Ministerul Turismului a anunțat marți seara că situația creată în urma decesului patronului Omnia Turism este complexă, iar instituția caută acum soluții pentru mai multe probleme apărute în urma blocării conturilor bancare ale agenției, imediat după ce în mass-media a apărut informația privind decesul acestuia. A fost calculată o pierdere de 7,4 milioane euro, din încasarea banilor pe 8.300 de pachete vândute pentru anul 2018.
Ministrul Turismului, Mircea Dobre, i-a sfătuit pe toți cei care au pachete cumpărate prin Omnia Turism să nu mai plece în acele călătorii, deoarece conturile agenției au fost blocate de bănci, fapt pentru care nu pot fi efectuate plăți.
”Ministrul Mircea Dobre a discutat personal cu o parte dintre clienții agenției Omnia Turism și cu reprezentanții agențiilor partenere, pentru a găsi posibile soluții de ieșire din această situație. În acest moment s-a calculat o pierdere totală de 7,4 milioane de euro, bani încasați deja de agenția Omnia Turism din vânzarea unui număr de 8.300 de pachete pentru anul 2018, în valoare totală de circa 11,4 milioane de euro”, se arată într-un comunicat emis marți seara de minister.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, într-o primă acțiune, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a găsit ”unele soluții”, împreună cu reprezentanții ANAT, MAI și MAE, pentru aducerea în țară a unui grup de 80 de români, care au achiziționat pachete turistice de la această agenție.
Ministrul Mircea Dobre a discutat personal și cu reprezentanții instituțiilor bancare și a reușit, astăzi, identificarea unor soluții legale pentru achitarea unei părți din costurile necesare aducerii în țară a celor 80 de turiști blocați în străinătate.
Ministerul Turismului precizează că a început un control la această agenție pe 6 septembrie 2017, iar proprietarul agenției a fost invitat, la data de 8 septembrie, să se prezinte personal la Ministerul Turismului, cu o serie de documente.
”Nu s-a prezentat nimeni din partea agenției Omnia Turism, drept pentru care un alt control s-a efectuat la sediul agenției, la data de 5 octombrie, când s-a aplicat și o sancțiune de 2.000 de lei. Proprietarului companiei i s-a lansat o nouă invitație de a se prezenta la sediul Ministerului Turismului, cu documentele companiei, pe data de 17 octombrie 2017, la ora 11.00 (data de astăzi)”, arată ministerul.
CITEȘTE ȘI Cel mai mare "exod" de pensionari străini în România din ultimii 25 de ani lasă 1,5 milioane euro. Le plac sarmalele, prăjiturile și stau la cozi pentru cărți poștaleConsecințele neprezentării ar fi constat într-o nouă amendă și ridicarea licenței, în termenul prevăzut de lege.
În urma falimentelor mai multor agenții de turism, înregistrate în ultimii doi ani, Ministerul Turismului a promovat, în luna august, un proiect de Ordonanță de Guvern, adoptată în data de 30 august, prin care s-a creat cadrul legal necesar stabilirii mecanismelor financiare de garantare a pachetelor turistice, în sensul obligării agențiilor care comercializează pachete turistice de a asigura întreg volumul de vânzări.
”În prezent, Ministerul Turismului, împreună cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la ordinul comun care va stabili modalitatea efectivă și concretă de combinare a instrumentelor de garantare, astfel încât fiecare pachet turistic vândut să poată fi garantat până la furnizarea efectivă a serviciilor turistice achiziționate de consumatori”, arată ministerul.
Oficialii instituției spun că, în zilele următoare, Ministerul Turismului va continua căutarea unor modalități de rezolvare pentru cât mai multe dintre problemele create de agenția Omnia Turism.
De altfel, Ministerul Turismului va organiza miercuri, 18 octombrie, de la ora 10.00, la o conferință de presă, pentru mai multe detalii în legătură cu situația agenției Omnia Turism. Evenimentul va avea loc în sala de conferințe de la intrarea principală a Platului CFR (sediul Ministerului Transporturilor).