mult ca din jocul loto 6/49 și noroc (42,8%). În 2013, încasările din videoloterie (47,4%) le-au depășit pe cele din jocul 6 din 49 (38,7%).

În prima jumătate a acestui an, din aproape trei milioane de premii acordate de Loterie, în cuantum total de 71,8 de milioane euro, cele mai multe câștiguri au fost la videoloterie (9 milioane de euro), la mare distanță de câștigurile la 6 din 49 (circa un milion de euro).

În acest an, la momentul la care, prin Guvern și Parlament, au fost introduse taxe speciale pentru jocurile slot-machine și de videoloterie, membri ai Asociației Organizatorilor de Sloturi au declarat public că micii organizatori, care dețin astfel de aparate în spații mai mici, vor fi eliminați de pe piață, în favoarea a 3-4 jucători mari.

Parlamentul a inițiat recent și alte proiecte în cazul jocurilor de noroc. La sfârșitul lunii octombrie, senatorii au decis ca firmele care organizează jocuri de noroc să fie din nou obligate să cotizeze la Fondul Cinematografic, cu 4% din profitul anual, și să achite timbrul cinematografic proporțional cu numărul meselor de cazinou, al sălilor de Bingo și al agențiilor de jocuri deținute, obligații eliminate în 2009. 

Aparatele VLT, adoptate în SUA și Canada printre critici legate de costul social

South Dakota a devenit, în octombrie 1989, primul stat din SUA care a legalizat aparatele VLT, conform revistei industriei de gambling, casinoinside.ro, aparate preluate rapid, la începutul anilor '90, și în Canada, prin New Brunswick, prima provincie canadiană care a introdus acest tip de aparate.

Datorită încasărilor foarte bune, aparatele de videoloterie au fost introduse, până în 2005, în toate provinciile din Canada, cu excepția Ontario și British Columbia. 

Conform sursei citate, popularitatea aparatelor VLT în Canada a adus critici și din interior, și din afara teritoriului. Unii critici aduc în discuție faptul că întregul cost social este, de fapt, mult mai mare decât încasările aduse de aceste aparate, dar sunt acceptate de majoritatea canadienilor, întrucât nu există nicio dovadă ce poate demonstra orice fel de abuz.

În SUA, în statul South Dakota, începând cu 1992, au fost tentative de a interzice loteria video, dar toate aceste încercări au fost respinse prin vot public.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
jocuri de noroc