Fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihail Vlasov, s-a ales cu încă un dosar penal, pe motiv că ar fi încheiat mai multe contracte cu fiica și ginerele. Mai mult, le-a închiriat o vilă a Camerei de Comerț, situată în zona Romexpo, cu doar 500 de lei pe lună, sumă în care era inclusă și contravaloarea utilităților.
"Casa Leda" - proprietate a Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) - i-a fost închiriată ginerelui lui MIhail Vlasov, Marian Nedelcu, contra sumei de 500 de lei pe lună, în care erau incluse și cheltuielile de întreținere, arată procurorii DNA. Mai mult, între Nedelcu și CCIR condusă de Mihail Vlasov a fost încheiat și un contract de promisiune de vânzare-cumpărare a vilei, contra sumei de doar 100.000 de euro.
Aceasta nu a fost singura afacere imobiliară a lui Nedelcu cu instituția condusă de socrul său. Marian Nedelcu a mai închiriat de la CCIR și un pavilion de 2.900 de metri pătrați, situat în incinta Romexpo, la un preț derizoriu, de doar 0,1 euro pe metru pătrat, pe lună, arată procurorii DNA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe lângă afacerile imobiliare, ginerele și fiica lui Mihail Vlasov, Marian Nedelcu, respectiv Ingrid Elena Vlasov, au încheiat și contracte de colaborare cu CCIR. Printre acestea, unele de cesiune neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor și de redifuzare a imaginii firmei deținute de cei doi, către CCIR, evident contra cost. În timp ce alte firme plăteau către CCIR pentru a-și face reclamă, societatea fiicei lui MIhail Vlasov primea bani, astfel încât instituția condusă de tată să se "folosească" de imaginea SC "Ingrid Vlasov" SRL. Procurorii notează că Nedelcu și Ingrid Vlasov au avut încheiate și contracte fictive de colaborare cu CCIR, de pe urma cărora au încasat sume importante de bani.
Procurorii DNA concluzionează că familia Vlasov a prejudiciat, astfel, Camera de Comerț și Industrie a României cu aproape 55 de miloane de lei, iar Pavilionul Romexpo cu alte șase milioane de lei.
Mihail Vlasov este acuzat de folosirea influenței, conflict de interese și abuz în serviciu, în timp ce Ingrid Vlasov și Marian Nedelcu de complicitate.
Fostul președinte al CCIR mai are trei dosare penale, toate întocmite de către procurorii DNA. În primul dintre ele este acuzat că a cerut mită un milion de euro pentru a favoriza o firmă, fiind prins în flagrant în timp ce primea o tranșă de 200.000 de euro. Un al doilea dosar a fost format după ce Vlasov și-a amenințat un adjunct cu darea în vileag a unor fapte presupus ilegale, astfel încât respectivul să îi susțină interesele. Vlasov a fost inculpat și pentru că a intervenit pe lângă un parlamentar, căruia i-a promis funcții în cadrul CCIR, astfel încât demnitarul să promoveze inițiative legislative, favorabile intereselor sale.
Mihail Vlasov a fost deja condamnat, definitiv, într-unul dintre dosare, la cinci ani de închisoare cu executare. El mai are o condamnare de patru ani de închisoare, dar decizia nu este definitivă.