Malta a ajuns la un acord cu România și cu alte șapte state membre UE pentru a transfera 49 de migranți care au fost blocați în apele malteze după ce mai multe țări nu le-au permis inițial să debarce, scrie Politico.
Cele 49 de persoane au fost salvate de pe coasta Libiei în decembrie, însă Italia, Malta și alte țări UE nu le-au permis debarcarea, conform Reuters.
Premierul maltez Joseph Muscat a anunțat că aceștia vor fi mai întâi transferați în navele forțelor armate și apoi vor fi trimiși în România, Germania, Franța, Portugalia, Irlanda, Luxemburg, Olanda și Italia, în ceea ce a descris ca fiind „un program de transfer ad-hoc”, arată news.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Nereguli găsite de ANPC la patru magazine Mega Image, printre care promoții expirate, traduceri incomplete și informații înșelătoare UPDATE Precizările reprezentanților companiei„Operațiunea de a transfera migranții în navele forțelor armate din apele malteze va începe cât de curând posibil. Toată lumea, statele membre și ONG-urile ar trebui să urmeze regulile potrivite în loc să acționeze pe cont propriu și apoi să se aștepte ca alții să rezolve problemele create”, a declarat Muscat la o conferință de presă.
Muscat a precizat că acordul include și planuri de a trimite acasă sau transfera în UE alte 249 de persoane care au ajuns în Malta în ultimele zile.
Vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, care a afirmat luna trecută că porturile italiene sunt „închise” pentru migranți, a declarat în legătură cu acordul că „cedarea în fața presiunilor și amenințărilor Europei și a ONG-urilor este un semn de slăbiciune pe care italienii nu îl merită”.
CITEȘTE ȘI FOTO Ce au căutat românii pe OLX în 2018: pușca de cârnați, cum să devii cioban sau locuri de muncă cu descrierea „nu am chef azi”Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat, marți seară, că și-a exprimat ”disponibilitatea de principiu” pentru preluarea a cinci dintre migranții care au ajuns în ultimele zile în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare. Potrivit MAE, situația acestora ”reconfirmă necesitatea promovării de măsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migrației ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranții se angajează”.
Potrivit oficialilor Ministerului, ”decizia reprezintă un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Președinție a Consiliului UE, un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situația umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranti”.