Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că România ”nu își mai permite un lockdown” și pune accentul pe necesitatea respectării regulilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2. El atrage atenția asupra faptului că, deși autoritățile fac demersuri pentru creșterea capacității de tratare a pacienților cu COVID-19, numărul specialiștilor capabili să acorde asistență rămâne același.
Ce se va întâmpla în continuare în România pe fondul pandemiei de coronavirus va fi anunțat la videoconferința Profit Health Forum, pentru care detalii pot fi văzute AICI. Videoconferința va fi transmisă în direct pe site-ul profit.ro, pe pagina de Facebook Profit.ro, ca și de către postul de televiziune Profit TV, cu sprijinul Pfizer și al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR).
”Nu știu dacă își mai permite România, doar dacă ne mai permitem fiecare dintre noi. Gândiți-vă că în acest moment noi avem o transmitere comunitară care dacă în unele localități este cu o creștere progresivă, în unele localități deja avem exponențială. Cred că nimeni nu își mai permite un lockdown. La fel, fiecare dintre noi avem niște reguli pe care trebuie să le respectăm. Avem niște spitale care în acest moment lucrează cu același personal de șapte luni de zile. Avem o capacitate pe care noi o mărim, ca și paturi de terapie intensivă, ca și paturi pentru spitalele suport COVID, dar personalul rămâne același, care este detașat de la o unitate la alta. Haideți să ne gândim la fiecare dintre ei, ca copii, la bătrâni în momentul în care ne întrebăm dacă ne mai permitem. Nu ne mai permitem lockdown, după cum nu ne mai permitem nici să nu respectăm niște reguli”, a declarat ministrul Sănătății, într-o intervenție avută duminică, la Digi 24.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nelu Tătaru a precizat că medicii de terapie intensivă sunt ajutați de rezidenți, dar că există un deficit în ceea ce privește numărul medicilor care pot lucra în secțiile ATI, în condițiile în care necesarul este de un medic la două paturi de ATI, scrie News.ro.
Tătaru a precizat că pentru rezidențiat a fost crescut ”la maxim” numărul de locuri pentru specializări precum ATI, epidemiologie, sănătate public, boli infecțioase, igienă, dar că trebuie să ”avem grijă” de specialiștii pe care România îi are.
Tătaru a explicat că un indice de infectare de 3 la o mie de locuitori poate însemna fie focare în instituții, așezăminte medico-sociale sau agenți economici, situații în care focarele pot fi izolate, fie o transmitere comunitară intensă.
”Când avem o transmitere liberă în comunitate deja ne gândim la alte măsuri”, a precizat Tătaru.