DOCUMENT Kovesi angajează traineri externi la Parchetul UE pentru a îi "școli" pe procurorii europeni în legislație, jurisprudență și tehnici de investigație

DOCUMENT Kovesi angajează traineri externi la Parchetul UE pentru a îi "școli" pe procurorii europeni în legislație, jurisprudență și tehnici de investigație

Șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi, la GLOBSEC Bratislava Forum, 7 octombrie 2020. Sursă foto: contul Twitter al EPPO

scris 12 oct 2020

Noua instituție a Parchetului European (European Public Prosecutor’s Office - EPPO), condusă de fosta șefă a DNA-ului românesc Laura Codruța Kovesi și care ar trebui să devină operațională cel mai devreme luna viitoare, a lansat în prima parte a lunii iunie o licitație publică pentru a achiziționa "servicii specializate de training în domeniul de lucru al EPPO", care vor include cursuri de legislație, jurisprudență și tehnici de investigație pentru personalul Parchetului, inclusiv pentru procurori.

Termenul-limită de depunere a ofertelor a fost 8 iulie. Contractul nu a fost atribuit încă.

Urmărește-ne și pe Google News

"Procedura la care faceți referire nu a fost încă finalizată. În consecință, nu vă putem oferi nici un fel de informații", a declarat, pentru Profit.ro, purtătoarea de cuvânt a EPPO, Tine Hollevoet.

SUA impun tarife antidumping pentru Alro Slatina după ce o anchetă împotriva companiei românești și a altor producători de aluminiu a stabilit că industria americană este \ CITEȘTE ȘI SUA impun tarife antidumping pentru Alro Slatina după ce o anchetă împotriva companiei românești și a altor producători de aluminiu a stabilit că industria americană este "lovită semnificativ" de prețurile acestora

EPPO intenționează să încheie un acord-cadru pe 2 ani cu un singur operator economic, acord care, ulterior, va putea fi reînnoit de 2 ori, pe perioade de câte un an. Valoarea totală a acordului-cadru inițial este estimată la jumătate de milion de euro plus TVA.

"Dat fiind noutatea Parchetului European și background-urile diverse ale personalului, EPPO necesită achiziționarea de servicii de training, pentru a asigura o înțelegere comună a principiilor juridice care stau la baza sa și o abordare comună în privința investigării infracțiunilor aflate în aria sa de competență. Obiectivul EPPO de creștere a nivelului de protecție a intereselor financiare ale Uniunii față de infracțiuni necesită diseminarea informațiilor cu privire la legislația și jurisprudența relevante, cele mai noi tehnici de investigare și cele mai bune practici asociate", se arată în documentația de atribuire.

La cursuri vor participa un număr estimativ de 23 de procurori europeni, cel puțin 44 de procurori delegați, 29 de analiști de caz, 15 investigatori financiari și 25 de membri ai personalului administrativ al Parchetului UE.

Extras din caietul de sarcini

Extras din caietul de sarcini

Înalta Curte a constatat ”neregularitatea rechizitoriului” în Dosarul Revoluției și a exclus unele probe și declarații din dosar/ Procurorii trebuie să anunțe, în cinci zile, dacă mențin dispozițiile de trimitere în judecată CITEȘTE ȘI Înalta Curte a constatat ”neregularitatea rechizitoriului” în Dosarul Revoluției și a exclus unele probe și declarații din dosar/ Procurorii trebuie să anunțe, în cinci zile, dacă mențin dispozițiile de trimitere în judecată

Firma de training care va câștiga licitația va avea obligația de a organiza în fiecare an dintre cei doi ai acordului-cadru câte 11 seminarii a câte 2 zile. Fiecare seminar va avea între 25 și 35 de participanți, iar o zi de seminar va dura 7 ore, fără a socoti pauzele. Trainerii propuși de contractor vor trebui să aibă minimum 5 ani de experiență relevantă în materiile pe care le vor preda la cursuri. 

