Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a reconfirmat, vineri, la Constanța, că voucherele de vacanță vor intra în vigoare de la 1 iulie, cum a anunțat anterior în exclusivitate Profit.ro, și vor fi valabile un an, însă hotelierii de pe litoral au cerut ca acest lucru să se întâmple mai devreme pentru ca oamenii să poată folosi tichetele pentru sejururi la mare.
Mircea Titus Dobre a participat, vineri, la simpozionul “Turismul de litoral-sezonul 2017”, organizat de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, la Pavilionul Expozițional, la care au fost prezenți agenți economici și autorități locale.
Prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Nicolae Bucovală, a declarat că, potrivit programului de guvernare, voucherele ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 martie, arată news.ro.
”Acum se duc undeva la 1 iulie. L-am rugat pe domnul ministru, că este târziu pentru litoral la 1 iulie, și l-am rugat să devanseze cu o lună, de la 1 iunie, în așa fel încât cei care beneficiază de vouchere să aibă posibiltaea să și cumpere un sejur la mare. Sigur că nici la 1 iulie nu e rău, dar vor funcționa mai puțin pentru litoralul românesc, dar mai mult probabil pentru zona de munte”, a afirmat Nicolae Bucovală.
CITEȘTE ȘI Firme de top printre marii păgubiți de insolvența Mareea. Turiștii rămași acasă cer între 400 și 1.500 euroMinistrul Turismului a explicat motivul pentru care voucherele de vacanță vor intra în vigoare de la 1 iulie, spunând că vor putea fi utilizate timp de un an.
“Voucherele de vacanță nu sunt bugetate la ora actuală, ele vor fi bugetate la rectificarea care va avea loc în vară. Trebuie să facem în primul rând o modificare de act normativ, după cum am anunțat și colegii din sală, astfel încât de la 1 iulie vor intra în vigoare. Ele sunt valabile un an. Nu putem spune că sunt pierdute aceste vouchere de către cei de pe litoral. Mare parte trebuie să se ducă și în zona montană. Asta este discuția, că toată lumea într-un fel vrea să tragă doar pentru el. Haideți să ne înțelegem, trebuie să tragem toți pentru țara asta, avem o țară frumoasă, trebuie să avem toți aceeași linie”, a spus Mircea Titus Dobre.
El a menționat că valoarea unui voucher este de 1.450 de lei, iar la companiile de stat sau majoritar de stat valoarea tichetelor poate ajunge până la șase salarii minime pe economie.
Ulterior, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc a propus să fie introduse și vouchere de sănătate, care să fie acordate pensionarilor în funcție de cuantumul pensiei.
“Propunem ca fiecare pensionar din România să primească, în funcție de cuntaumul pensiei, un voucher de sănătate pe care să-l cheltuie pentru odihnă și tratament, pentru recuperare, nu să meargă în afara țării sau să se ducă la schi. Sigur că aici vorbim de 5-5,5 milioane de pensionari, iar efortul bugetar după calculele noastre nu este atât de mare pentru că o mare parte din bani, cam 60-70 la sută, se întorc din în bugetul statului”, a mai afirmat Nicolae Bucovală.