Ministrul Energiei, Andrei Gerea, i-a cerut, vineri, demisia președintelui Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, pe motiv că tratează "iresponsabil" problemele bucureștenilor.
"După ce a fost înțărcat domnul Dumitrașcu de la banul public, acum se pare că este într-un anumit sevraj financiar. Nu mai poate să-și continue activitatea într-un mod clar și limpede la RADET. Nu pot interpreta altfel motiv pentru care domnul Dumitrașcu a aflat abia astăzi că nu mai poate cheltui, că nu mai are buget și că poimâine trebuie să închidă furnizarea apei calde și a căldurii. Modul iresponsabil cu care domnia sa tratează problemele bucureștenilor mă face să îi solicit demisia, să rog Primăria Capitalei, Consiliul General să îi găsească un înlocuitor de urgență. Nu este posibil ca, în numele unui război personal, domnul Dumitrașcu să afecteze interesele, securitatea și sănătatea bucureștenilor", a spus Gerea, într-o conferință de presă organizată la sediul ministerului.
Șeful de la Energie a precizat că Electrocentrale București (ELCEN) va continua furnizarea agentului termic și va aduce apă caldă și căldură la poarta RADET.
"ELCEN va continua furnizarea agentului termic. Va aduce apă caldă și căldură la poarta RADET. Ministerul și Guvernul au făcut tot ce era necesar pentru asigurarea furnizării agentului termic în București și nu numai", a spus Gerea.
Tot vineri, Avocatul Poporului s-a autosesizat în scandalul RADET și verifică dacă autoritățile induc o stare de panică în rândul populației, prin dezinformare, ceea ce ar reprezenta o încălcare a Constituției.
Concluzia Avocatului Poporului este aceea că instituțiile implicate în procesul de furnizare a agentului termic în București au poziții contradictorii, iar conducătorii acestora pasează responsabilitatea de la unii la alții.
Astfel, constată Avocatul Poporului, RADET anunță în mod constant sistarea livrării către populație din cauza datoriilor, în condițiile în care reprezentanții Primăriei Capitalei precizează că au alocat bani în acest sens. Pe de altă parte, Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul Regiei, contrazice RADET și precizează că a ajuns la o înțelegere de eșalonare a datoriei către Romgaz, companie care livrează materia primă necesară producerii agentului termic. Nu în ultimul rând, Romgaz anunță că, în pofida iinvitațiilor lansate, ELCEN nu a prezentat un plan de eșalonare a datoriilor de 300 de milioane de lei.
Electrocentrale București nu a prezentat până în prezent un program de stingere a datoriilor restante față de Romgaz, cifrate în prezent la 300 milioane lei, program care reprezintă o condiție necesară pentru continuarea furnizării de gaze de către Romgaz către ELCEN după data de 15 noiembrie, se arată într-un comunicat de joi seară al Romgaz.
În replică, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolescu, a spus, vineri, că ELCEN ar putea primi o perioadă de grație de un an pentru achitarea datoriilor către Romgaz, iar eșalonarea acestora se va face pe o perioadă de 3-5 ani.
"Noi ieri am avut un CA al ELCEN, în trei runde, și în ultima rundă am ajuns și la o formulă finală de a accepta continuarea relațiilor comerciale în condițiile în care ne acceptă o perioadă de un an de grație și o eșalonare a datoriilor pe o perioadă de 3-5 ani. Acum am fost la acționar, se pare că acceptă această variantă și vom avea gaze ca să producem apă caldă și căldură pentru bucureșteni", a spus Nicolaescu, citat de Agerpres.
El a precizat că nu vor fi probleme cu apa caldă și căldura în această iarnă.
Bucureștenii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură dacă CGMB nu intră în procedură de urgență și nu aprobă bugetul, a declarat, tot vineri, președintele Consiliului de Administrație al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), Gabriel Dumitrașcu, într-o conferință de presă.
"Începând de acum, RADET nu mai poate cheltui nicio sumă. A ajuns să cheltuiască peste 90% din execuția bugetară a anului anterior. Legea prevede că peste acest cuantum nu mai poți cheltui nicio sumă până la aprobarea bugetului. Chiar dacă luni se aprobă un împrumut de trezorerie către CGMB, acești bani nu vor putea fi virați în conturile RADET în lipsa unei prevederi într-un buget de venituri și cheltuieli aprobat. Este încă o necesitate pentru a aproba acest buget de venituri și cheltuieli", a declarat Dumitrașcu.