Nature îi contrazice pe cercetătorii chinezi: Carnea de șarpe nu este sursa virusului din China

Nature îi contrazice pe cercetătorii chinezi: Carnea de șarpe nu este sursa virusului din China
scris 25 ian 2020

Un articol publicat de revista Nature pune la îndoială faptul că noul virus mortal din China ar fi fost răspândit prin consumul de carne de șarpe, așa cum au stabilit medicii chinezi, și arată că, potrivit unor studii de la Universitatea din Glasgow, coronavirusul nu ar fi putut proveni decât de la mamifere și păsări.

De la declanșarea epidemiei în China oameni de știință au încercat să depisteze de la animal provine virusul. Specialiștii din China au publicat recent un studiu în care spun că au găsit sursa: șerpii. 

Urmărește-ne și pe Google News

Însă alte cercetări spun că nu există nicio dovadă că virusuri precum cel aflat în spatele gripei din China ar putea proveni de la alte specii decât mamifere și păsări. 

"Nu sunt dovezi că șerpii ar fi cauza", a afirmat David Robertson, virusolog la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, citat de News.ro. 

Agentul patogen responsabil pentru epidemie face parte dintr-o familie numită coronavirus, care include sindromul acut respirator (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), precum și cele care provoacă gripe obișnuite. 

Ultimul apărut - cunoscut drept 2019-nCoV - este cel mai probabil legat de SARS și de lilieci. Dar acestea pot îmbolnăvi și alte animale și astfel să ajungă la om. Mulți cercetători susțin că un animal necunoscut încă a transmis 2019-nCoV oamenilor într-o piață de fructe de mare din Wuhan, unde de altfel au apărut primele cazuri de îmbolnăviri în decembrie. 

"Gazda intermediară a virusului este piesa care lipsește din acest puzzle: cum au fost infectați acești oameni?", spune Robertson. 

Potrivit articolului din Nature, chinezii au efectuat mai multe teste pe animale, incluzând arici, pangolini, lilieci, pui de găină, oameni și șerpi, concluzia fiind că potrivirea genetică pentru transmiterea virusului a fost evidențiată în cazul celor din urmă. 

"Nu au nicio dovadă că șerpii au fost infectați cu acest virus și că au devenit gazdă", spune și virusologul Paulo Eduardo Brandão de la Universitatea din São Paulo care cercetează dacă este într-adevăr vorba de șerpi, adăugând că "nu există dovezi că infecțiile de tip coronavirus sunt purtate de altcineva decât de mamifere și păsări". 

Cui Jie, virusolog la Institutul Pasteur din Shanghai, susține că un mamifer este, cel mai probabil, sursa virusului. Ela  făcut parte din echipa care a depistat că virusurile SARS provin de la liliecii dintr-o peșteră aflată în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei în 2017. 

SARS și 2019-nCoV fac parte dintr-o subgrupă numită betacoronavirus. Cercetările efectuate în 2002-2003 în timpul epidemiei SARS au arătat că astfel de infecții apar doar la mamifere. "Cu siguranță 2019-nCoV este un virus provenit de la mamifere", afirmă Cui. 

Maladia cauzată de acest coronavirus apărut în decembrie într-o piață agroalimentară din Wuhan, un oraș din centrul Chinei, a provocat moartea a 41 de persoane în țară, iar numărul celor contaminați a crescut la 1.300, au precizat sâmbătă autoritățile locale.

În străinătate, un al doilea caz de coronavirus a fost confirmat în Statele Unite și trei cazuri confirmate și spitalizate în Franța, acestea fiind primele din Europa. 

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
china
nature
studiu