Seminariile vor avea loc fie în Luxemburg, unde se află sediul EPPO, fie în alte locații din UE alese de Parchet sau de contractor. În funcție de evoluția pandemiei COVID-19, seminariile se pot transforma în webinarii.

"Acest contract are ca scop instruirea diferitelor grupuri-țintă (menționate mai sus – n.r.), cu următoarele obiective: - furnizarea de instruire adaptată la nevoile specifice ale diferitelor grupuri-țintă; - asigurarea cunoașterii și know-how-ului în privința abilităților juridice și operaționale specifice pentru investigarea infracțiunilor care intră în aria de competență a EPPO; - îmbunătățirea cunoașterii jurisprudenței relevante; facilitarea dialogului între participanți asupra celor mai bune practici și a problemelor care pot apărea în interpretarea prevederilor legale specifice în spețe actuale și ipotetice; întărirea înțelegerii sistemelor juridice ale statelor membre UE participante la EPPO", se arată în documentația de atribuire.

Extras din caietul de sarcini

Extras din caietul de sarcini

Dezvoltatorul Wallberg Properties, controlat de omul de afaceri Valentin Morar, obține autorizația de construcție pentru clădirea Sunnyville Plus, a treia fază de dezvoltare a proiectului Sunnyville din Brașov CITEȘTE ȘI Dezvoltatorul Wallberg Properties, controlat de omul de afaceri Valentin Morar, obține autorizația de construcție pentru clădirea Sunnyville Plus, a treia fază de dezvoltare a proiectului Sunnyville din Brașov

Se vor mai studia programele de finanțare ale UE și sursa banilor destinați acestora, legislația europeană financiară și a achizițiilor publice, cadrul financiar multianual al UE, interacțiunea regulilor procedurale ale EPPO cu legislațiile naționale ale statelor membre ale Uniunii, competențele EPPO și modalitățile de exercitare a acestora, regulile naționale ale statelor membre cu privire la admisibilitatea probelor administrate în anchete, cooperarea EPPO cu state care nu participă la Parchetul UE și cu state terțe, terminologia engleză relevantă pentru legislația penală și procedurală, precum și pentru domeniul fondurilor UE, analiză financiară, recuperarea de prejudicii, precum și utilizarea de instrumente analitice și de extracție din baze de date ale UE legate de programe europene de finanțare.

Colegiul Parchetului European (EPPO) a depus pe 28 septembrie jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, la Luxemburg. Însă activitatea Parchetului, creat pentru a lupta împotriva deturnării de fonduri europene, este amenințată de întârzieri, într-un moment în care Bruxellesul se pregătește să aloce zeci de miliarde de euro țărilor afectate de pandemia de coronavirus, cu riscul aferent de fraude, se arată într-un material recent al AFP.

Debutul activităților, prevăzut inițial pentru noiembrie, este suspendat de desemnarea celor 140 de procurori delegați. Aceștia vor avea ca sarcină derularea la nivel național a anchetelor, care vor fi supervizate de cei 22 de procurori de la Luxemburg. "Atât timp cât nu sunt acolo, nu pot ancheta. Sperăm că vor fi propuși cât mai curând posibil de statele membre", a declarat Kovesi, într-un interviu pentru AFP, precizând că acești magistrați "vor fi plătiți de Parchet și independent de guvernele lor".

Potrivit fostei șefe a DNA, o altă problemă este bugetul insuficient al EPPO. "Propunerea Comisiei Europene pentru 2021 este de 37,7 milioane euro, dar vom avea nevoie de 55 milioane euro. Avem nevoie de personal la Luxemburg. Ducem lipsă de analiști, de anchetatori financiari, de consilieri juridici. Ne lipsesc încă 80 de posturi", a arătat Kovesi. În replică, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a subliniat însă că bugetul Parchetului a fost deja "aproape triplat" pentru 2021, față de 2020

viewscnt
Afla mai multe despre
eppo kovesi
parchetul european laura codruta kovesi
procurori europeni
parchetul ue fraude tva
parchetul ue fraude fonduri ue