Obligația magazinelor de a se asigura că 51% din carnea, legumele și fructele vândute sunt locale va fi extinsă la lapte și panificație

Obligația magazinelor de a se asigura că 51% din carnea, legumele și fructele vândute sunt locale va fi extinsă la lapte și panificație
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 23 feb 2016

Obligația magazinelor de a se asigura că minimum 51% din carnea, legumele și fructele oferite la vânzare sunt din producția locală, decisă de Senat în luna octombrie, va fi extinsă, conform informațiilor Profit.ro, la cererea producătorilor și cu acordul ministrului Agriculturii, și în cazul laptelui și al produselor de panificație. Un amendament în acest sens a fost propus deputaților, care vor lua decizia finală, va fi discutat în comisii și urmează să fie aprobat dacă nu apar mari surprize.

Senatul a votat, în luna octombrie, un proiect de lege care obligă magazinele să se asigure că mai mult de jumătate din carnea, legumele și fructele puse în vânzare sunt produse în România. Practic, minimum 51% din aceste mărfuri trebuie să fie producție locală, procentaj care iarna, doar pentru fructe și legume, poate să scadă la 30%.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de lege a fost votat de Senat în pofida faptului că, la acel moment, Guvernul Ponta nu a fost de acord cu prevederile acestuia, arătând că inițiativa ar putea avea un viciu de neconstituționalitate în ce privește principiul economiei de piață, putând intra în contradicție și cu reglementările UE privind circulația liberă a mărfurilor.

Ministrul Agriculturii susține inițiativa legislativă

Surse din cadrul Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară din Camera Deputaților au declarat, marți, pentru Profit.ro că deputații au propus deja amendamente la acest proiect de lege, prin care este cerută includerea laptelui și a produselor de panificație printre alimentele care trebuie să provină în proporție de minimum 51% de la producătorii autohtoni.

Amendamentul a fost preluat de la reprezentanții producătorilor de profil, prezenți marți la lucrările Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară din Camera inferioară a Legislativului.

PROIECT: Marile magazine vor transmite lunar Consiliului Concurenței prețul alimentelor CITEȘTE ȘI PROIECT: Marile magazine vor transmite lunar Consiliului Concurenței prețul alimentelor

Prezent și el la lucrările Comisiei și întrebat dacă susține acest proiect adoptat la Senat, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că susține inițiativa, inclusiv prevederi mai stricte în ceea ce privește etichetarea produselor lactate sau găsirea unor soluții între producători și marii comercianții, astfel încât primii să poată supraviețui pe piață.

Noua lege ar putea reglementa și programul marilor lanțuri comerciale    

O subcomisie a Comisiei de agricultură și industrie alimentară va începe săptămâna viitoare să lucreze la noua formă a legii, care va reuni și prevederi din alte patru proiecte de lege privind regimul de funcționare a marilor lanțuri de magazine, respinse la Senat.

Proiectele respective propun program reduse de funcționare a hypermarket-urilor și supermarket-urilor, cu închiderea totală sau parțială a acestora în weekend, precum și un control mai riguros al lanțului scurt de aprovizionare al acestora și al tarifelor practicate producătorilor și furnizorilor.

De altfel, reprezentanții producătorilor au reclamat că sunt în pragul colapsului, deoarece au ajuns să vândă laptele materie primă cu 0,4-0,9 lei/ litrul și carnea de porc în viu cu 2-3 lei/ kilogramul. Producătorii de lapte au cerut ca etichetarea produselor lactate să indice clar de unde provine laptele care a fost materie primă pentru produsele lactate, cu indicarea procentului de înlocuitori și chiar avertizarea, în cazul produselor care nu conțin lapte natural,  că este vorba de produse care nu conțin lapte și sunt dăunătoare sănătății.         

viewscnt
Afla mai multe despre
lapte
panificatie
magazine
productatori
locali
51%
deputati
carne
legume
fructe