Ministerul de Interne se confruntă cu un deficit de personal accentuat, cea mai gravă situație fiind în mediul rural.
Acolo există posturi de Poliție unde numărul angajaților este la jumătate față de necesar sau activează doar un singur lucrător, arată Radio România.
Această situație conduce la ineficiența serviciului polițienesc și la suprasolicitarea personalului, spune președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, Vasile Zelca.
El a precizat că s-a ajuns aici din cauza lipsei de predictibilitate în carieră, dar și a salarizării, care nu a fost aplicată conform legii.
”E adevărat că s-au făcut ceva mișcări în ultimii ani, cu încadrări directe, cu scoatere de locuri la școlile de profil, dar nu este suficient. Ce trebuie făcut? Aplicarea /.../ cu salarizarea, pentru că asta ar crea un confort, o siguranță din punct de vedere financiar pentru polițiști. Acest deficit de personal s-a acumulat în timp. El nu poate fi rezolvat mâine sau poimâine, dar cum îl rezolvi? Să avem o cariera predictibilă, o salarizare predictibilă și o lege a pensionării predictibilă, pentru că nu poți, în momentul în care mă angajezi să ai o lege și un salariu și pe parcursul carierei să-mi ceri să accept diminuări de salariu, neaplicarea legii pentru /.../ în ceea ce privește salarizarea, schimbări legislative pe linie de pensionare, adică în timpul jocului nu trebuie să schimbi regula.”, a spus Vasile Zelca.
Polițiștii, alături de angajații din penitenciare și militarii rezerviști, anunță că vor ieși din nou în stradă pentru a fi aplicată legea și pentru a fi actualizate pensiile și unele sporuri.